Utorak, 28 svibnja, 2024
Naslovnica4 najpoznatija simbola i njihovo značenje
Array

4 najpoznatija simbola i njihovo značenje

Simboli, simboli… Iako u svojoj svakodnevici ne obraćamo pozornost na njih, moramo priznati da su uvijek prisutni. Srce, srp i čekić, peace znak… brojenjem svih tih silnih simbola mogli bismo ići u nedogled. No, koja je njihova priča? Odakle potječu? Zavalite se i pogledajte priču iza 4 najpoznatijih simbola.

1. Srce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon bezbroj satova biologije i srodniih predmeta već sigurno znate da ljudsko srce koje bi ovaj simbol trebao prikazivati sigurno tako ne izgleda. Nitko ne može sa stopostotnom sigurnošču potvrditi korijene ovoga simbola. Neki govore da su stari Grci koristili ovaj simbol, međutim, on je simbolizirao list smokve, a neki govore da je u pitanju bila silfija, stara rimska biljka.

No, ipak, najlogičniji zaključak glasi ovako. Naime, tijekom srednjeg vijeka mnogi su se antički tekstovi prepisivali kako ih zub vremena ne bi oštetio do kraja. Tako su se najviše prepisivali Aristotelovi tekstovi u kojima je govorio o tome kako srce čovjeka izgleda. Mnogi umjetnici i znanstvenici pokušavali su napraviti grafički prikaz toga pa se pretpostavlja da je iz tih grafičkih prikaza nastao i simbol kakav danas znamo. Najuspješniji u tome bio je talijanski fizičar Guido da Vigevano čiji je simbol izgledao najsličnije onome koji danas znamo. Oblik je ubrzo preuzela i Katolička Crkva koja je simbol preuzela kako bi prikazala srce Isusovo.

Za značenje ovoga simbola djelomično je zadužen američki dizajner Milton Glaser koji je taj simbol postavio na svoju poruku "I ❤ NY" koja se od 1977. godine koristi kako bi promovirala grad New York. Simbol se koristio u različitim videoigrama kao što su Super Mario Legends of Zelda, a 1995. godine SAD koristi ovaj simbol u svrhu označavanja hrane koja pomaže radu srca.

 

2. Yin-Yang

Slikovni rezultat za yin-yang

Jedan od najkorištenijih simbola u modernom svijetu potječe iz kineske filozofije. Simbol prikazuje nespojive sile prirode. Termin "yin i yang" često se koristi kada se želi reći da je nešto potpuno različito jedno od drugog. Simbol prikazuje kako se yin i yang savršeno nadopunjuju. Samo taj jedan simbol postao je osnova tradicionalne kineske medicine, kineskih borilačkih vještina i kineskih fizičkih vježba. 

Ovaj simbol prvi se put spominje u 4. stoljeću kada je Zou Yan, kineski filozof, imao školu koja se zvala "Yin i Yang". Iako se taj simbol i njegovo objašnjenje ne spominju u njegovim djelima, pretpostavlja se kako su za taj fenomen znale i mnoge generacije prije njega. Neki izvori govore o tome da je zapravo dinastija Yin (oko 1400. prije Krista) pisala o tome fenomenu. Danas je taj simbol glavni u taoizmu, kineskoj religiji. 

 

3. Bluetooth

Slikovni rezultat za bluetooth

Prije nego je internet postao čest i jeftin, Bluetooth je bila jedna od najboljih stvari koja je bila na mobitelima. Onaj tko je živio život sredinom 2000-ih godina, sjetit će se da mu je bar jednom netko poslao sliku, video ili pak glazbu iz svojeg uređaja na njegov. Mobiteli koji nisu imali Bluetooth su u ono vrijeme bili nepoželjni. Iako ga danas svaki mobitel ima, može se reći da su ga gotovo u potpunosti zamijenile aplikacije poput Vibera, Messengera i Instagrama.

Ime "Bluetooth"engleska je verzija nordijske riječi "blatand". Ta riječ bila je epitet za kralja Haralda Gormssona koji se u ono vrijeme još zvao i Harald Bluetooth. On je živio u 10. stoljeću i uspio je ujediniti Dansku i Norvešku te donijeti kršćanstvo u te zemlje. Tako je i Bluetooth imao cilj ujediniti korisnike mobilnih uređaja. Simbol Bluetootha zapravo su inicijali kralja Haralda (Harald Bluetooth – H.B.) pisani na runama, nordijskom pismu. Ta dva slova kasnije su spojena u jedno kako bi stvorile prepoznatljiv simbol.

 

4. Simbol anarhije

Slikovni rezultat za anarchy

Ako ste ikada hodali napuštenim zgradama, velike su šanse da ste vidjeli ovaj poznati logo. Obično išaran po zgradama kako bi označio pokret otpora vlasti, ovaj simbol samo je jedan od mnogih simbola koje je anarhizam koristio. Prvi simbol bio je crvena zastava, koja je simbolizirala ruske komuniste, no taj simbol se prestao koristiti nakon Oktobarske revolucije jer komunizam onda više nije ni bio anarhija.

Od 1880-ih godina koristila se crna zastava. Louise Michel, jedna od sudionica Pariške komune (jedne od prvih socijalističkih revolucija u svijetu) 1883. godine mahala je crnom zastavom kao simbolom ponovne revolucije. Policija ju je, zajedno s nezadovoljnim mnoštvom, uhitila i osudila na šest godina zatvora. Međutim, kasnije je dobila pomilovanje.

Nakon crne zastave konačno se koristi "A" u slovu "O". Slovo a simbolizira anarhiju, a slovo o simbolizira red. Simbol bi trebao značiti "društvo treba red u anarhiji", što je i poruka jednog od prvih anarhista u svijetu, Francuza Pierrea-Josepha Proudhona. Osim anarhije, taj simbol povezuje se s punk– kulturom koja je na svojem vrhuncu bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI