Četvrtak, 30 svibnja, 2024
Naslovnica8 internacionalnih riječi zanimljivog podrijetla
Array

8 internacionalnih riječi zanimljivog podrijetla

1. PANIKA 
Panika, iznenadan jak strah pojedinca ili grupe, dolazi od grčke riječi panikon koja označava povezanost s Panom, grčkim bogom šuma i livada. On je imao izrazito moćan glas i često je proizvodio veoma čudne i uznemirujuće zvukove kojima je ljudima i životinjama koji bi zalutali utjeravao smrtni strah u kosti. Danas za takav strah koristimo riječ u čijem je korijenu njegovo ime. 
                                                             

2. SILUETA
Općenito označava tamnu konturu, ali silueta je i naziv za mali portret koji prikazuje crni obris osobe na svijetloj pozadini. Naziv potječe od Étiennea de Silhouettea, francuskog ministra financija koji je 1759. nastojao napuniti državnu blagajnu ispražnjenu Sedmogodišnjim ratom povisivši poreze na luksuznu robu i predmete. Zbog toga su mnogi bogati plemići koji su dotada naručivali raskošne portrete, morali dati izrađivati minijaturne. Ti su portreti često bili izvrgnuti ruglu i dobili su naziv à la Silhouette. 
                                                       

3. VISKI 
Popularno alkoholno piće nosi ime galskog podrijetla. Riječ viski skraćeni je oblik riječi usquebaugh koja je u engleski došla iz irskog i škotskog (irski uisce beatha i škotski uisge beatha). Staroirska sintagma uisce bethad doslovno znači voda života. Istog je značenja kao i latinski izraz aqua vitae koji se od 14. st. koristi za destilirana pića. Prvi pisani spomen na viski potječe iz irskih Anala iz Clonmacnoisea u opisu smrti klanskog poglavice na Božić od neumjerenosti u aqua vitae. 
                                                               

4. KEČAP
Omiljeni dodatak jelima potječe iz 17. stoljeća, i to iz Kine. Na tom su području misionari uživali u lokalnom specijalitetu po imenu kê-tsiap ili kôe-chiap ili kê-chiapTo nije bio umak kakav danas konzumiramo – glavni sastojak bila je riba, a kasnije su se dodavale pečurke, bijelo vino, orasi i sl. Današnji sastav kečap dobiva tek nakon što je prenesen preko oceana u Ameriku. Prvi recept za umak od rajčice pod ovim imenom objavljen je 1801., a
1876. kompanija Heinz predstavlja svoj Tomato Ketchup koji postaje omiljen diljem SAD-a.
                                                  
5. SADIZAM
Pojam koji označava postizanje zadovoljstva nanošenjem verbalne ili fizičke boli drugoj osobi zapravo je eponim (riječ nastala poopćivanjem vlastitog imena) od imena ozloglašenog  Marquisa de Sadea. Ovaj francuski književnik izazivao je skandale svojim djelima u kojima je opisivao porive za psihičkim i fizičkim mučenjem: od čovjekova prava na apsolutni egoizam i naslađivanje u tuđim mukama pa do ubojstva iz spolnog užitka. Često je dovodio prostitutke, drogirao ih i izlagao bjesomučnom mučenju. U zatvorima i umobolnicama proveo je više od 30 godina, samo u čuvenoj Bastilji oko 10. Ništa ga nije moglo popraviti. Odmah po dolasku u zatvor pokušao je zavesti neke zatvorenike. U umobolnici je započeo vezu s djevojčicom od 13 godina. Njegovo prezime i dandanas označava sveukupnost izopačenih perverzija. 
                                                            
6. SENDVIČ
Ime mnogima omiljene brze hrane povezano je s grofom Johnom Montaguom, odnosno ‘Fourth Earl of Sandwich’. Živio je u razdoblju od 1718. do 1792.  Legenda kaže kako je u jednoj noći 1762. godine grof Montagu bio u noćnoj zabavi i kartao. Od konobara je navodno zatražio roast-beef između dva komada kruha. Na taj je način mogao nastaviti kartati i jesti bez da umrlja karte – jednostavna, ali veoma praktična dosjetka. Jelo je tako kršteno njegovim imenom. 
                                                        

7. SARKAZAM
Naziv za sve vrste oštre, pakosne poruge dolazi od grčkog glagola sarkazein = gristi usne od bijesa. Grci su smatrali da takva vrsta pojačane ironije grize u meso (sarx = meso).  
                                                      

8. AVOKADO
Ime ovog voća potječe od aztečke riječi  ahuacatl koja doslovno prevedena znači…testis (!). Pretpostavlja se da je to ime zaslužilo zbog sličnog oblika. Također, avokado se nekoć koristio kao afrodizijak.
                                                     
 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI