Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaJoš uvijek ne padaju u zaborav - kultni teen filmovi
Array

Još uvijek ne padaju u zaborav – kultni teen filmovi

1.  10 THINGS I HATE ABOUT YOU (1999.)
Američka romanična komedija temeljena na Shakespearovoj Ukroćenoj goropadnici. Dvije potpuno različite sestre. Kat (Julia Stilers) je crna ovca, nezainteresirana za dečke, osim u knjigama. I Bianca (Larisa Oleynik) – najpopularnija cura u školi. Kad Biancu na spoj pozove najveći školski zavodnik, otac uvodi novo pravilo – prva s dečkom mora izaći Kat jer je starija. Dok ona ne nađe dečka, Bianca ne smije izlaziti. Namješteni dečko za Kat, svađe i zavrzlame. Hoće li Kat popustiti ili će ostati neukrotiva i kako će reagirati kada dozna da je sve to bila "namještaljka"? Zanimljivo je da je nakon ovog filma Julia Stilers postala vodeća zvijezda tinejdžerskih filmova.

 

                 

 

 

 
 

  2. BREAKFAST CLUB (1985.)

Pet učenika subotnje jutro provode u školskoj knjižnici zbog markiranja, zlostavljanja, ispaljivanja signalne rakete u ormariću i uključivanja školskog alarma. Nakon nekog vremena počinju shvaćati da i nisu baš toliko različiti. Isti strah da će postati poput svojih roditelja, generacijski jaz i nerazumijevanje, buntovništvo i nesigurnost ispod maske spojili su najveće mlade zvijezde tog doba među kojima su Molly Ringwald, Judd Nelson, Ally Sheedy, Anthony Michael Hall i Emilio Estevez. Film se smatra apsolutno najvećim klasikom ovog žanra, pod redateljskom palicom "kralja teen filmova" Johna Hughesa.

 

 

             

 

 

 

                     

3. SIXTEEN CANDLES (1984.)
U filmu su opet zablistali Michael Anthony Hall i Molly Ringwald, a režiranja se opet prihvatio John Hughes. Priča o djevojci Sam (Molly Ringwald) koja tuguje jer su svi zaboravili na njezin šesnaesti rođendan zbog zaokupljenosti vjenčanjem njezine starije sestre. Sam dolazi u školu i priznaje svojoj prijateljici dugo skrivanu simpatiju, najpopularnijeg dečka u školi, za kojeg misli da je ni ne primjećuje. No, to nije tako. Šarmantna priča o ljubavi, sanjarenju, osjećaju neshvaćenosti i neprimjetnosti svakako je zaslužila mjesto na ovom popisu.

 

                                    

 

 

4. HEATHERS (1989.)
Bizarna, pomaknuta, crnohumorna, satirična drama koja je bila revolucionarno djelo zbog količine nasilja, psovki, crnog humora i apsurda. U središtu radnje je Veronica (Winona Ryder) koja je pomalo opterećena prijateljstvom s tri najpopularnije djevojke. Nakon svađe s njima, Veronica upoznaje Jasona (Christian Slater), psihotičnog dečka koji joj nudi pomoć da se osveti bivšim prijateljicama. I to brutalno. Za sve ljubitelje malo "težih" scena u ovom žanru ovaj film je pravi izbor. Osvojio je nagradu Edgar Allan Poe za scenarij, a John Hudges dobio je opaku konkurenciju u redatelju Michaelu Lehmannu.
        

 

 

 
5. PRETTY IN PINK (1986.)
Još jedna inačica bajke o Pepeljugi, doduše, malo ranija. Ljubavna melodrama o nepremostivim socijalnim razlikama koje staju nasuprot ljubavi. Šarm prošlih vremena, gramofonske ploče, ljubav uz dozu slatke sramežljivosti, humor i legendarni Jon Cryer, svima nama dobro poznat kao Alan u legendarnom sitcomu "Dva i pol muškarca". I naravno, Molly Ringwald. A redatelj je, pogađate, John Hughes.

             

 
Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI