Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaZapočeo 9. DeSADU na Akademiji dramske umjetnosti
Array

Započeo 9. DeSADU na Akademiji dramske umjetnosti

Deveta po redu Revija dramskih tekstova studenata dramaturgije Akademije dramske umjetnosti – DeSADU održat će se od 4. do 7. studenoga u Zagrebu.

Događanje DeSADU prilika je za mlade dramaturge i autore ‘koji dolaze’ javno prezentirati svoje nove dramske radove pred javnosti i tako izravno ispitaju funkcioniranje svojih tekstova u sučeljavanju s reakcijama publike, za što nemaju prilike u redovnom nastavnom procesu. Festival je natjecateljskog tipa, a najbolji dramski tekstovi uprizoruju se na kazališnoj reviji KRADU.

Glavni program ovogodišnje revije čine čitanja sedam dramskih tekstova studenata Akademije dramske umjetnosti. Jednočinkom za jednu glumicu i jednog glumca “Muškarci i Žene: Žene i Muškarci” autorica Nika Korenjak predstavlja arhetipe muškaraca i žena. Mihovil Rismondo napisao je tekst “Hipolit iz predgrađa” u kojem tijekom Tezejeva odsustva u kafiću Fedra priznaje konobaru Teramenu što osjeća prema posinku. Dramu “Pjesma mrtvoj djeci” o djeci, žrtvama zlostavljanja, zanemarivanja i ubojstava napisala je Dorotea Šušak.

“Marta i sedam strahova”, autorice Ivane Vuković, bajka je za sve one koji su odrasli, odrastaju ili će tek odrasti. Josipa Iva Delić u tekstu “Ne može se prevesti na hrvatski” postavlja tri lika na pragu tridesete koji žive gotovo identičnim izoliranim životima u svojoj produljenoj adolescenciji, agresivnim opsesijama i opskurnim seksualnim maštarijama. “Nostalgija” Mateje Posedi drama je za osam likova koji tijekom jedne večeri podijeljenih u parove razgovaraju i iznose svoje duboke osjećaje, mijenjaju svoju poziciju, ali na kraju svi dogovori ostaju na rečenome dok sve otkrivene tajne razumijevanje pronalaze u empatičnim uzdasima.

Luka Vlašić svoj tekst “Drama vulgaris” predstavio je ovim citatom:

“Ko ovu kocku leda nek me zalede
Kad nađu lek za tugu nek me probude
Nek mi sačuvaj mladost i lepotu
Jer voleće me možda on u
Drugom životu.”

Okrugli stol “Politike gledanja” u kojem sudjeluju Goran Pavlić i Sibila Petlevski ovogodišnje je popratno događanje. Sve izvedbe održat će se u Novoj akademijskoj sceni F22 Akademije dramske umjetnosti, u Frankopanskoj 22, a ulaz na sva dramska čitanja je slobodan.

Više o programu saznajte na Facebook stranici.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI