Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaKultne serije koje su obilježile 21. stoljeće
Array

Kultne serije koje su obilježile 21. stoljeće

Danas je snimanje televizijskih serija sve više prisutno te svako malo možemo vidjeti kako se pojavila neka nova serija. Činjenica je da nisu sve jednako kvalitetne, a sukladno tome nisu postigle ni jednaku popularnost. U moru serija različitih žanrova, dužine trajanja, glumačke postave, broja epizoda i sezona, mi smo se potrudili izdvojiti nekoliko najboljih koje su obilježile 21. stoljeće.

Obitelj Soprano (1999.- 2007.)

Obitelj Soprano popularna je američka dramska serija koja se početkom 21. stoljeća prikazivala na programu HBO. Glavni je protagonist serije  Tony Soprano, šef mafije iz New Jerseyja. Serija nam govori o njegovu suočavanju s problemima u obiteljskom i poslovnom životu koji utječu na njegovo psihičko stanje zbog čega je prisiljen potražiti stručno psihijatrijsko savjetovanje.
Serija je postigla iznimno veliki uspjeh te je hvaljena za scenarije, izvedbe glavnih glumaca te visoku razinu kvalitete. Također valja spomenuti kako je serija osvojila brojne nagrade i priznanja, uključujući 21 Emmy te pet Zlatnih globusa.

Teorija velikog praska (2007.- )

Humoristična serija Teorija velikog praska započinje doseljenjem konobarice i glumice Penny u stan nasuprot briljantnih fizičara Sheldona Coopera i njegovog cimera Leonarda Hofstadtera koji znaju malo o društvenom životu izvan laboratorija. Sheldon i Leonard imaju i dvojicu kolega i prijatelja Raya Koothrappalija i Howarda Wolowitza. Serija prati njihove (ne)zgode u ljubavi i poslu. Glumačkoj postavi kasnije se pridružuju Amy Farrah Fowler kao Sheldonova djevojka te Bernadette Rostenkowski, Howardova djevojka, a kasnije i supruga.

Da je serija vrlo popularna govori nam i podatak da je puno puta bila nominirana i osvojila razne nagrade kao što su Zlatni globus i Emmy, a i mnoge druge. Gledatelji uživaju u seriji Teorija velikog praska, a to se pokazalo istinitim jer je serija osvojila nagradu People's Choice Awards za najdražu TV seriju unazad nekoliko godina.

Igra prijestolja (2011.- )

Igra prijestolja američka je srednjovjekovna fantastična serija nastala prema seriji romana „Pjesma leda i vatre“ autora Georgea R. R. Martina. Radnja je smještena na izmišljenim kontinentima Westerosu i Essosu gdje se devet plemićkih obitelji bori za kontrolu, tj. za željezno prijestolje sedam kraljevstava. Serija je snimana u filmskom studiju u Belfastu te na lokacijama u Sjevernoj Irskoj, Malti, Škotskoj, Hrvatskoj, Islandu, Sjedinjenim Američkim Državama i Maroku. Zanimljivo je i kako se za potrebe snimanja serije izmislio novi jezik, takozvani jezik Dotharkija koji ima preko 1800 riječi te vrlo složenu gramatiku. Ova serija bila je dugo očekivana te je pokupila brojne odlične kritike i, naravno, nagrade. Uz veliku kolekciju nagrada koje je već osvojila posebno treba istaknuti nagradu Emmy te Zlatni globus za najbolju dramsku seriju.

Kako sam upoznao vašu majku (2005.- 2014.)

Kako sam upoznao vašu majku humoristična je serija čiji su glavni likovi smješteni u New Yorku. Godina je 2030. i arhitekt Ted Mosby svojem sinu i kćeri prepričava priču o tome kako je upoznao njihovu majku po čemu je serija i dobila ime. Na tom putu, dok nije našao onu pravu, prate ga njegovi prijatelji Marshall, Lily, Robin i Barney. Zajedno prolaze kroz puno zapleta i raspleta, kako ljubavnih, tako i životnih, a Ted majku upoznaje tek u finalnoj sezoni nakon mnogo drugih djevojaka. Serija je bila nominirana za 28 Emmyja od kojih je osvojila njih devet.

Na putu prema dolje (2008.- 2013.)

Serija Na putu prema dolje, poznatija kao Breaking Bad, američka je dramska serija čija se radnja odvija u saveznoj državi Novom Meksiku.  Protagonist serije je Walter White, profesor kemije u srednjoj školi, kojemu je dijagnosticiran rak pluća zbog čega se okreće kriminalu, točnije proizvodnji metamfetamina. To čini kako bi svojoj obitelji osigurao budućnost nakon svoje smrti. Serija je dobila čak 29 Emmyja te jedan Zlatni globus, ali i veliki broj drugih nagrada. Kako je riječ o uistinu kvalitetnoj, a i popularnoj seriji govori podatak da je 2013. godine ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbolje ocijenjena serija svih vremena.

Dr. House (2004.- 2012.)

Dr. House je medicinska dramska serija. Ona prati život antisocijalnog i vrlo ironičnog liječnika koji se specijalizirao za infektivne bolesti i nefrologiju te je šef Odjela za dijagnostiku u bolnici Princeton- Plainsboro. Gregory House čini sve kako bi riješio i one najzagonetnije slučajeve, a u tome mu pomaže njegov tim sačinjen od nekoliko vrhunskih doktora. Uz poslovni dio Houseovog života, serija se bavi i njegovim privatnim, ali i zdravstvenim problemima zbog kojih je poznat po svom šepavom hodu i ovisnosti o Vicodinu koji mu pomaže nositi se s bolešću. Serija je osvojila brojne nagrade, između ostalog dva Zlatna globusa i pet Emmyja te još velik broj nominacija.

Moderna obitelj (2009.- )

Moderna obitelj serija je koja prati tri različite, ali povezane obitelji koje se suočavaju s kušnjama i nevoljama na jedinstven i komičan način. Serija pruža iskrenu perspektivu obiteljskog života. Roditelji Phil i Claire priželjkuju iskren, otvoren odnos sa svoje troje djece. No, kći koja pokušava prebrzo odrasti, druga koja je previše pametna u odnosu na ostale članove obitelji i jako zaigrani i nespretni sin čine to vrlo izazovnim. Clairein tata Jay i njegova supruga iz Kolumbije, Gloria, zajedno odgajaju dva sina. S obzirom na veliku razliku u godinama između Jayja i Glorie, ljudi ponekad misle kako je on njezin otac. Jayjev sin Mitchell je homoseksualac te su on i njegov partner Cameron usvojili azijsku djevojčicu. Serija je odlično prihvaćena među publikom i kritikom, a to nam dokazuju velika gledanost i brojne nagrade među kojima su Emmy i Zlatni globus.

 

Iako je 21. stoljeće vrijeme velikog procvata televizijske industrije, moguće je odabrati ono najbolje što ona nudi. Uz serije koje smo naveli svakako se mogu dodati i neke druge jednako uspješne. S obzirom kako smo prošli tek mali dio 21. stoljeća, a već imamo toliko izvanrednih serija, nadamo se da će ih i u budućnosti biti još više. 

                                                                                                                                                           

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI