Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaPlane spotting - hobi u kojem stojiš na krovu automobila
Array

Plane spotting – hobi u kojem stojiš na krovu automobila

Hobi koji na prvi pogled zvuči komplicirano i nerazumljivo, no plane spotting je sve samo ne to. Sve što Vam treba je fotoaparat, odlična pozicija uz pistu zračne luke i ljubav prema avijaciji.

Što god novog da se dogodi u matičnoj zračnoj luci spottera, on je tu prvi da to fotografira. Bilo da se radi o dolasku nove aviokompanije, novog zrakoplova ili 'construction update' radova na novom terminalu. Ukratko, plane spotteri su ljudi ludo zaljubljeni u avijaciju koji su spremni stajati satima na krovu automobila uz pistu ili na krovu terminala samo kako bi snimili najnovije fotografije zrakoplova.

Autor: Boran Pivčić, Zagreb Plane Spotters

 

Da bi ste postali spotter stvarno to trebate voljeti, jer se često stoji na žegi, gdje poprimite one poznate 'bauštelske' tragove od sunca, ili na zimi, kada više ne možete treptati okom koje je predugo bilo na fokusu fotoaparata. No, rezultati koje spotteri dobivaju su nevjerojatni.

Spotteri su zajednica avio entuzijasta, koji često organiziraju zabave, zajednička događanja i sl. Isto tako, spotteri su prepoznata zajednica u avioindustriji, pa im tako neke zračne luke nude posebno označena mjesta za fotografiranje, proizvođači zrakoplova i aviokompanije pozivaju upravo spottere u svoje zrakoplove, a ponekad se zna naći i koja promotivna avio karta.

Autor: Boran Pivčić, Zagreb Plane Spotters

 

Spotting s vremenom toliko uđe pod kožu, da ćete samo na zvuk zrakoplova znati koji je to tip aviona, a na prvi pogled ćete znati aviokompaniju i registraciju. Ovaj hobi je ljubav, strast i način života. Možda je ovu fascinaciju najbolje opisao veliki Leonardo DaVinci rekavši: „ Kad jednom isporbaš let, uvijek ćeš hodati po zemlji s očima usmjerenim u nebo, prema mjestu gdje si bio i gdje se želiš vratiti."

Autor: Petar Meznarek, Zagreb Plane Spotters

 
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI