Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaNovi ministar
Array

Novi ministar

Prošlog tjedna došlo je do rekonstrukcije vlade, dva su ministra  zamijenjena, ministar zdravlja Ostojić i ministar znanosti, obrazovanja i športa Jovanović. Naravno, nas koji se još borimo sa hrvatskim školskim sustavom više interesira novi ministar znanosti, obrazovanja i športa; prof. dr. sc. Vedran Mornar.

Profesor Mornar  redovni je profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koji je također bio i dekan prije spomenutog fakulteta u dva mandata (2006.-2009.). Tijekom njegovog dekanskog mandata na FER-u je provedena bolonjska reforma, u punom smislu te riječi, za FER bi mogli reći da je jedini fakultet koji je u potpunosti proveo bolonjsku reformu i uz to je jedan od najbolje organiziranih fakulteta u državi.

Ono što razlikuje FER od ostalih fakulteta je jako mali broj predmeta koji imaju usmene ispite, to je također bila reforma koju je proveo profesor Mornar, činjenica je da suočivši sve studente sa istim pitanjima na ispitima dobivena je povećana objektivnost i kvaliteta.

Vrijeme je da se pozabavim s onime što možemo očekivati od profesora Mornara u ulozi ministra još godinu i pol dana do idućih parlamentarnih izbora. Njegove ideje su na razini sveučilišta, a i države, uglavnom odbačene zbog radikalnosti, što većini profesora starijeg kova nikada nije odgovaralo. Hoće li sada s ministarske pozicije uspjeti provesti svoje ideje na razini Sveučilišta u Zagrebu, a i na razini cijele države, to ćemo vidjeti u narednih godinu dana. Mogu samo reći svoje mišljenje a to je da, ja kao student FER-a, te izravni student profesora Mornara, da se radi o izuzetnom predavaču i čovjeku, veoma korektnom i jasnom.

Neke od spomenutih ideja su smanjenje broja predmeta u osnovnim i srednjim školama te smanjenje gradiva pojedinih predmeta. Na razini fakulteta očekujemo pokušaj provođenja reformi sličnih onima koje su prije okvirno pet godina provedene na FER-u. Što to znači za nas, učenike i studente? Pa mislim da i za jedne i druge to predstavlja promjene koje se očekuju već duže vrijeme. Godinama se raspravlja o prevelikom broju predmeta u školama a i o lošoj organizaciji pojedinih fakulteta, te nedostatku objektivnosti kod pojedinih profesora.

Preostaje samo da čekamo i gledamo što će se događati nakon što Sabor potvrdi profesora Mornara za ministra, poželimo mu sreću i neka učini sve u svojoj moći da poboljša naš obrazovni sustav!

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI