Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaProsvjed učenika Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu
Array

Prosvjed učenika Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu

Na Facebook događaju Prosvjed protiv korupcije i nepotizma u školstvu učenici Poštanske i telekomunikacijske škole (PTŠ) poručuju:

Pozivamo vas na prosvjed u organizaciji učenika Poštanske i telekomunikacijske škole protiv korupcije,nepotizma i nerada u školstvu koji će se održati 21.12 u 12:15 ispred Poštanske i telekomunikacijske škole. Molimo kolege iz drugih škola i studente da svojim dolaskom daju podršku ovom prosvjedu. Također molimo roditelje i sve one kojima je stalo do obrazovanja njihove djece da podrže prvi prosvjed učenika srednjih škola u novijoj povijesti.

Udruga srednjoškolaca Hrvatske (USRED) neslužbeno doznaje da je povod organizaciji ovog prosvjeda nedavan događaj u školi, koji je zaprepastio sve učenike.

Naime, kako učenici škole navode, nedavno su dvije profesorice tjelesne i zdravstvene kulture, I. K. i M. V. (podaci poznati Redakciji) dobile otkaz jer nisu bile "kvalificirane za radno mjesto na kojemu su se nalazile", a kako zakonska procedura nalaže, škola je objavila javni natječaj za popunjavanje praznih mjesta:

  1. Nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture (1), na neodređeno vrijeme,  puno radno vrijeme -22 sata nastave tjedno, ukupno 40 sati rada tjedno, 1 izvršitelj (m/ž)
  2. Nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture (2), na neodređeno vrijeme,  nepuno radno vrijeme -18 sati nastave tjedno, ukupno 33 sata rada tjedno, 1 izvršitelj (m/ž)

Međutim, problem se pojavio jer je jedan od novozaposlenih profesora u rodu s ravnateljem, g. Zlatkom Svibenom. 

Učenicima je više prekipjelo te navade kako ovo nije prvi put da se profesori u njihovoj školi zapošljavaju "preko veze" i poručuju kako profesorice koje su dobile otkaz uopće nisu to zaslužile.

"Nerad nekvalificiranih profesora na radu i pričanje o politici umjesto provođenja plana i programa za rad, posljedica toga su loše ocjene učenika koji na ispitima ne znaju ništa, te namješteni i netransparentni natječaji koji se provode u školama", ističe jedan od organizatora.

 

No da je PTŠ poznat po dijeljenu otkaza poručuje i još jedna priča. Naime, jedna od čistačica škole skoro je dobila otkaz jer je, navodno, zaboravila zaključati školu prilikom odlaska doma nakon radnog vremena. Problem se pojavio u tome što je ona sigurna u to da su vrata bila zaključana kada je otišla, te navodi kako više puta i provjeri jesu li vrata zaključanja prije nego ode. Da stvar bude još zanimljivija, nadzorna kamera Učeničkog doma Maksimir ima pogled na ulaz PTŠ-a te bi razriješila čitavu situaciju, međutim, djelatnici Doma odbili su dati na uvid snimke nadzorne kamere od te večeri.

UPDATE

USRED-u su se javili učenici PTŠ-a te opisali jedan događaj uz poruku: "Ovo Vam govori sve!".

"Jedan od bivših profesora škole (ime i prezime poznato Redakciji), od ove godine u mirovini, je imao vrlo čudan i odvratan pristup učenicama. Naime za vrijme odmora, kada bi učenice izlazile van pušiti dovikivao bi im: "Vidi ovih pušačica!", na što bi se one nasmijale, a onda bi on nastavio: "Mora da dobro pušite, pogledajte si koljena.", o čemu je riječ? Učenice su imale izderane traperice na dijelu koljena. Mislimo da je više nego očito na što je profesor ciljao."

Organizatori današnjeg prosjeda poručuju:

1. Oba nova profesora su članovi i natjecatelji bodybuilding saveza gdje je g.Sviben član Upravnog odbora. Da stvar bude čudnija, jedan je tek prije godinu završio fakultet i odmah su oba dobila stalan posao bez probnog perioda što je jako čudno. Ili nije čudno . Dok ove otpuštene profesorice iza sebe imaju staž i iskustvo rada u školi. 

2. Pisanih primjedbi nema jer se sustavno zataškavaju primjedbe na alkoholizam, mito i pedofiliju  od strane ravnatelja i osoba koje je zaposlio po vezi. 

3. O kadroviranju gospodina Svibena bi mogli pisati knjigu ali dovoljno je znati da je poništio 10ak natječaja i odbiao profesore elektrotehnike kako bi na mjestu profesora elektrotehnike mogla raditi K.K. bez završenog fakulteta…ili je pak dovoljno pogledati popis osoblja škole kroz par godina i vidjeti mnogo istih prezimena i rodbinsko /poslovnih veza.

4. Svi normalno zaposleni i pošteni profesori koji ukazuju na probleme izloženi su strašnom pritisku i mobingu

S obzirom na navedeno, USRED se bori za to da se u rad školskih odbora uključi i jedna predstavnik učenika kako bi se izbjegle navedene situacije.

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI