Petak, 24 svibnja, 2024
Naslovnica10 stvari koje moraš znati o vozačkom ispitu
Array

10 stvari koje moraš znati o vozačkom ispitu

Dobivanje vozačke dozvole i više je nego važan trenutak u tvom životu, čega vjerojatno trenutno nisi potpuno svjestan/na. Ako si se odlučio/la na taj korak, pročitaj par savjeta u nastavku. 1. Svaki početak je težak – osim ovoga! Poznavajući sebe, znam kako to ide i zato se prestani izvlačiti da danas baš ne možeš jer čitaš lektiru ili ideš teti u posjetu. Za početak, jedino što moraš učiniti je otići na liječnički pregled u jednu od ordinacija radne ili prometne medicine. Riječ je o klasičnom pregledu koji će potvrditi da si zdravstveno sposoban/na za vožnju.

2. Tko pita, ne skita! Bitno je biti informiran o autoškoli i načinu na koji radi. Vjerojatno će te zanimati i cijena (razlikuje se ovisno o autoškoli), vrijeme predavanja, kada su ispiti i u kojem roku možeš imati dozvolu u svojim rukama. Tete na šalteru i više su nego ljubazne i zato pokucaj na njihova vrata kada budeš u prolazu i informiraj se! Možeš to učiniti još i kada nemaš pravo upisa te se pripremiti na ono što te čeka.

3. Slušaj iskustva! Odmah kod upisa, u pojedinim je autoškolama moguće izabrati instruktora. U praksi to ide uglavnom tako da oni najbolji instruktori imaju popunjenu satnicu i ako će ti autoškola sama dodijeliti instruktora, kod jednog takvog vrlo vjerojatno nećeš završiti. Iz tog razloga bitno je slušati iskustva i preporuke prijatelja. Pri tome uvijek imaj na umu da se međusobno razlikujemo i ono što nekome odgovara možda tebi ne odgovara.

4. Predavanja iznad svega! Možda ti od ovakvih izjava već postaje mučno, ali ponavljanje je zaista majka znanja. Na predavanjima o propisima imaš priliku više puta čuti one najbitnije stvari koje će ti zatrebati i na ispitu i u životu. Ako si redovit/a i pažljivo pratiš, pred ispit će biti dovoljno samo još jednom ponoviti.

5. Razgovaraj s instruktorom! Ne mislimo na to da ga ispituješ pitanja vezana za njegov privatni život, već da ga pitaš sve što te zanima vezano za vožnju. Što ti budeš otvoreniji/ja, bit će i on. Bitno je imati odnos takav da ne osjećaš sram ako ćeš htjeti dodatni sat, iskušati se u vožnji po noći, na određenoj cesti i sl.

6. Vjeruj sebi! Imati vozačku dozvolu nije mala stvar iz više razloga. Kao prvo, imaš 18. Kao drugo, imaš 18 i veliku odgovornost. Manjak samopouzdanja može dovesti do manjka odlučnosti, čemu na cesti nije mjesto. Vjeruj sebi u svakom potezu, ali neka ta vjera bude utemeljena na pažljivosti. Uvijek provjeri postoji li netko u blizini koga je moguće ugroziti, a zatim samo odlučno!

7. Uvijek postoji drugi put! Ovaj stav rješava te straha od svih ispita koje ćeš imati. Bitno je imati dvije stvari na umu – ja to mogu, ali ok je i nije kraj svijeta ako ne uspijem.

8. Strah ti je najveći neprijatelj! Dovoljno je samo opisati scenarij: Imaš ispit iz vožnje, preznojavaš se i treseš, hvata te panika… Sjedneš u auto i trebaš krenuti, ali si, ne znaš kako, zaboravio/la gdje je uopće gas i sve ostalo što više ni ne znaš kako se zove. Želiš to? Ne! Je li potrebno išta više reći?

9. Upute instruktora shvati doslovno! Instruktor nije tu samo da ti pomogne položiti ispit, već da te nauči nečemu što će ti trebati cijeli život. Shvati ga ozbiljno i doslovno. Sve što je ikada rekao zatrebat će ti barem jednom u životu. Budi svakodnevno pažljiv/a, jednako kao i na ispitu.

10. Uspjeli su mnogi prije tebe, uspjet ćeš i ti! Nisi jedini/na u ovoj situaciji i ona nije nemoguća. Isto tako cijela ta situacija nije takav big deal i nije vrijedno trošenja živaca. Tisuće ljudi u istoj su situaciji kao i ti, dio si mase i ne osjećaj se usamljeno i prestrašeno. Volan u ruke i sretno!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI