Petak, 24 svibnja, 2024
Naslovnica11. ZeGeVege festival
Array

11. ZeGeVege festival

Kebabi, burgeri, gulaši, falafel u wrapu, pašticade, tjestenine, indijske samose, soparnik, sirove torte, sladoledi, čokolade, štrudle, svježi smoothieji i zeleno craft pivo s ekstraktom konoplje samo su neki od proizvoda koji mame brojne posjetitelje hrvatske Veganmanije. Zanimljiva predavanja i radionice kuhanja izmjenjuju se svaki puni sat, a za dodatnu ugodnu, pozitivnu i veselu atmosferu, po čemu je ZeGeVege poznat, brinu se plesne skupine.

Na festival je stigao i poseban gost Dan Richardson, britanski glumac i producent, vegan, zagovornik očuvanja životinjskih vrsta te doživotni ambasador međunarodne zaklade Born Free koja promiče politiku očuvanja vrsta i prava životinja. Svoj dolazak je najavio jumbo plakatima s porukama: ‘Kada kažem dobrota, mislim na veganstvo’ i ‘Kada kažem pravda, mislim na veganstvo’. Dan Richardson će održati predavanje pod nazivom ‘Zašto sam postao vegan?’, a još jedan od razloga njegova dolaska u Zagreb je snimanje dokumentarnog filma o veganskom pokretu u svijetu, u koji želi uključiti i Hrvatsku.

Na ZeGeVege festivalu prvi put sudjeluje Mreža za zaštitu životinja, projekt udruge Prijatelji životinja, koji ima za cilj umrežavanje udruga, pojedinaca i institucija koji se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja i na zaštiti životinja općenito. 43 udruge koje su članice Mreže predstavljaju svoj rad na promociji kontrole razmnožavanja životinja kastracijom kroz kampanju ‘Ili žmiriš ili si za kastraciju’, kao i na poticanju lokalnih zajednica da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju, uz evidentirane izuzetke, i da provode kontrolu mikročipiranja svih pasa.

Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja navodi još jednu novost: ‘Oba dana na ZeGeVegeu odvija se intenzivan program aktivističkih inicijativa, uključujući statičan javni performans, prvu regionalnu Kocku istine (Cube of truth) gdje se na ekranima prikazuju snimke iz klaonica, laboratorija i ostalih industrija čiji se rad temelji na izrabljivanju životinja, dok sudionici pritom drže natpise s riječju ‘istina’. Posjetitelji mogu iskušati i virtualnu stvarnost te uz pomoć posebnih naočala i projekcije slike na 360° doživjeti svijet unutar farma i klaonica.’

Nakon dvodnevnog slavlja održivog življenja i suosjećajnog načina života, u nedjelju 9. rujna, Prijatelji životinja, organizatori ZeGeVege festivala, priređuju od 17 sati i Spicy After Party u zagrebačkom klubu Močvara gdje će svi volonteri i sudionici moći podijeliti dojmove sa ZeGeVegea i iskoristiti još jednu priliku za druženje. Ulaz je besplatan, a osječka Udruga Pobjede, počastit će sve slavonskim veganskim kotlićima.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI