Nedjelja, 16 lipnja, 2024
Naslovnica6 razlika između srednje škole i fakulteta + savjeti za buduće studente
Array

6 razlika između srednje škole i fakulteta + savjeti za buduće studente

1. Prepušten si sam sebi 
Od 1. razreda osnovne škole nekako smo navikli da nas o svemu obavještava profesorica ili učiteljica. Roditelji dolaze na primanja, brinu o nama, ravnatelj je uvijek na hodniku i sluša disanje škole i učenika. Ako zaboraviš platiti ratu za maturalac, učiteljica te podsjeti. Ako roditelji nisu bili na sastanku, zove ih na mobitel. Ako ne ispraviš ocjenu, profesori daju 10 pokušaja ispravljanja. Na faksu nije baš tako. Imaš ponuđene ispitne rokove koje moraš prijaviti preko Studomata. Ako slučajno ne prijaviš ispit, sam si odgovoran za to. Vidimo se na sljedećem (ako ga prijaviš). Pozitivna stvar je što nikog nije briga jesi li propustio predavanje jer ti se spavalo ili pilo kavu ili pak zato što imaš opravdan razlog. Dokle god si u normi dopuštenih ''nedolazaka'', njih se to ne tiče.  Ako si samostalna, odgovorna osoba koja ne trpi stalna podsjećanja autoriteta na stvari koje ionako imaš na umu, tvoj mozak doživjet će nirvanu na faksu. Ako si neodgovoran i ne mariš za rokove i pravila, pokušaj se što prije popraviti jer bi se mogao teško opeći na faksu.

Savjet: poštuj rokove, ne isprobavaj strpljenje profesora, a ako si zaboravljiv, napiši podsjetnik i stavi ga mjesto koje vidiš veći dio dana i znaš da nećeš zaboraviti (najbolje na ekran od mobitela).

2. Neobavezna i fleksibilna predavanja
U srednjoj si imao nastavu otprilike 7 školskih sati dnevno, bilo ujutro, bilo popodne. Ostatak dana bio si slobodan (barem od nastave). Na faksu predavanja traju duže, nekakav prosjek je  90 minuta, ali barem slušaš ono što te zanima. Naravno na svakom fakultetu ima dosadnih profesora, ali preživjet ćeš. Što se tiče nastave, nema pravila. Neke dane ćeš biti od 8 do 20 na faxu, a neke dane ga neće ni biti ili ćeš imati jedno predavanje. Najbolji dio svega je što svaki semestar (polugodište) dobivaš novi raspored i nove predmete, a time i profesore. Neki profesori kao uvjet za izlazak na ispit ne traže dolaske na predavanja, tako da su neobavezna, a u nekih ne smiješ imati više od 2 izostavljena predavanja. Ponavljam, nije ih briga ako si u bolnici i umireš ili samo na kavi/ toplom krevetu. Imaš pravo na 2 izostanka. No, ako budeš imao više, možeš upasti u probleme.

Savjet: Stoj unutar kvote i ne igraj se s profesorima. O njima ti ovisi diploma. Čuvaj izostanke da možeš izostati dan pred kolokvij i na miru ponavljati kod kuće.

3. Menza
Nema više čekanja reda u pekari. Sada ga čekaš u menzi. Ali isplati se. Jedeš kad hoćeš i to vrlo jeftino. Imaš pravo na 2 i pol obroka dnevno što ti je sasvim dovoljno za pun želudac. 

Savjet: menza je ukusna, ali pazi, iako je hrana kuhana, puna je hormona, masti i kalorija. Istraživanje je pokazalo da se prosječni brucoš udeblja 12 kg na prvoj godini faxa. Baš se pitamo zašto…

4. Ispiti
Faks je fun and games dok ne dođu kolokviji i ispiti. Tada se pretvori u Game of Thrones. Neke predmete možeš kolokvirati, što znači da je gradivo za ispit podijeljeno u 2 ili više kolokvija koji se na kraju zbrajaju i daju ''zaključnu'' ocjenu. Ako ti se ta ocjena ne sviđa, možeš ju odbiti i pisati ispit iz cijelog gradiva odjednom. Ako padneš ili dobiješ manje, nema povratka na staro. Nije se loše držati one stare: bolje vrabac u ruci nego golub na grani, ali ako misliš da možeš i znaš bolje, samo daj. Neke predmete nije moguće kolokvirati pa moraš izaći na ispit. Neki predmeti imaju npr. 3 kolokvija, usmeni i pismeni ispit. Ovisi o kolegiju i profesoru.
Isto tako, do kolokvija te nitko neće kazniti/ dati jedinicu ako nešto ne znaš ili nisi počeo učiti i to je veliko olakšanje imajući na umu da u srednjoj školi svaki dan imaš odgovaranje, testove i ostale provjere znanja. I tipkanje na mobitel se tolerira, nema ''opaski'', ali imaj na umu da nije pristojno i ne dolikuje jednom akademskom građaninu.

Savjet: Kolokviraj sve što možeš, uči na vrijeme i ne iskorištavaj rokove samo da ''vidiš kako izgleda ispit.''

5. Gradivo
 Gradiva je mnogo više nego u srednjoj školi. Recimo, za test iz povijesti trebalo je naučiti nekih 40-ak stranica, a na faxu učiš 340. Imaš  pravo izaći 3 puta na ispit iz tog gradiva, a ako padneš i treći, četvrti put odgovaraš pred komisijom. Ako  i tada padneš, moraš ponovno slušati taj predmet dogodine. Super. Nakon ukupno 8 padova, gubiš pravo studiranja na tom i srodnim fakultetima u državi.
Fakultet je teži od srednje, ali zanimljiviji jer učiš gradivo koje te zanima. Na jednom si području i nema skakanja s kemije na likovni.

Savjet: upiši fakultet koji te zanima jer studirati nešto što ne voliš je kao maleni kamenčić u cipeli. Smeta svakom koraku. Plus, zauzeo si mjesto osobi koja je to možda stvarno htjela upisati.

6. Ekipa
Okružen si ljudima sa sličnim interesima kao i ti. Imate slična razmišljanja, interne fore, strast za zanimanjem kojeg ste izabrali. Naravno, na svakom faksu ima tih par koji se ponašaju kao da se njih faks ne tiče i da su samo zalutali tu, ali uglavnom ćete imati ljude slične sebi s kojima će vam biti drago popiti pivo. Povežite se sa starijim studentima, oni će vam dati skripte i informacije o profesorima (kako se ponašati kada imaju loš dan, što učiti, a što ne itd.). Možda sam ja jedna od onih sretnica koja je susrela super starije kolege i od njih dobila mnogo korisnih i nesebičnih informacija. Ne bojte se starijih, ne znači da su pametniji. Učite od njihovih grešaka. To su vaši supatnici koji su nešto bliže ostvarenju sna o diplomi.

Savjet: Budite za ekipu, ali ne vjerujte kad vam kažu da još ne treba učiti za neki kolokvij ili da nisu još počeli. Vi počnite na vrijeme i ne brinite što će vam oni reći. Na kraju, ovdje si da studiraš i dobiješ diplomu, a ne da ugađaš drugima i umiruješ njihovu savjest.

Summa summarum: Faks je zakon i bolji od srednje ako mene pitate. Stres je prisutan u vrijeme kolokvija i ispitnih rokova te je mnogo veći nego u srednjoj, ali barem ne odgovarate velik broj predmeta svaki dan. Studentima se uvijek možete javiti za savjet ili pomoć, ali imajte na umu da ih u vrijeme ispitnih rokova kontaktirate na vlastitu odgovornost.

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI