Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaKako smo preživjeli maturu iz hrvatskog
Array

Kako smo preživjeli maturu iz hrvatskog

Prvi ispit obveznog dijela Državne mature, onaj iz Hrvatskog jezika, privelo je kraju 36 500 maturanata, od kojih je višu razinu pisalo njih 25 772, a nižu 10 778.

Pripreme za ispit obilježila su negodovanja maturanata podijeljenih na gimnazijalce i strukovnjake, žaleći se na način provedbe uz neizostavno međusobno omalovažavanje. Takve polemike u Facebook grupi „Maturanti 2015./2016.“ bacile su sjenu na jedinstvo i solidarnost dijeljenja skripti i zajedničkog humora. Dragi kolege maturanti, svi smo u istom košu, a dječje prepirke „Moj tata je bolji od tvog tate“ nisu odraz zrelosti i spremnosti za odlazak u nepredvidljiv svijet koji, ponavljam, čeka SVE nas, završili mi gimnaziju ili strukovnu školu.

Očekivano, ovogodišnji esej nije prošao bez problema. Naime, zbog prošlogodišnje krađe ispitnog materijala i curenja teme, NCVVO odlučio je objaviti temu tik prije početka pisanja, što je izazvalo kašnjenja i stres u pojedinim školama, iako su mediji prenosili kako je sve bilo u redu. Ili je možda to tako bilo samo u mojoj školi? Ćisto sumljam.

Mirkov ćaća ipak nije pogodio temu, pobjegli smo Kiklopu ravno u Kostanjevec što je nekima donijelo znatno olakšanje pa smo, osim s Filipom, imali prilike družiti se i s Leoneom, Đurom, a neki i s Proustom. Kladioničarima grupe ipak se posrećilo s B razinom i očekivanim Hamletom.

Optimisti zadovoljni esejom ubrzo su odbacili skripte i samouvjereno krenuli na drugi dio provjere znanja.

Nakon prvotnog oduševljenja, za neke je uslijedio šok zvan ispitna knjižica književnosti i jezika u kojoj smo mogli primijeniti naučene brojalice, prvenstveno Eci, peci, pec pošto su sva pitanja bila na zaokruživanje. Iako je ove godine bilo 80 pitanja (nekolicinu više nego prijašnjih godina), izostalo je spajanje autora i djela te citata, a ušli kikiriki i grašak. Težina ispita bila je na razini prošlogodišnjih, a vrijeme (80 zadataka – 80 min) se pokazalo dostatnim. Čini se da je pojedincima jedino logično pitanje bilo iz Smail-age gdje su, nadam se svi, povezali mjesec s Noćnikom, jer…NOĆnik?

Za sve koji su u nedoumici i znaju o čemu govorim, padež je instrumental (kim, čim), ono nešto bila je antiteza, nakon je prijedlog, a odora je historizam.

No sikiriki! Izvući će nas Latinovicz.

                                                                                                                                  
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI