Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaKim Jong-un- pikanterije iz života jednog od posljednjih svjetskih diktatora
Array

Kim Jong-un- pikanterije iz života jednog od posljednjih svjetskih diktatora

Kim Jong-un je zasigurno već postalo kućansko ime u svjetskoj politici. Od svojeg bizarnog načina života do potencijalne prijetnje svjetskom miru, Jong-un služi kao inspiracija novinarima već godinama. Veliki protivnik SAD-a i njegovog kapitalizma, proteklih mjeseci oštro se zaoštravala situacija između njega i predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa. Letjele su tu svakakve uvrede, no poznato je kako i voli jednog Amerikanca. U pitanju je Dennis Rodman.

Rodman, kao i još mnoge druge pikanterije iz njegovog života, bit će tema ovoga članka.

Dennis Rodman i njihovo prijateljevanje

Opće je poznata činjenica da Sjeverna Koreja ne voli Amerikance. Od njihovog sudjelovanja u Korejskom ratu do trenutnih prepucavanja Trumpa i Jong-una, Sjevernokorejci su već u ranim stadijima obrazovanja učeni mrziti SAD.

Nadomak Korejskom ratu, SAD i Sjeverna Koreja imaju samo jednu kariku koja ih barem može pokušati spasiti od nuklearnog rata. A to je bivši američki košarkaš legendarnih Chicago Bullsa, Dennis Rodman. Kako je Jong-un, inače mrzitelj svega američkog, zapravo obožavatelj Rodmana i Chicago Bullsa?

Naime, u 1990-ima, kad je Jong-un bio u svojim tinejdžerskim vodama, njegova dadilja mu je puštala videokasete koje su bile švercane iz Japana, a u njima su bile igre legendarnih Chicago Bullsa. Kim Jong-un je od onda nevjerojatno zavolio košarku, pa i generaciju košarkaša Bullsa koji su igrali u ono vrijeme, a među njima je bio i Dennis Rodman.

Iako je prvi puta posjetio Sjevernu Koreju zajedno s novinarima novinarske kuće VICE 2013. godine. Rodman je Sjevernu Koreju posjetio više puta u 2014. godini. Iako je u početku bio kritiziran zbog redovnih odlazaka, njegovi razgovori sa sjevernokorejskom diplomacijom uvelike su pomogli u ukidanju zatvorske kazne američkom diplomatu Kennethu Baeu i ukidanje zatvorske kazne Ottu Warmbieru, amerikancu koji je nedužan osuđen na 15 godina teškog rada. Umro je samo godinu dana kasnije od botulizma.

Školovanje u Švicarskoj

Pošto Sjeverna Koreja sama sebe promovira kao savršenu državu, bilo bi i očekivano da je Kim Jong-un išao u sjevernokorejsku školu?

Nije.

Naime, Kim Jong-un je pohađao Međunarodnu školu u švicarskom Bernu, gdje je i završio svoje školovanje. Morao se je ubrzo prebaciti u drugu, jeftiniju školu, jer su troškovi školovanja navodno stajali i po 160 tisuća kuna godišnje. Zato je Kim Jong-un pohađao i školu Liebefeld Steinholzli u gradu Konizu.

Tamo je uspio steći nekoliko prijatelja; sin jednog portugalskog diplomata, Joao Micaelo je bio njegov najbolji prijatelj tijekom školskih dana.

Razredni kolege se prisjećaju da je Jong-un zahtijevao mnogo dodatnih instrukcija; morao je popravljati svoj engleski jer je imao korejski naglasak pa ga se nije moglo razumijeti tako jako, a morao je učiti i njemački, koji nikad nije savladao kako treba.

Kako i u gotovo svakoj srednješkolskoj družini, i tamo su bile zabave i maloljetničkog opijanja. Međutim, Jong-un nije okusio ni kap alkohola, nije slušao modernu, zapadnjačku glazbu u ono vrijeme. Sve što je slušao bile su sjevernokorejske domoljubne pjesme. Mnogi kolege se prisjećaju da je u ono vrijeme sjevernokorejsku himnu slušao tisućama i tisućama puta.

Jong-un je napustio školu 2000. godine. Svo vrijeme u švicarskom obrazovanju nosio je alibi Pak Un, sin sjevernokorejskog diplomata. Tek zadnji dan je otkrio da je sin „velikog vođe“, a onda je napustio Švicarsku u blindiranom Mercedesu.

Plastične operacije

Još jedan od nepotvrđenih navoda jest kako se Jong-un redovito podvrgava plastičnim operacijama kako bi što više ličio svojem djedu, Kim Il-sungu. To ne bih uvrstio ovdje jer ipak, na kraju je sve to samo glasina. Međutim, glasine su sjevernokorejski mediji shvatili tako ozbiljno da su morali izdati i službenu izjavu.

Naime, sumnja se kako je Jong-un bio na nekoliko estetskih zahvata, na kojima je oblikovao svoju bradu, koja na kraju izgleda upravo kao brada Il-sunga. Pravu reportažu, na koju su mediji odgovorili jest proizašla iz kineske televizijske kuće Shenzhen. Brinući se za potencijalno narušavanje diplomatskih odnosa, kuća je odmah objavila ispriku. Sjeverna Koreja nije znala da je Kina objavila takvu glasinu.

Zato je bezglavo objavila sljedeću izjavu:

Vrijeme će jasno pokazati kakvu skupu cijenu će ljudsko smeće i mediji u rukama južnokorejskih izdajnika, robova kapitala platiti.

Ipak, u pitanju jesu bile jedne južnokorejske novine, no one su samo prenijele vijest. Glavni i odgovoran krivac za sve to jest i dalje kineska televizijska kuća.

Smrt oca

Prije dolaska Jong-una na vlast, Sjevernu Koreju je vodio Kim Jong-il, koji je odgovoran za glad u Sjevernoj Koreji, koja je između 1994. i 1998. godine ubila između 240 tisuća i 3,5 milijuna ljudi. Unatoč tome, uspio je izgraditi svoj kult ličnosti, koji se pažljivo njeguje do današnjeg dana.

17. prosinca 2011. godine, Jong-il umire od srčanog udara, a na internetu se objavljuju i snimke upalakanih sjevernokorejaca kako plaču za svojim voljenim vođom. Na vijestima, voditeljica Ri Chun-hee je jedva suspregnula suze, a slike prepunih trgova glavnoga grada Pyongyanga bombardirale su svijet.

Međutim, masovna histerija ni u kojem slučaju nije bila napravljena iz razloga jer su sjevernokorejci uistinu voljeli svojeg velikog vođu. Kim Jong-un je zaprijetio onima koji nisu došli na obaveznu odaju počasti sa šest mjeseci radnog logora.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI