Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIOsmaši, pripremite se

Osmaši, pripremite se

Već je svima dobro poznato da u Republici Hrvatskoj stalno dolazi do promjena u obrazovanju pa je tako uvedena mala matura u osnovnoj školi.

Ove godine neke osnovne škole pisale su probnu malu maturu. Jedna od tih škola bila je Osnovna škola Finida u Poreču. Razgovarala sam s Franom, učenikom osmog razreda koji pohađa tu školu. Po onome što je rekao, mala matura funkcionira kao i normalna matura na kraju srednje škole.

Na maloj maturi piše se test iz Hrvatskog jezika, Matematike, Fizike, Kemije i Biologije. Po onome što sam uspjela doznati od Frana, najlakši je bio ispit iz Hrvatskog jezika, a najteži ispit bio je iz Fizike.

Svaki test pisao se 90 minuta te se esej iz Hrvatskog pisao 90 minuta uz test koji je također trajao 90 minuta.

Fran smatra kako je 90 minuta za pisanje testa previše jer je većina testa na zaokruživanje i smatra kako će biti velika prolaznost na maloj maturi s obzirom da se osmaši ove godine nisu pripremali niti učili jer su znali da je probna. Njihovi rezultati su bili osrednji. U obzir moramo i uzeti puno online nastave preko koje učenici nisu mogli savladati gradivo te se sada svi nadamo da će se skroz ukinuti online nastava kako bi učenicima bilo lakše savladati gradivo za malu maturu.

Smatra kako je mala matura nepotrebna u osnovnoj školi jer se svo gradivo koje se piše na maloj maturi ponovo uči u srednjoj školi. Ali pozitivna strana male mature, po Franovom mišljenju je, kako će pokazati koliko zapravo tko zna.

Sretno svim budućim osmašima!

Nika Begović
Nika Begović
Upravna škola Zagreb (upravni referent) Zagreb 15 godina
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI