Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaDevetogodišnje obrazovanje
Array

Devetogodišnje obrazovanje

Devetogodišnje obrazovanje najavljuje se kao veliko rješenje problema našeg osnovnoškolskog obrazovanja, ukoliko je to tako onda super, ali to nikako nije točno. Veliki je problem našeg obrazovnog sustava u cjelini  nepovezanost obrazovanja s realnim potrebama života i tržišta. Devetogodišnje obrazovanje kao takvo neće odgovoriti na taj problem, ono će omogućiti MZOS-u da sastavi rasterećene kurikulume jer će se gradivo , umjesto osam, predavati devet godina.

U ovom trenutku imamo izvanrednu priliku stvoriti obrazovni sustav koji će uz devetogodišnje obrazovanje na vrlo jednostavan i efikasan način riješiti pitanje povezivanja obrazovana i tržišta. Kratko i jednostavno trebamo u sedmom razredu OŠ uvesti obavezu da svi učenici odu na savjetovanje na Zavod za zapošljavanje i tamo pišu test sposobnosti koji bi ih načelno usmjerio u koju srednju školu ići, a kasnije u srednjoj školi dovesti gospodarstvenike koji bi kroz određene predete, vezne uz njihov rad, omogućili učenicima uvid u mogućnosti na tržištu u bliskoj budućnosti. Odnosno, učenik bi u devetom razredu znao koja je srednja škola najbolja za njega, a u srednjoj školi  saznao bi kod kojeg poslodavca može tražiti posao i gospodarstvenik bi dobio potencijalnog radnika kojega može već tada početi pratiti kroz njegovo obrazovanje.

Vrlo kratko, jedino što je potrebno kako bi se ovo sve ostvarilo je koordinacija između ministarstava i malo volje. Ovo je skoro besplatno rješenje toga problema, a devetogodišnje obrazovanje je tek prvi korak.

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI