Kako učenici vide obrazovni sustav?

    Ovim kratkim filmom učenici su na drugačiji, vizualno impresivan te kritički način predstavili svoje viđenje našeg školskog sustava – sustava koji učenike pretvara u robote  koji šuteći upijaju sve informacije, ne promišljajući o ispravnosti tog sustava. Ipak, kritika je konstruktivna, jer su učenici i pokazali kako bi oni željeli da taj sustav izgleda. Naglasili su važnost humanističkog obrazovanja, odnosno obrazovanja koje stavlja učenike u centar, potiče razvoj njihovih talenata i osobnosti te izgrađuje potpune individue koje će nakon završenog obrazovanja biti spremne pridonijeti napretku društva na pravi način.

    Učenicima prirodoslovno-matematičke gimnazije to nije bio prvi put da o problemima progovaraju putem filma. Prošle su godine snimili kratki film o izbjegličkoj krizi, a početkom ove godine snimili su film o problemu nezaposlenosti mladih, koji im je donio pobjedu na natječaju Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Nagrada je putovanje u Strasbourg te sudjelovanje u programu Euroscola, što je način da se mladi upoznaju s radom Europskog parlamenta.

    Ovim putem redakcija Udruge srednjoškolaca Hrvatske želi čestitati Karlu Mrzlečkom, Filipu Paviću i cijeloj filmskoj ekipi koja je snimila film kojeg se zasigurno niti profesionalne filmske ekipe ne bi posramile.