Utorak, 28 svibnja, 2024
Naslovnica10 savjeta za učenike prvih razreda
Array

10 savjeta za učenike prvih razreda

Nakon završene osnovne škole, za svakog učenika u Hrvatskoj slijedi novo poglavlje u obrazovanju – srednja škola. Bez obzira na smjer ili lokaciju škole koju ste odabrali, vjerujem da će vam ovi savjeti dobro doći te bar malo olakšati prilagodbu novoj okolini.

1. Proučite sadržaj gradiva ranije

Iako vam ovo zvuči nezamislivo, dosta vam je škole i željeli biste se odmoriti preko ljeta, upoznavanje s gradivom moglo bi vam pomoći u savladavanju istog gradiva kasnije, a možda čak i impresioniranju profesora na prvom satu. Također, čitanje lektire u srednjoj školi zahtjevnije je nego u osnovnoj, prvenstveno zato što je lektirnih djela više i teža su, stoga svakako preporučujem da čitanje započnete ranije.

2. Pitajte starije generacije za savjet

Vjerojatno imate neke starije prijatelje, brata ili sestru koji su već prošli ovo što vas čeka i njihovi savjeti vam mogu koristiti kako biste što uspješnije započeli školovanje. Bilo bi odlično kada biste za savjet upitali učenika koji je pohađao vašu buduću školu, nekoga tko bi vam mogao dati savjet za predmete kod određenih profesora, materijale za učenje i slično.

3. Organizirajte slobodno vrijeme

Tempo srednje škole prilično je drukčiji od onoga na koji ste navikli te ćete vjerojatno imati poteškoća u snalaženju. Važno je da svoje slobodno vrijeme organizirate kako biste sve stigli i kako ne biste imali razloga za stres. Nakon učenja morate imati vremena i za odmor, sport ili druženje s prijateljima, ali svakako treba posložiti prioritete.

4. Učite za znanje, ne za ocjenu

Većina učenika dolaskom u srednju školu ima lošije ocjene nego u osnovnoj školi čemu razlog ne mora biti manje vremena provedenog za knjigom, već stroži kriterij profesora. Nemojte dopustiti da vas to obeshrabri i nemojte se previše zamarati ocjenama. Važno je da vi osjećate da ste nešto doista

naučili i da ste to gradivo dovoljno svladali kako biste uspješno riješili pitanja državne mature.

5. Nitko ne voli „sveznalice“

Na prvom satu profesor ispituje gradivo iz osnovne škole i ponosni ste jer sve znate? Bez obzira na to što profesore trebate zadiviti, dajte priliku i drugim učenicima te nemojte na svako pitanje dizati ruku. Mislite na ostvarivanje prijateljstava s učenicima iz razreda kojima se to zasigurno neće svidjeti.

6. Uključite se u školske aktivnosti

Svaka škola ima svoje skupine, bilo društvene ili sportske, važno je uključiti se i sudjelovati. Time ćete pridobiti naklonost profesora, a i odlična je mogućnost da upoznate nove prijatelje i pokažete svoja znanja i talent.

7. Putujte

Većina srednjih škola tijekom školske godine nudi bogat izbor putovanja i izleta koja osim što su ugodna, moraju biti i poučna. Naravno, ako vam financije dozvole, nikad nemojte izabrati dan u kafiću prije nego odlazak na putovanje jer je to savršena prilika da spojite ugodno s korisnim te uz druženje s prijateljima upoznate nove stvari i naučite nešto novo.

8. Budite ono što jeste

Svi mi imamo svoje nesigurnosti koje možda više dolaze do izražaja kada smo u pubertetu, ali bez obzira na to, svatko od nas je dobar na svoj način i nekomu se upravo kao takvi sviđamo. Nikada se nemojte mijenjati ili pretvarati da ste nešto što niste, možda zbog toga propustite priliku da upoznate nekoga tko vam stvarno odgovara i kome biste se više svidjeli kada biste bili ono što doista jeste.

9. Ne zaboravite stare prijatelje

U srednjoj školi ćete sklopiti puno novih prijateljstava, možda upoznati ljude koji vam u potpunosti odgovaraju i s kojima biste mogli provoditi sve vrijeme, no oni nikako ne smiju biti razlog zaboravljanja starih prijatelja, osoba koje su s vama bile uvijek i za koje ne znate kada će vam ponovno zatrebati.

10. Lagano s izlascima

Izlasci su povlastica koja većini tinejdžera dođe s dolaskom u srednju školu i većinom su glavni problem i uzrok svađa s roditeljima. Iako je sada pravo vrijeme da se zabavljate i izlazite, važno je da s izlascima ne pretjerate. Ako u ponedjeljak imate težak test ili naporan dan, naravno da u subotu nećete cijelu noć provesti vani.

Ukratko, shvatite srednju školu samo kao maleni dio obrazovanja koji svatko od nas mora proći i s kojim, uz dobru pripremu, sigurno nećete imati problema. Nadam se da će vam moji savjeti u tome pomoći. Sretno!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI