Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaFilmski festivali u Hrvatskoj
Array

Filmski festivali u Hrvatskoj

ZagrebDox
Ovaj se međunarodni filmski festival dokumentarnog filma održava svake godine od kraja veljače do početka ožujka u Zagrebu. Osnovan je 2005. i otada se tijekom njegova trajanja prikazuju najbolji kreativni dokumentarci snimljeni i producirani u posljednjih godinu dana čija imaginativna forma i odabir tema čine ZagrebDox jedinstvenim u Europi. Unutar festivala postoji i natjecateljski program podijeljen na međunarodnu i regionalnu konkurenciju. Filmove za natjecateljski dio programa mogu prijaviti redatelji, producenti, distributeri i nacionalna filmska tijela koji imaju pravo i ovlaštenje za zastupanje i prijavljivanje filmova.
http://zagrebdox.net/hr

                                  

Tabor Film Festival
TFF je međunarodni festival kratkometražnog filma koji se sastoji od tri natjecateljska programa: domaća konkurencija, međunarodna konurencija i tzv. Kiki – dječja konkurencija. Predstavlja kratkometražne filmove svih rodova (animirani, dokumentarni, igrani, eksperimentalni). Započet je 2003 i danas je međunarodno priznat i popularan čemu svjedoči činjenica da svake godine stigne preko 1000 prijava iz 80 različitih zemalja. Festival je dodatno obogaćen glazbenim programom, predavanjima, radionicama i izložbama, a održava se u srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor. 
http://taborfilmfestival.com/2017/index.php/hr/

                                       

Trash Film Festival
Ovaj festival organizira Udruga Trash iz Varaždina, osnovana prije 12 godina, i danas je jedan od vodećih evenata trash kulture u ovom dijelu Europe. Prikazuje niskobudžetne akcijske, horror, borilačke i SF filmove. Najboljim filmovima dodjeljuje se nagrada, tzv. Zlatna motorka (hommage kultnom filmu Teksaški masakr motornom pilom). Dobrodošli su svi zanatski nezgrapni filmovi skromne produkcije. Popratni sadržaji uključuju glazbeni program i glam trash partyje. Ovogodišnje izdanje Trash Film Festivala održat će se u rujnu.
http://www.trash.hr/

                                              

Vukovar Film Festival
Od 2007., kada je vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan prepoznala vrijednost ideje filmskog festivala, VFF je postao mjesto gdje se premijerno prikazuju neki od najboljih filmova iz regije i šire. Dodjeljuju se 3 vrijedne nagrade: za najbolji dugometražni igrani film (otkupljenje za distribuciju), za najbolji kratki igrani film (500 eura)  i za najbolji dokumentarni (1000 eura).  Popratna događanja čine glazbeni i edukativni program (izložbe, radionice, promocije knjiga, dodatne projekcije…). Ove se godine održava od 21. do 26. kolovoza.
https://www.vukovarfilmfestival.com/vff10/hr

                                             

Hrvatski festival jednominutnog filma
U organizaciji GFR Film-videa i Hrvatskog filmskog saveza, ovaj jedinstveni međunarodni festival od 1993. gledateljima predstavlja filmove svih rodova koji traju do 1 minute. Neki od članova žirija poznata su filmska imena poput Ognjena Sviličića, Vinka Brešana i dr. Ovogodišnje 25. izdanje održava se u Požegi od 7. do 10. rujna 2017.
https://www.crominute.hr/index.php?lang=hr

Pula Film Festival
Najstariji i najugledniji hrvatski filmski festival održava se svake godine u pulskoj Areni od 1954. Za vrijeme SFRJ postojao je isključivo kao nacionalni festival pod nazivom Festival jugoslavenskog igranog filma u Puli. Otkazan je 1991. zbog početka rata, ali je već iduće godine ponovno pokrenut. 2001. preimenovan je u Festival hrvatskog i europskog filma i postaje međunarodni. Nagrada festivala naziva se Zlatna arena. Neki od slavnih gostiju koji su ga posjetili su Orson Welles, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Richard Burton… Traje od 15. do 22. srpnja 2017.
http://pulafilmfestival.hr/hr/

                                               

Motovun Film Festival
Jedinstveni ambijent istarskog Motovuna čini ovaj mali festival posebno atraktivnim za sve posjetitelje, a pogotovo mlade. Za vrijeme tih 5 dana u godini ovaj inače mirni gradić postaje košnica. Festival je osnovan 1999. Program se temelji na filmskim pričama iz cijelog svijeta, većinom iz neovisnih produkcija i manje poznatih kinematografija. MFF potiče šarolikost – što više različitih priča, iz različitih zemalja, različitih estetika. Projekcije se održavaju u dva zatvorena i dva otvorena kina, svakodnevno bez prekida od 10 ujutro do svitanja sljedećeg dana. Prateća događanja čine koncerti i plesni programi. Novinari ga često nazivaju Cinema Paradiso. Održava se od 25. do 29. srpnja 2017.
http://www.motovunfilmfestival.com/

                    

Revija amaterskog filma
Održava se u Zagrebu. Program se dijeli u 5 žanrovskih skupina: igrani, dokumentarni, eksperimentalni, animirani i glazbeni film. Postoje kategorije RAF Kids, RAF Teens i RAF Specials u kojoj se prikazuju premijerni filmovi. Uradci koji se šalju na reviju ne smiju biti duži od 20 minuta.
http://revijaamaterskogfilma.hr/o-nama/in.

Zagreb Film Festival
Najpoznatiji je filmski festival u Hrvatskoj uz pulski. Održava se svake godine od 2003. Dodjeljuje se nagrada Zlatna kolica. Posebno su zanimljivi popratni programi: Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantska ostvarenja najznačajnijih svjetskih redatelja, Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada i PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima. Održava se od 11. do 19. studenog 2017.
www.zff.hr

                                                  

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI