Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaIskustvo studentice VŠMOD
Array

Iskustvo studentice VŠMOD

VŠMOD je relativno mlada obrazovna institucija. Možete li je ukratko predstaviti?

VŠMOD prva je i vodeća ustanova u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koja radi na obrazovanju stručnjaka iz područja međunarodnih odnosa i diplomacije. Radi se o zanimanjima koja su sa sve većim uključivanjem RH u globalne integracijske procese i pristupanjem u EU postala jako tražena, a na tržištu rada nedostaje kompetentnih stručnjaka.

Gdje se mogu zaposliti studenti koji diplomiraju na ovom studiju?

Mogućnosti zapošljavanja doista su velike, što svjedoče i primjeri u praksi naših kolega koji su već diplomirali. Zahvaljujući interdisciplinarnom studijskom programu koji daje presjek znanja iz povijesti, prava, jezika, ekonomije, komunikacijskih znanosti i predmeta usko vezanih uz diplomatsku profesiju, naši studenti zapošljavaju se u državnoj upravi, osobito tijelima koja se bave vanjskim i europskim poslovima, sigurnošću i međunarodnom suradnjom, zatim u međunarodnim organizacijama i institucijama (npr. EU ili UN), privatnim i javnim medijskim kućama, trgovačkim društvima, udrugama, političkim strankama, u zakladama u zemlji i inozemstvu. U spomenutim organizacijama možemo raditi kao diplomati, menadžeri, voditelji, organizatori, konzultanti i vanjskopolitički analitičari.

Kako je organizirana nastava?

Jednostavno, kroz predavanja i seminare. S tim da četvrkom imamo gostujuća predavanja gdje nam dolaze razna lica, od veleposlanika do predstavnika u svjetskim institucijama (EU, EBRD, UN i dr.) do drugih poznatih i bitnih imena u Hrvatskoj.

Koliko je predmeta?

Na preddiplomskom stručnom studiju imamo šest predmeta po semestru s mogućnosti izbora učenja jezika, a na diplomskom specijalističkom četiri i obvezu pisanja završnog rada. Engleski jezik spada pod obvezne kolegije, a nudi nam se još i francuski, talijanski, španjolski, ruski, kineski i arapski.

Oduzima li previše vremena? Imaš li vremena za svoje hobije?

Budući da sam angažirana u dosta vannastavnih aktivnosti u sklopu Visoke Škole, oduzima mi dosta vremena. No, normalni studentski raspored predavanja i učenja ostavlja dovoljno vremena za privatni život. Moji hobiji uvijek imaju mjesto u dnevnom rasporedu.

Je li fax ispunio tvoja očekivanja?

Usudim se reći da ih je nadmašio.

Zašto? Koje su posebnosti studiranja na VŠMOD-u?

Škola ulaže veliki trud u organizaciju nastave i aktivnosti na suvremenim načinima učenja i u tom smislu su, uz jako kvalitetan studijski program, odlične vannastavne i dodatne aktivnosti. Primjerice, upravo radimo na uspostavi studentskog časopisa, što je iznimno rijetko za obrazovne ustanove našeg tipa, gdje će sudionici moći naučiti osnove iz odnosa s javnošću i novinarstva, što je svakako važna referenca za buduće poslodavce. Također, sudjelujemo u planiranju i organizaciji konferencija i drugih važnih događaja i posjeta uglednih dužnosnika. Provedba takvih događaja planira se do najsitnijih detalja, a takvo iskustvo vas pretvara u vrlo kvalitetnog event managera

Aktivno savladavanje stranih jezika otvara niz mogućnosti na tržištu rada, a naša škola maksimalno radi na tome da studenti savladavaju strane jezike. Svaki tjedan nam dolaze utjecajni i uvaženi gosti predavači različitih struka s kojima nakon predavanja možemo porazgovarati i dobiti uvid u njihovo viđenje aktualnih problema iz „neslužbenog“ kuta. Osobito zanimljiva su studijska putovanja koja uvelike utječu na percepciju nas mladih o svijetu u kojem živimo i njegovoj političkoj, povijesnoj i ekonomskoj kompleksnosti.

Upoznavanje s različitostima kultura i civilizacija i drugačijim načinima razmišljanja od našeg doista obogaćuje, jako puno naučite, a istovremeno se sjajno provodite. Do sad smo posjetili sve zemlje u okruženju, ali i one daleke, primjerice Tajland i Indiju, gdje nas je primio premijer. U španjolskoj nas je primio kralj osobno, a prilikom javnog obraćanja studente VŠMOD-a je na hrvatskom jeziku pozdravio i papa Benedikt XVI. Ukratko, sva vrata su nam otvorena.

Je li ekipa dobra?

Ekipa je odlična. Kako je cijeli studij organiziran na način da radite u manjim grupama s ciljem da profesor ima direktan uvid u vaš napredak i usvajanje znanja tada je logično da se takve grupe dobro povezuju i stvaraju stabilna prijateljstva, a ne samo prolazna poznanstva kao na drugim, „masovnim“ fakultetima. Ne razgovaramo samo i ispitima i studentskim problemima nego s vremenom postajemo pravi prijatelji koji se stalno druže izvan faksa.

Gdje studenti izlaze?

Na jednoj studijskoj godini imate cca 60-70 studenata tako da se zapravo studenti sa svih godina manje više poznaju i druže. Nije bitno gdje se izlazi ako je dobra ekipa.

Je li upis bio težak?

Kriteriji državne mature su razumni tako da s upisom nije bilo velikih problema, a za one koji nisu polagali državnu maturu i žele nastaviti obrazovanje na našoj školi postoji i razredbeni ispit-intervju umjesto polaganja državne mature.

Kada si se počela pripremati za maturu?

Prije kraja škole. Ja sam generacija kad su ispiti državne mature počeli i prije završetka četvrtog razreda.

Koji su predmeti bili potrebni?

Hrvatski, engleski i matematika razina B te bilo koji izborni predmet.

Imaš li kakvu poruku za buduće kolege?

Ako želite studij na kojem imate predavače svjetskog ugleda koji su vam uvijek dostupni za razgovor i savjete, organiziranom na način da se radi u manjim studijskim grupama u kojima niste samo „broj“ nego osoba, onda je VŠMOD pravo mjesto za vas. Učenje stranih jezika i shvaćanje svijeta u kojem živimo iz aspekta prava, ekonomije, povijesti i modernih komunikacija pripremit će vas za životne izazove posla kojim ćete se baviti, a mnoge vannastavne i dodatne aktivnosti učinit će učenje zanimljivijim nego igdje drugo.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI