Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaOdaberi savršenu haljinu za maturalnu večer
Array

Odaberi savršenu haljinu za maturalnu večer

Nakon tri-četiri godine konstantnog učenja,“navlačenja“ prosjeka, muke s državnom maturom i završnim radom svaki srednjoškolac, a prvenstveno  djevojke zaslužuju divnu maturalnu večer kojom bi se to divno srednjoškolsko razdoblje zaokružilo u jednu cjelinu koju će još dugo pamtiti.

Negdje na pola puta između zimskih praznika i Uskrsa počnu pripreme za maturalnu večer – najsvečaniji događaj za svakog srednjoškolca. Kad je u pitanju maturalna, mnogo stvari treba isplanirati: od toga da se svi složite gdje ćete uopće proslaviti, koga povesti (ako uopće ikoga), kakvu frizuru napraviti, kamo otići na šminkanje, a najvažnije od svega: kakvu haljinu odabrati.

 

Kako se djevojkama traženje idealne haljine za maturalnu zabavu ne bi pretvorilo u noćnu moru, donosim vam nekoliko pravila o odabiru haljina prema oblicima tijela.
Prije nego kreneš u bezglavo lutanje shopping centrima ili skokneš do krojačice s hrpom materijala, razmisli o nekoliko savjeta koji će ti olakšati potragu.

 

* Razmisli o tome koje ti boje najbolje pristaju. Ako nisi sigurna ili ti se te boje baš ne sviđaju – boja safira ili ametista izgleda odlično na svima, a zahvalna je i za fotografiranje.

* Nemoj eksperimentirati s nekim ludim uzorcima i kombinacijama boja. Iako divlji uzorci mogu izgledati super uživo, na fotografijama neće uvijek izgledati dobro.

* Usredotoči se na to kako ti haljina pristaje! To je tajna dobrog izgleda. Ako ti dobro stoji, osjećat ćeš se samopouzdano i lijepo bez obzira na krpice koje imaš na sebi. Haljina koja je preširoka sputavat će te u kretanju jednako kao i ona koja je preuska. Razmisli kako bi plesala u preuskoj ili preširokoj haljini. Nikako!

* Počni tražiti ranije! Nema gore stvari od paničnog obilaženja dućana večer, pa i tjedan prije maturalne zabave. Osim toga, ako nađeš savršenu haljinu koji treba malo doraditi (skratiti ili negdje suziti) – nećeš imati vremena za to ako kreneš u kupovinu “5 do 12”.

OBLIK KRUŠKE

-Ovaj oblik karakteriziraju male grudi i općenito slabiji i mršaviji gornji dio tijela te jaki bokovi i bedra. Struk je naglašen u odnosu na bokove, no ne previše.

Cilj je postići ravnotežu između gornjeg i donjeg dijela tijela. To ćete najlakše postići tako da vizualno „uvećate“ gornji dio tijela, osobito predio prsa – logično da je to jednostavnije nego preoblikovati ili stanjiti bedra i bokove. Vizualno povećanje gornjeg dijela tijela najbolje ćete  postići volanima, naborima ili nekim drugim većim detaljima na tom predjelu.

Još jedan trik je u većem/dubljem dekolteu, golim ramenima ili leđima koji će privući poglede na taj dio tijela, umjesto na onaj problematični. Što se prekrivanja bokova i bedara tiče, bilo bi dobro da odaberete A kroj suknje, odnosno donjeg dijela haljine. Materijali neka budu lagani i isto tako neka padaju preko vaših oblina. Dužina haljine ne bi trebala prelaziti koljena, a ukoliko odaberete haljinu koja nema naglašen struk i ravno pada prema dolje, možete postići i da izgledate više.

OBLIK JABUKE
Žene i djevojke ovog oblika imaju prosječne ili čak i veće grudi, širok struk i tanke noge, malo ravniju stražnjicu, uske kukove i malo šira ramena. Usredotoči se na pozivitno: ruke, noge, prsa, a zakamufliraj struk.

Odaberi haljinu koja na gornjem dijelu ima detalje, koji ju ukrašavaju sa strane – pletivo, čipka…tako će pozornost biti usmjerena na vanjski dio tijela umjesto na trbuh. Odaberi v izrez i pokušaj naglasiti grudi – bilo što s neobičnim izrezom bit će dobar odabir. Drži se jedne boje ili eventualno dodaj još jednu – tako ćeš stvoriti iluziju duljine i elegancije što će također skrenuti pozornost sa struka.

Tamna boja neka bude na donjem dijelu, a gornji dio može biti svijetliji. Istakni svoje noge! Odaberi haljinu duljine do iznad koljena ili dužu s izrezom. Izbjegavaj duge haljine koje će prekriti noge – uz grudi, tvoj najjači adut.

OBLIK KVADRATA
Za ovaj oblik tijela karakteristične su male grudi, neizražen struk i uski bokovi – klasična dječačka figura bez imalo oblina.

Djevojke koje su ovako građene pretpostavlja se da nemaju problema s viškom kilograma, tako da se nema što skrivati, potrebno je samo dodati malo ženstvenosti cjelokupnom izgledu. To ćete najlakše postići tako da stvorite dojam oblina na pravim mjestima i istaknute ono najbolje na sebi, bile to tanke i lijepe noge ili čvrste i oblikovane ruke.

Dojam oblina najlakše ćete postići tako da istaknete struk, strukiranim haljinama koje se šire ispod struka, imaju tanku vezicu oko pasa i nekakav romantični detalj. Ako to nije dovoljno, još oblina na predjelu prsa možete dobiti naborima koji se dobiju kod haljina koje se vežu oko vrata ili pak imaju volane koji padaju na predjelu prsa.

OBLIK PJEŠČANOG SATA

Djevojke ovog oblika imaju umjereno bujne ili čak bujne bokove i grudi, a uzak struk – ponekad i do 20 centimentara uži od bokova i grudi. Ovo je najpoželjniji oblik tijela jer simbolizira plodnost i ženstvenost.


Odaberi haljinu koja ističe tvoj uski struk – korzetići, uski gornji dio s nekom trakom oko struka napravit će upravo to.

 
Odaberi v-izrez, a izbjegavaj dolčevite ili slične “zatvorene” okovratnike koji odvlače pozornost s tvog struka.

Poznati hrvatski dizajner Ivan Alduk dao je par savjeta:
“Jednostavna, opuštena frizura s ‘loknama’, zalizana na jednu stranu ili straga, visoki rep s volumenom ili mala “nemarna” punđa su idealne friuzre koje će dati dozu glamura, a neće vas postarati.
Nemojte pretjerati sa šminkom, pogotovo ako niste stručnjakinja za to pa je dobro potražiti pomoć nekog iskusnog i profesionalnog kome vjerujete. Lagani smeđi smokey ili naglasak rozim, crvenim ružem na usnama bit će sasvim dovoljno.”

 

Čitamo se! :*

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI