Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaKOLUMNEEUROSONG 2022.: naša mišljenja i komentari

EUROSONG 2022.: naša mišljenja i komentari

Kao i svake godine od 1956., od 10. do 14. svibnja u Torinu održala se Pjesma Eurovizije. Obožavatelji Eurosonga tri večeri natjecanja očekuju mjesecima, uz praćenje nacionalnih izbora, press-konferencija i prvih proba. Izdvojili smo najatraktivnije nastupe, one koji su dobili najviše pažnje, pozitivnih, ali i negativnih komentara.

Albanija:

Ivan i Hrvoje: Albanija je ove godine ponudila živahnu pjesmu koju je Ronela svojom karizmom i pokretima prenijela na višu razinu. Zaslužila je biti u finalu, no to što je otvarala Eurosong te sankcije zbog “provokativne” koreografije utjecale su na ispadanje u polufinalu. Uz to, možda je već viđena koreografija s kosom bila nepotrebna.

Ocjena: 8/10

Moldavija:

Ivan i Hrvoje: Simpatična pjesma zabavnog i tradicionalnog karaktera unijela je malo veselja u ovogodišnji izbor u kojem su većinom prevladavale balade. Upravo to izdvojilo ih je od ostalih pa drugo mjesto publike u finalu nije začuđujuće. Ovom bendu ovo je već treći nastup na Eurosongu, no nadamo se ne ni zadnji jer svaki Eurosong treba takav nastup.

7/10

Litva

Ivan i Hrvoje: Jednostavna koreografija i prikladna haljina koje pristaju ovoj pjesmi, privukla je našu pozornost. Nastup u polufinalu nije nas odmah oduševio, ali u finalu već smo pjevušili refren. Međutim, nastup nas je pomalo podsjetio na prošlogodišnji nastup Francuske.

6,5/10

 Grčka

Ivan: Lijepa balada iako nisam njihov obožavatelj na Eurosongu. U ovoj pjesmi jako mi se svidio refren jer je moćan. Pjesma je bila praćena uz koreografiju, no scenografija mi nije bila od omiljenih. Shvaćam da je nosila neku poantu, no mene nije oduševila.
7,5/10

Hrvoje: Ovo je primjer kako izvedba i nastup mogu podignuti osrednju pjesmu. Pjesma me nije oduševila na prvo slušanje, ali nakon prvih proba postalo mi je jasno da Amanda ima itekakve scenske sposobnosti. Bravo!
10/10

Slovenija

Ivan: Treba napomenuti da su sudionici benda “LPS” srednjoškolci i da im je ovo bio prvi veći nastup. Članovi benda osobito su mi simpa, no istina je da je pjesma dosadnjikava. Pjesma mi ima neki plesni vibe i sviđa mi se tekst pjesme.
7/10

Hrvoje: Ove godine slovenska disco pjesma nije mi se dojmila, no pohvaljujem što tako mladi nisu imali treme.
4/10

 Portugal

Ivan i Hrvoje: Dojmila nam se mističnost nastupa i povezanost na pozornici. Bilo je lijepo vidjeti kako je publika svjetlima na mobitelima podržala pjesmu. Ali, pjesma je prosječna balada, stoga je ocjena:

5/10

Austrija

Ivan i Hrvoje: Ova pjesma jedna je od najboljih s ovogodišnjeg Eurosonga, no nastup je jednostavno zakazao. Vokalno je Pia Maria bila loša, a nije nam se dojmila ni frizura. Puno pirotehnike i novaca uloženih u nastup nisu garancija za ulazak u finale.
6,5/10

Armenija

Ivan i Hrvoje: Odlično osmišljen kreativan nastup poboljšao je dojam o pjesmi. Koreografija nam se svidjela jer Rosu Linn publika nije vidjela pola nastupa što je doprinijelo momentu iznenađenja kada je razderala svoj rekvizit. Snap one, snap two, ali od nas:
5/10

Norveška

Ivan: Dojmila mi se dinamičnost nastupa i sami kostimi, no tekst pjesme nema mi nekog smisla. Ali, pjesma je pamtljiva te izaziva na ples. Give that wolf a banana!
8/10

Hrvoje: Ovo je joke act koji je čest na Eurosongu i mene je osvojio. Na prvu mi je cijeli paket bio pomalo zbunjujuć, no svakim novim slušanjem i nastupom bio sam sve oduševljeniji.
10/10

Izrael

Ivan i Hrvoje: Nastup je tipični eurovizijski što nas uvijek iznova oduševi. Pjesma brzo ulazi u uho, no nema ono nešto. Želimo naglasiti da je njegovo ponašanje za vrijeme konferencija i glasanja bilo prenapadno i neprimjereno, pa je možda i to utjecalo na rezultat.
4,5/10

Azerbajdžan

Ivan i Hrvoje: Pjesma i nastup nose neku priču, no ona ovog puta nije doprinijela do nas. To pokazuje i činjenica da je Azerbajdžan unatoč nula bodova publike uspio pronaći svoje mjesto u finalu zahvaljujući glasovima žirija. Izuzev iznimnog vokala i truda uloženog u scenografiju, ovu pjesmu ne bismo ponovno poslušali.
3,5/10

San Marino

Ivan i Hrvoje: Pjesma ima dobar ritam i sviđa nam se kombinacija popa i rocka. Nastup i pjesma izuzetno podsjeća na prošlogodišnje pobjednike. Smatramo da mnoštvo rekvizita, efekta i pirotehnike dovode do kontraefekta, pa čak i kiča. Tako da rezultat druge polufinalne večeri nije neočekivan.
4/10

Češka

Ivan: Pohvaljujem LED svjetla u nastupu, no smatram da koreografija nije bila dobro izvedena unatoč dobroj priči. Svidjela mi se Dominikina jednostavnost. Pjesma mi ima slabašan refren. Where are you now?
6/10

Hrvoje: Ova pjesma kupila me na prvu i volim Dominikin vokal. Sam nastup pomalo me razočarao jer sam očekivao više energije, no bilo mi je izuzetno drago vidjeti osmijeh na licima članova benda nakon svakog nastupa.
7/10

Rumunjska

Ivan: Svidjeli su mi se plesači i sam pjevač koji istovremeno i pjeva i pleše. Pjesma, doduše, ima laganu muzikalnost. No, meni se izuzetno svidio refren pjesme i to što je “catchy”. Hola mi bebebe.

8,5/10

Hrvoje: Glavni vokalist ovog benda nije mi simpatičan i nije me oduševio svojom izvedbom i plesom. Smatram da je više drugih pjesama zaslužilo mjesto u finalu nego on. Jednostavno, nije to-to.
2/10

Estonija

Ivan i Hrvoje: “Country” pjesma talentiranog i karizmatičnog pjevača osvojila nas je svojom pričom. Plasman je baš onakav kakav bi trebao biti. To što je bio sam na pozornici, inače izaziva prazninu, no on je bio na svim dijelovima pozornice.
7,5/10

Italija

Ivan: Duet Mahmooda i Blance bio je jako povezan. Pjesma me oduševila jer ritam pjesme prati njihovu povezanost, a sam refren mi je jedan od najbolji. Italija uvijek šalje moćne i jake pjevače. Brividi!
10/10

Hrvoje: Jedna od ljepših ovogodišnjih balada, zasigurno je talijanska. Zbog toga sam očekivao veću emociju kod izvođača.
6,5/10

Ukrajina

Hrvoje: Ukrajina na Eurosongu uvijek ponudi prepoznatljive, etno elemente koji im uvijek donesu barem prolaz u finale. Najviše mi se sviđa prizvuk frule u refrenu, a rap dio ovoj pjesmi daje jednu posebnu moć. Vjerujem da bi Ukrajina i bez situacije u kojoj se nalazimo ostvarila visok plasman, a samo ću citirati predstavnika ovogodišnje talijanske pjesme, Mahmooda, prije Eurosonga: „Kada bi bilo od pomoći, dao bih Ukrajini da pobijedi u Torinu.“ Ako će ovo donijeti pozitivan učinak, apsolutno zaslužena pobjeda.
5/10
Ivan: Pamtljiv i upečatljiv refren s rep dijelom, koji i nije moj tip muzike, no u ovoj pjesmi paše. Najbolji dio su mi plesači i njihovi kostimi. Pjesma ima jaku poruku zbog svih događaja u Ukrajini. Dio s frulom zanimljiv je i plesan. Jesu li glasači više glasali zbog situacije ili pjesme, to je subjektivno razmišljanje i teško je odlučiti, no meni je pjesma od početka bila u top 5.
9,5/10

Velika Britanija:

Ivan: i Hrvoje: Iznenadila nas je njihova pobjeda kod žirija i u konačnici drugo mjesto. Ovo je za UK, koja je prošle godine osvojila posljednje mjesto s nula bodova, ogroman pomak i nadamo se da će tako nastaviti i u budućnosti te uvidjeti kakva se dobit može dobiti od Eurosonga. Unatoč dobrom vokalu i njegovoj pojavi koja sama po sebi izaziva reakciju, sama pjesma možda mu i nije najbolje pristajala.
6/10

Španjolska:

Ivan i Hrvoje: Kada bismo spojili karizmu, vokal, ples i energiju, dobili bismo ime Chanel. Nastup je bio dinamičan i gledajući ga, jednostavno se ostaje bez daha. Apsolutno sve je ovdje dobro funkcioniralo i presretni smo zbog ovog rezultata za Španjolsku! Bravo!
11/10

Švedska:

Hrvoje: Najbolji tekst u ovogodišnjoj konkurenciji, uz sjajnu emociju izvođačice. Posebno mi se sviđa što je ubačena pirotehnika koja je ovom nastupu dala još dodatnu snagu. Žao mi je što dogodine ne idemo u Švedsku, mislim da su to ove godine zaslužili.
10/10

Ivan: Slažem se, Hrvoje, s tobom, no ja ću više pamtiti Španjolsku, Srbiju i Italiju.

9,5/10

Srbija:

Ivan i Hrvoje: Biti zdrava, biti zdrava! Iako smo na Beoviziji navijali za Saru Jo i bili razočaran njezinim porazom, sretni smo što je srpska publika prepoznala Konstraktu koja je osvojila srca diljem Europe. Ovo je dokaz da je rizik na Eurosongu dobar i da kad-tad donese ono najbolje. O poruci pjesme nije potrebno ni izdvajati riječi. Konstrakta je publiku u dvorani digla na noge i svi su pljeskali s njom. Upravo to je njezina pobjeda.
10/10

Hrvatska:

Ivan: Smatram da je Mia izvukla sve što je mogla i iz pjesme, i iz nastupa. No, mislim da je koreografija mogla biti povezanija i bolje osmišljena, kao što je bila na Dori. Pjesma mi od samog početka nije bila nešto, no hrvatski dio na Eurosongu najdraži mi je dio. Haljina je bila super i ponovila se prošlost što smo opet završili na tom nesretnom 11. mjestu.

7/10

Hrvoje: Drago mi je što je Mia dobila priliku predstavljati Hrvatsku na Eurosongu i nadam se da će ovo iskustvo pamtiti samo po dobrome. Sretan sam i što je Mia, barem u samoj pjesmi, ostala dosljedna sebi, jakom tekstu i svojoj gitari. No, bio bih sretniji da je nastup ostao sličniji onomu s Dore s „poljupcem“ na kraju. Ali, promjena koncepta nastupa koji je tim odabrao tražio je njegovo micanje. Vjerujem da smo uz malo više kreativnosti mogli ući u finale jer nam i ovako nije mnogo nedostajalo.
7,5/10

Prošlogodišnji Eurosong bio nam je bolji jer je sadržavao više brzih i poletnih pjesama. Svakako, i ove godine pronašlo se nekoliko pjesama koje ćemo i dalje slušati. I ove godine ponovilo se komentiranje pobjedničke pjesme jer uvijek netko smatra da je neka druga država trebala pobijediti. Poanta Eurosonga za nas je da se svijet zbliži, u glazbenom i svakom drugom smislu. Pratit ćemo razvoj situacije i tko će biti domaćin Eurosonga 2023. godine. Radujemo se i željno iščekujemo sljedeću eurovizijsku sezonu!

Ivan Salopek
Ivan Salopek
Učenik je 4. razreda Upravne škole Zagreb. U slobodno vrijeme trenira tenis i druži se s prijateljima. Voli slušati glazbu i gledati serije te filmove na Netflixu.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI