Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaPitamo studente: Kako je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu
Array

Pitamo studente: Kako je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu

Šumarski fakultet je međunarodno prepoznatljiva institucija u školovanju visokostručnih kadrova za potrebe šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja. Fakultet je mjesto trajnoga obrazovanja i izrastanja intelektualaca širokoga spektra znanja koji su prepoznatljivi u svojem djelovanju ne samo u struci nego i u društvenom životu Hrvatske. U svoje djelovanje Fakultet je utkao svu svoju slavnu prošlost i djelovanje prethodnika. Na vama je da to prihvatite i nastavite. Mi smo poznata struka koja ima svoja pisana pravila i vrijednosne stavove, ali i nepisana koja ćete naučiti u praksi. Poznati smo po svojoj povezanosti i solidarnosti.

Drvna tehnologija je znanost i struka, a definira se kao integrirana primjena prirodnih i tehničkih znanosti u svrhu proizvodnje proizvoda od obnovljivoga prirodnog resursa – drva. Specifičnost je ovoga znanstvenog polja i struke u tome što se bavi razvojem i oblikovanjem novih proizvoda na osnovi drva i drvnih materijala, te specifičnim procesnim i proizvodnim tehnologijama njihove prerade i obrade primjerene zahtjevima biomaterijala. Uz to, područje drvne tehnologije sve je značajnije i zbog primjene biomase kao ekoenergenta. Šumarstvo, prerada drva i proizvodnja namještaja nude ekonomske, razvojne i socijalne prednosti i mogućnosti. Značajan su izvor zapošljavanja i ekonomskoga prosperiteta u nas i u svijetu, ali uz oprezno balansiranje s multifunkcijskom ulogom šume. Održivost i višefunkcionalnost šuma moraju biti usmjerene ka funkciji održivoga razvoja i ekološki učinkovite industrije bazirane na preradi drva. Pri donošenju odluke za upis na naš Fakultet dobro ocijenite vaša očekivanja i mogućnosti struka za koje obrazujemo, jer donosite najvažniju životnu odluku.

Kako je na šumarstvu,iz prve ruke doznajemo od Emilije i Lucije..

 

Kako je organizirana nastava? 

Emilija: Organizirana je putem predavanja,vježbi i terena.

Lucija: Preddiplomski (3 godine), diplomski (2 godine). Osim predavanja i vježbi pojedini predmeti organizirani su dodatnom nastavom te praktičnim radom.  

 

Koliko je predmeta? 

Emilija: U svakom semestru barem 6 predmeta, znači 12-14 predmeta po godini.

Lucija: Po semestru je prosječno 5  predmeta + tjelesni i engleski koji su obavezni, ali ne nose ects bodove.

 

Je li fax ispunio tvoja očekivanja? 

Emilija: U jednu ruku je, u jednu nije. Ispunjena su moja očekivanja u vezi s provođenjem vremena u prirodi i što ima više praktičnog dijela nego teorije, a ono što mi jedino smeta je što je sve dosta neorganizirano i sve ide u zadnji čas što se tiče obavijesti o predavanjima,vježbama i sl.

Lucija: Igrom slučaja sam završila na fakultetu tako da neka očekivanja imala. Mislim da je dovoljno reći da ga ni u snu nisam planirala, a ipak sam nakon prve godine odlučila ostati.

 

Je li puno teže od srednje škole,  kao što neki kažu, ipak je to šumarstvo? Oduzima li previše vremena? Imaš li vremena za svoje hobije? 

Emilija: Puno je teže od srednje škole, ali bitna je osobna organizacija i planiranje pa se sve stigne.

Lucija: Nije puno teže od srednje škole, ali svakako zahtijeva više ozbiljnosti, odgovornosti te organiziranosti.

 

Je li ekipa dobra? 

Emilija: Ekipa je vrhunska.

Lucija: Smatram da se na ovo pitanje ne može generalno odgovoriti, ali svakako među 90-ak studenata svatko sebi može pronaći nekoga tko mu odgovara. Ja sam iznimno zadovoljna svojom ekipom, vjerujem da su do poznanstva, čak prijateljstva za cijeli život.

 

Kakve su menze? 

Emilija: Menze su odlične, jedino je malo bolja menza na Ekonomiji nego kod nas na Šumarstvu.

Lucija: Mi koji nismo iz Zagreba, a navikli smo na maminu kuhinju i nemamo vremena za kuhanje (ako znamo ) menze su za moj ukus solidne. Uvijek se nađe ponešto kuhano, tople juhice te prilično širok izbor.

 

Navedi neke negativne strane faxa

Emilija: Neorganiziranost.

Lucija: Predavanja, vježbe, tereni i SVE obavezno. Noćna mora na prvoj godini najčešće je predmet botanika, koji nosi tradiciju prenošenja na drugu, treću godinu čemu još nitko nije stao na kraj, iako samo 2-3 studenata godišnje uspije položiti predmet. Na istom predmetu terenska nastava je obavezna, taman da slomite kuk i ne dođete ne postoji opravdanje i profesor će samo reći : „To nije moj problem, upišite nagodinu ponovno“. I kao na svakom fakultetu, ima divnih profesora koji su vam u svakom trenutku spremni pružiti pomoć, odlično prenose svoje znanje,trude se na što zanimljiviji način održati svoj predmet, a s druge strane ima i onih nesusretljivih koji ni na mail nisu sposobni odgovoriti.

 

A pozitivne? 

Emilija: Kolege, profesori.

Lucija: Terenske nastave,nakon obaveznog ozbiljnog posla, najčešće se nastave veselim druženjem.

 

Gdje studenti izlaze? 

Emilija: U Roko i u Malu oazu pored faksa.

Lucija:  Ovisi o žanru glazbe koju slušaju, Zagreb nudi hrpu klubova.

 

Je li upis bio težak? 

Emilija: Nije, lagano je upasti,ali je poslije teško.

Lucija: Ne. Fakultet se lako upiše, ali ne završava se lako. U mojoj generaciji trećina studenata nije došlo na drugu godinu, jako puno upisanih parcijala.

 

Kada si se počela pripremati za maturu? 

Emilija: Kad je škola završila,nakon norijade.

Lucija: Kako za koji predmet. Engleski mi je bio slabija strana pa sam godinu dana prije, a ostalo otprilike 2 mjeseca prije.

 

Koji su predmeti bili potrebni? 

Emilija: Matematika(B),hrvatski(B), engleski (B) i biologija.

Lucija: Matematika, hrvatski i i strani jezik B razina,kemija ili biologija od izbornih.

 

Imaš li kakvu poruku za buduće kolege?

Emilija: Upišite ovaj faks ako ste spremni na puno rada,zabave,terena i odricanja.

Lucija: Ako mislite da je šumarstvo piljenje drva, ne upisujte ovaj fakultet. Također, ako u školi biologija nije bila predmet koji vas zanima, bit će vam teško pratiti kolegije na ovom studiju. I koji god fakultet upišete, shvatite to kao test živaca i psihičke izdržljivosti,a ne kao vrednovanje vašega znanja.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI