Jeste li vidjeli novi ispitni katalog iz Biologije za državnu maturu 2016./2017.?

  Jeste li vidjeli novi ispitni katalog iz Biologije za državnu maturu 2016./2017.? Ne? Ni mi.

  Naime, ispitni katalozi iz svih predmeta već su tu, a katalog jednog od najčešćeg izbornog predmeta – Biologije još nije objavljen na službenim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Mnogima kašnjenje kataloga predstavlja problem jer kako je poznato, s pripremama iz prirodnih predmeta počinje se jako rano, a i profesori bez istog ne mogu valjano započeti s pripremama.

  Podsjetimo, prošle godine pojavio se novi tip ispita iz Biologije i kao svojevrstan šok uznemirio je i zadao glavobolju  većini polaznika tog predmeta. 
  Hoće li iznenađenja biti i ove godine? 

  Dok čekamo ispitni katalog, prisjetimo se pravila pisanja prošlogodinješeg ispita:
   

  Ispit je sadržavao 66 zadataka, a od toga je 50 zadataka bilo zatvorenoga tipa koji su nosili 50 % mogućih bodova i 16 zadataka otvorenoga tipa koji su nosili  također 50 % mogućih bodova. Moguće je bilo ostvariti maksimalno 100 bodova, a od toga 50 točno riješenih zadataka nosilo je po 1 bod, 4 zadatka po 2 boda, 6 zadataka po 3 boda i 6 zadataka po 4 boda. Prema kognitivnim je razinama u ispitu bilo zastupljeno 30 % zadataka kojima se provjerava reprodukcija nastavnih sadržaja, 60 % zadataka kojima se provjeravalo razumijevanje i primjena znanja i 10 % zadataka kojima se provjeravala sposobnost rješavanja problema. Ukupan broj bodova u ispitu bio je raspodijeljen prema područjima druge razine.

  Ispit je trajao 135 minuta, a dopušten pribor bila je kemijska olovka.

  Ispit će biti proveden 9. lipnja 2017.