Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaKako se pripremiti za školsku godinu?
Array

Kako se pripremiti za školsku godinu?

Ljeto je tek počelo, a do početka školske godine tako je malo. Koliko god mi to ne želimo priznati, pripreme moraju polako početi. Sigurno nisam jedina koja prije početka svake nove školske godine obeća samoj sebi: „Ove ću godine biti bolja.“ , u osnovnoj školi je to još i donekle lako, no srednjoškolci i studenti svake godine bore se s različitim „neprijateljima“ što ih odvlače od knjige: noćni izlasci, svakodnevne kave (ili barem jednom tjedno), putovanja, razni hobiji… Upravo zbog toga teško je uistinu postati bolji učenik, no ako se dobro pripremimo, škola i sve obveze postaju jednostavnije i lakše.

Evo nekoliko koraka, odnosno savjeta kako se kvalitetno pripremiti za novu školsku godinu i sve što ona sa sobom donosi:

1. PRIPREMA:

Škola još uvijek nije počela, zato budite kreativni i radite nešto što volite, a za vrijeme školske godine ne ćete imati previše vremena za to. Družite se s prijateljima i s obitelji. Pjevajte, plešite, pomozite, razgovarajte. Opustite se i nemojte raditi pritisak na sebe. Nemojte ljenčariti, nego budite korisni: pomozite roditeljima, učite nešto novo, neka ljeto bude dinamično, jer i škola je takva.

Napravite dnevni raspored za ovih nekoliko tjedana i držite ga se koliko god je moguće. Kada počne škola i napravite raspored, bit će ga se lakše držati. Ponovno ću reći da što manje budete na mobitelu ili računalu, važno je priviknuti se na to, a to je i prilika za druženje s ljudima oči u oči, ali i za prestanak straha od treme ukoliko ga imate, to je od velike pomoći za vrijeme ispitivanja.

Bitno je pripremiti svoje tijelo za školsku godinu. Ako ste ljeti spavali od ranih jutarnjih sati do kasnih popodnevnih, nekoliko tjedana prije početka škole počnite se buditi ranije, kako bi šok prvoga dana bio što manji.

2. POZOR:

Važno je na vrijeme nabaviti sav školski pribor (knjige, bilježnice…) i radni prostor. Radni prostor uređuje se ovisno od učenika do učenika: nekome odgovara jedno stalno mjesto za učenje, no netko ga mora s vremena na vrijeme mijenjati. Važno je da ne postoji previše stvari koje odvlače pozornost pri učenju. Stoga odmah sada počnite malo manje koristiti mobitel, računalo i slično. Ako je to moguće, neka radni prostor bude što jednostavniji: u svega dvije ili najviše tri boje, nježnije nijanse koje smiruju i nisu naporne za oči.

Motivacijski citati i poruke uvijek  su dobre, no također treba pripaziti da budu kratke i da ne potiču na maštanje o dalekoj budućnosti, nego da potiču na učenje. Ako ste vizualan tip, neka bilježnice budu organizirane po bojama ili slikama koje asociraju na neki predmet. Uvijek je dobro koristiti drvene bojice, markere i papiriće u boji.

Prolistajte knjige i letimice čitajte, gledajte slike: prepoznat ćete gradivo po nekoj slici ili informaciji koju ste pročitali. Tako će ti isto gradivo biti lakše naučiti.

3. SAD:

Odmah prvi dan škole napravite raspored. Organizirajte se. Počnite učiti odmah. Budite opušteni, ali ne previše. Spavajte dovoljno, budite se na vrijeme. Nemojte se dovesti u situaciju da kasnite. Tako ćete za vrijeme ispita izbjeći stres i umor. Učite i vikendom, no ostavite prostora za druženje i zabavu. Uključite se u neku izvannastavnu ili izvanškolsku aktivnost, takve aktivnosti i uspjeh u njima vas još više motiviraju i potiču, ali  i organiziraniji ste.

Ako znate da utorkom navečer imate trening, ne ćete se se dovoditi u situaciju da počnete učiti tek u utorak sat vremena prije treninga. Također, razne aktivnosti čine vas  opuštenijima jer vas uče odgovornosti. Nadam se da vam je ovih nekoliko savjeta pomoglo ili motiviralo. Ne bojte se i nemojte biti lijeni učiti. Škola nije mjesto kojega se trebate bojati, ona vam pruža znanje. Znanje je nešto što si samo vi sami možete uzeti, nitko drugi.

Znanje vam otvara bezbroj mogućnosti,zato budite marljivi i uporni. Ako padnete- ustanite, hodajte dalje. Nitko ne kaže da će biti lagano, ali budite sigurni da je teži način uvijek najbolji. Neka vas vaš uspjeh nadahne, ali isto tako i neuspjeh- neka vam on bude znak da nešto možete učiniti bolje. Tako postajete bolji učenik, no prije svega bolji čovjek.

Nasmiješite se i hrabro krenite u novu školsku godinu!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI