Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaEuropski parlament mladih Hrvatske
Array

Europski parlament mladih Hrvatske

Europski parlament mladih jedna je od najvećih institucija koja okuplja mlade diljem Europe. To je platforma za političke debate, međukulturne susrete, međunarodni dijalog i razmjenu ideja. Djeluje u više od 40 država te organizira više stotina raznovrsnih događaja godišnje. Osnovan je 1987. godine te je za svoj rad osvojio medalju Theodor Heuss i nagradu udruge European Movement. Glavna je posebnost ove organizacije kako je u svim elementima vode mladi ljudi, srednjoškolci i studenti. Trenutno broji više od 200 volontera, a u Hrvatskoj je osnovana 1994. godine.

Na zasjedanjima EPM postoji nekoliko odbora. Svaki odbor obrađuje neku aktualnu temu vezanu uz EU i njezinu politiku. Ukoliko ste delegat, zajedno sa svojim odborom obradit ćete tu temu te je pripremiti za predstavljanje na Generalnoj skupštini. Odbori imaju svoje „chairpersons“ koji usmjeravaju delegate, a sve se odvija pod budnim okom predsjednika i potpredsjednika koji prate rad svih delegata te na temelju toga donose odluku tko će biti pozvan na zasjedanje višeg stupnja. Sve se odvija na engleskome jeziku jer na zasjedanju osim Hrvata sudjeluju i delegati te „officials“ iz drugih dijelova Europe. Na Generalnoj skupštini morate pokazati svoju oštroumnost te pratiti kako ostali odbori predstavljaju svoje teme kako biste bili što bolji u debati o njihovoj temi, ali i odlično pripremljeni što se vaše teme tiče kako biste je čim bolje mogli obraniti.

No kako bi cijelo zasjedanje funkcioniralo savršeno, brinu se organizatori. Oni se biraju na temelju prijava koje podnesu, a zadatak im je da se delegati osjećaju što ugodnije te da se brinu za smještaj, hranu i za to kako nitko ne bi pobjegao (tu i tamo i za rad pokojeg bojlera).

Tu je i media tim koji fotografijama, videima i člancima na internetu bilježi sve što se događa i omogućava vam da trajno sačuvate uspomene sa svog zasjedanja.

Sve se odvija u opuštenoj atmosferi, a EPM može vam omogućiti da posjetite nove gradove, ali i zemlje te upoznate ljude iz svih dijelova Europe. Njihov rad možete pratiti na Facebook stranici te se i sami priključiti i postati dio ove platforme.

Kako bismo vas dodatno upoznali s djelatnošću EPM, napravili smo kratki intervju s nekoliko sudionika.

Nika Milinović (sudionica te tajnica EPMH): Za EPM sam saznala 2015. godine kada me profesorica iz građanskog odgoja, kao jednog od vrlo aktivnih učenika na tom satu, poslala na Nacionalno zasjedanje u Rijeci. To je bio moj prvi susret s Europskim parlamentom mladih, no od tada se sve promijenilo! Cijeli život se bavim debatom, govorništvom, moje područje interesa su svakako društveni problemi, međunarodni odnosi, ekonomija, politika te kada mi je profesorica rekla što je to zasjedanje na koje me želi uključiti putem škole, bila sam oduševljena tematikom i strukturom programa, stoga sam odlučila pristati. A i možda smo baš taj dan imali ispit pa je to bila dodatna motivacija. Na zasjedanju u Rijeci sam sudjelovala kao delegat. Sudjelovala sam na 7 zasjedanja, a unutar sljedeća dva mjeseca pozvana sam na još 2 zasjedanja. Moja iskustva su većinom i više nego pozitivna. Naravno, ništa nije savršeno, no u cjelini kada razmišljam o prilikama koje stječem upravo zbog EPM, svi prijatelji koje sam upoznala, stečeno akademsko znanje, unaprjeđenje uporabe engleskog jezika. EPM je bio jedna velika prekretnica u mojem životu, i zapravo ima veliki utjecaj na moju svakodnevnicu. Prošle godine sam prisustvovala na Internacionalnom zasjedanju u Irskoj i Sjevernoj Irskoj, te na Summer Academy u Njemačkoj. Uz to sam se usmjerila na zasjedanja u samoj Hrvatskoj, jer sam imala mnogo obaveza (završetak srednje škole, početak fakulteta), a kada se ide na zasjedanja van Hrvatske, ipak je dosta teško uskladiti 5 dana zasjedanja s obavezama vezanim za fakultet. Uvijek je sve bilo u vrlo ugodnoj atmosferi, ništa nam nije nedostajalo, i sva moja iskustva su iznimno pozitivna. Poznavanje engleskog jezika iz srednje škole sasvim je dovoljno za sporazumijevanje na samom zasjedanju, iako naravno nije na odmet i bolje poznavanje samog jezika. No, sama zasjedanja izvrsna su prilika za unaprjeđivanje znanja iz engleskog jezika. Otkada sam se vrlo aktivno uključila u rad same udruge (osim prisustvovanja zasjedanjima, sastancima, trenutno sam i tajnica u samoj udruzi), ne prođe dan da ne pomislim na EPM ili da nisam u kontaktu s ljudima iz EPM. Inače volim putovanja, upoznavanje s drugim mladim ljudima, koji vjeruju da se svijet može mijenjati na bolje, ukoliko poduzmemo ono što trebamo. Na EPM možete upoznati upravo takve ljude, ljude koji vjeruju u sebe i svijet oko njih. Tamo možete uvijek biti ono što stvarno jeste, jer predrasude ne postoje. Ono na što se ova udruga fokusira je povezivanje mladih ljudi, razmjena znanja, druženja, i na kraju dana upravo uživanje u tim malim trenucima od kojih  se sastoji naša životna priča. U EPM sam stekla neke od najboljih prijatelja, doživjela nezaboravne uspomene, i izgradila dio svojeg karaktera. Ne mogu zapravo više ni zamisliti kako bi dan bez njega izgledao.

 

Dora Mršić (sudionica): Za EPM sam saznala posve slučajno, kada smo kao očajni studenti prava otišli na kavu i počeli razmišljati kako na aktivan način primijeniti naše novostečeno pravničko znanje. Privukla me činjenica da kroz zabavu učim engleski, a i struku sa strane. Bila sam delegat, a odlučila sam se za sudjelovanje zato jer sam htjela upoznati nove ljude, pričati engleski i saznati kako cijeli sustav oko Europskog parlamenta funkcionira. Sudjelovala sam samo jednom.  Problem je u Hrvatskoj što se u obrazovanje mladih ne ulaže dovoljno, a upravo smo mi ti na kojima svijet ostaje. Žao mi je da organizacija nije prepoznata te ne može skuptiti dovoljno financijskih sredstava, a upravo u EPM dolaze mladi iskusni delegati  koji će jednog dana predstavljati Lijepu Našu diljem svijeta. EPM mi je omogućio da upoznam nove ljude, steknem nova znanja, maknem se od monotonog života jednog studenta i tih par dana raspravljam o važnim svjetskim temama, ali na zabavan način!

 

Arijana Milin (sudionica): Za EPM sam saznala preko prijateljice.  Odlučila sam sudjelovati u EPM jer sam smatrala da mi može pomoći u budućnosti,  dati mi iskustvo koje bi mi bilo korisno za buduću karijeru i omogućiti upoznavanje novih ljudi. Sudjelovala sam samo jednom i bila sam delegat, a mišljenje mi je većinski pozitivno. Sama ideja organizacije je odlična, ali po mom mišljenju u Hrvatskoj nedovoljno dobro provedena. U mom životu EPM predstavlja zabavno iskustvo i vjerujem da ću ponovno sudjelovati.

 

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI