Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaŠkola vam uzrokuje stres? Isprobajte vježbe meditacije i koncentracije
Array

Škola vam uzrokuje stres? Isprobajte vježbe meditacije i koncentracije

Meditacija i koncentracija dvije su životne smjernice koje potiču ljudsku dušu na pročišćavanje uma od negativnih emocija, fokus, postizanje nirvane i unutarnjeg mira. Uvijek dolaze u kombinaciji jedna s drugom te su ključ u održavanju mentalne higijene neke osobe. 

Meditacija (lat. meditatio) jest vrsta mentalnog treninga u kojem se osoba usredotočuje, odnosno, koncentrira samo na jednu misao. Najčešće je to "pražnjenje uma" od previše misli, stresa, razlučivanja odluka i sl. Prakticirati ju mogu sve dobne grupe, no nije uobičajena za sve narode i kulture. Više je zastupljena u istočnjačkim religijama i zemljama jer se svojim mirom kosi s temperamentom i burnim životom prisutnim u zapadnim civilizacijama. Meditacijom se može postići otvaranje sedam čakri duše i postizanje nirvane, tj. prosvjetljenja i više razine povezanosti u duhovnom smislu. 

 

 

Psihološki utjecaj meditacije na ljudski um vrlo je pozitivan. Oslobađa od negativnih emocija, posebice depresije i osjećaja "teškoće u grudima", povećava dozu hormona sreće i zadovoljstva, smiruje i pomaže u kreiranju realne slike na stvari, igra ulogu kod izgradnje osobnosti i karakternih crta, proširuje mentalni potencijal, povećava sposobnost koncentracije, učenja, opažanja i pamćenja, otvara put  racionalnijem razmišljanju i pospješuje inteligenciju i samopouzdanje. 

 

 

Ujedno pomaže i fiziološkim reakcijama i procesima u čovjekovu tijelu. Smanjena razina stresa i anksioznosti te harmonija cjelokupnog tjelesnog sustava najbitnije su za stabilnost neke osobe, a postići se mogu upravo meditiranjem. Također, ako osoba boluje od nesanice, astme ili neke kronične bolesti meditacijom može uvelike poboljšati zdrastveno stanje. Tijekom samog procesa opuštaju se trbušni mišići i utroba, glava lagano klone, ali u mislima treba držati fokus. Najbolji fiziološki učinak jest jačanje endokrinog i živčanog sustava te pospješivanje razgradnje mokraćne kiseline. 

U borbi protiv ovisnosti meditacija je uz grupne terapije jedna od najboljih opcija jer pomaže ovisnicima da shvate gdje je nastao problem i kako ga riješiti. Također, može poslužiti u racionaliziranju i odlučivanju što zaista želimo u životu. 

 

 

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI