Kriminal u gradovima: u Zagrebu raširena korupcija, a naši su susjedi najveći vandali

  Nova meksička studija ruši raširene predodžbe o gradovima s najvišim stopama ubojstava. Mnogi od nas naveli bi gradove Iraka ili Afganistana, no 20 najopasnijih nalazi se u Latinskoj Americi.

  San Pedro Sula, Honduras – grad ubojstva
  Prema spisima iz 2014. godine grad San Pedro Sula već drugu godinu za redom imao je najveću svjetsku stopu ubojstava. U njemu se na 100.000 ljudi dogodi 170 ubojstava godišnje što je u prosjeku 2 do 3 ubojstva dnevno.

  Acapulco, Mexico
  Acapulco je jedan od najpoznatijih turističkih središta Meksika s raznim hotelima, restoranima, diskoklubovima i uređenim plažama. No, godine 2012. u njemu je zabilježeno čak 1029 ubojstava čime se našao na četvrtom mjestu „najubojitijih“ gradova na zemlji.

  Bagdad, Irak
  Irak, točnije grad Bagdad, nije se smjestio na listi gore (gradovi s najvišim stopama ubojstava), no u njemu su teroristički napadi svakodnevna pojava.

  Jemen
  Jemen je država u jugozapadnoj Aziji, politički najnestabilnija na svijetu. Savjetuje se ne putovati ondje zbog opasnosti od otmice.

  Somalija
  Somalija je država u istočnoj Africi. Ona je jedno od rijetkih područja svijeta bez organizirane vlasti. Poznata je po otmičarima, tako da nije sigurna čak ni ako putujete s pratnjom.

  Za kraj ćemo zaploviti u sigurne vode…ili ipak ne? U Europu.

  Svake godine Mercer (jedna od najvećih svjetskih HR-agencija) objavljuje svoje izvješće Quality of Living Index (indeks kvalitete života) u kojem se navode imena najopasnijih gradova za život i posao. Ključni čimbenik jest osobna sigurnost. Godine 2016. na njemu se našao i sam grad Zagreb.

  Zagreb, Hrvatska
  Za Zagreb se navodi da je u njemu raširena korupcija kao i u mnogim gradovima Istočne Europe.

  Beograd, Srbija
  Godine 2016. Beograd, glavni grad naše susjedne države, proglašen je drugim najopasnijim europskim gradom. Tome je pridonijela masovna i sveprisutna korupcija te visoka razina vandalizma.

  Kijev, Ukrajina
  Kijev zauzima prvo mjesto zbog građanskih prosvjednih akcija, visoke razine krađa i vandalizma, što je zajedno pridonijelo pogibiji i ranjavanja velikog broja ljudi.

   

  Tallinn, Estonija
  U Tallinnu je razvijena narko-trgovina i trgovina ljudima koje vode organizirane kriminalne skupine.

  Barcelona, Španjolska
  Jednu od najvećih luka i najveći grad  na Sredozemnom moru zovu još i svjetska prijestolnica džepnih krađa.

  Milano, Italija
  Modna prijestolnica također se našla na ovoj nepopularnoj listi nakon što je američki FBI upozorio da crkva sv. Petra i kazalište La Scala mogu biti mete terorističkih napada.