Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaBrucošica Martina: Kako sam se pripremala za maturu iz sociologije
Array

Brucošica Martina: Kako sam se pripremala za maturu iz sociologije

Od čega se sastoji ispit i koliko se dugo piše?

Sastoji se većinom od pitanja višestrukog izbora i pitanja na koje je potrebno odgovoriti duljim obrazloženjem.

Kako i na koji način si se pripremao/la za taj ispit?

Pripremala sam se ponavljajući iz udžbenika gradivo koje smo radili protekle 4 godine, a koje je navedeno kao traženo područje ispitivanja na maturi. Najviše sam učila nakon završetka nastave, i to tako da sam napravila raspored po predmetima i danima, i svakodnevno se usklađujući s tim rasporedom imala sam vremena i za druge aktivnosti.

Kad početi s pripremama?

S pripremama je najbolje početi već početkom godine. Ako se uspije za učenje za maturu odvojiti bar sat vremena u onim danima koji nisu zauzeti za učenje za ispite, na kraju godine to može puno značiti. No nije nemoguće dobro se pripremiti i ako se kasnije počne jer matura nije toliko teška koliko većinom govore.

Što je najvažnije prilikom pripremanja?

Prilikom pripremanja meni je bila najvažnija organizacija. Napravila sam si raspored s točno određenim područjima gradiva koje ću taj dan naučiti i nastojala ga se što više pridržavati. I važno je ne obeshrabrivati se i misliti da je toliko teško koliko se ponekad zbog pritiska drugih možda čini, jer nije.

Kako pristupiti samom ispitu?

Samom ispitu je najbolje pristupiti smireno i bez panike, koliko god se za ispit pripremali. Napetost može utjecati na koncentraciju, uvid u realnu situaciju, na poslijetku i na same rezultate.

Misliš li da si se trebao/la bolje pripremiti? Što bi sada promijenio/la da ponovno pišeš?

Vjerojatno bih se bolje pripremila da sam ranije počela s pripremama, ali sam svejedno jako zadovoljna sa svojim rezultatima. Da ponovno pišem počela bih učiti još tijekom godine jer bi mi to dalo veću sigurnost i bila bih smirenija u razdoblju predviđenom za učenje nakon završetka nastave.

Je li zaista toliko teško kao što svi pričaju?

Nije toliko teško kao što svi pričaju, ja sam se iznenadila vidjevši neka pitanja na ispitima koje sam smatrala teškima. Bez obzira na to, smatram da je maturi potrebno savjesno pristupiti i organizirati si vrijeme, jer je iz godine u godinu različita.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI