Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaFizika na maturi
Array

Fizika na maturi

Ukoliko ste se odlučili ili razmišljate o tome da postanete FER-ovac ili želite biti fizičar, morat ćete pisati ispit državne mature iz fizike. No, ukoliko želite studirati medicinu, veterinu, ekoinžinjerstvo, građevinu, geodeziju ili neki drugi tehnički studij, bodovat će vam se fizika ili neki drugi predmet koji fakultet traži (npr. kemiju). U pravilu se boduje bolji rezultat.

Ispit iz fizike na maturi obuhvaća propisano gradivo za gimnazije sa sva četiri razreda. Područja ispitivanja su: mehanika , termodinamika, elektromagnetizam, titranje, valovi i optika te moderna fizika.

Budući da  ispit osim teorijskog dijela čini i dio sa zadacima, dopuštena je upotreba džepnog računala.  Međutim, vaš kalkulator ne smije imati mogućnost simboličkoga računanja, grafičkoga rješavanja, kao ni  deriviranja i integriranja. Stoga vam preporučam da na vrijeme provjerite smijete li sa sobom ponijeti postojeći kalkulator ili morate kupiti novi. Uz računanje morat ćete ovladati i čitanjem te crtanjem grafova.

Na raspolaganju imate tri sata (180 minuta) u kojima morate riješiti dvije ispitne knjižice. U prvoj ispitnoj knjižici od vas se traži da izaberete između četiri ponuđena odgovora, a u drugoj da sami napišete odgovor. Odmah na početku ćete dobiti ovje knjižice tako da redoslijed rješavanja birate sami. Kako izgleda prošlogodišnji ispit možete vidjeti ovdje.  Sretno!

Denis Gaščić

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI