Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaPočinje 9. po redu i dosad najbogatija Noć kazališta
Array

Počinje 9. po redu i dosad najbogatija Noć kazališta

25. studenog u pedestak mjesta diljem Hrvatske održati će se deveta po redu Noć kazališta. Ove godine najavljuje se dosad najbogatije jednodnevno slavlje kazališne umjetnosti u povijesti ove manifestacije.

Na konferenciji za novinare u Palači Dverce na zagrebačkom Gornjem Gradu koordinatorica Sandra Banić Naumovski predstavila je ovogodišnji program.

“Središnji dan manifestacije održat će se u subotu 25. studenoga u 50 mjesta u Hrvatskoj, što je porast od 8,7 posto u odnosu na prošlu godinu, na što smo iznimno ponosni. Ove godine, Noć kazališta održat će se na više od 70 lokacija, kazališnih, kulturnih, obrazovnih i drugih javnih i privatnih prostora, i u njoj će sudjelovati više od 80 institucija”, rekla je Banić Naumovski.

Noć kazališta se tradicionalno održava treće subote u studenome, a ove godine, na apel braniteljskih udruga, zbog poklapanja s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, organizatori su odlučili manifestaciju pomaknuti za tjedan dana.

Događanja u sklopu Noći kazališta zapravo su počela već 16. studenoga, a trajat će sve do 26. studenoga, zbog čega se očekuje i veća posjećenost nego do sada, a prošle godine broj posjetitelja koji su sudjelovali u različitim programima manifestacije diljem Hrvatske popeo se na čak 38 tisuća.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Među 80-ak institucija iz čitave zemlje u 9. Noći kazališta svojim programom sudjelovat će i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella. Ravnatelj Boris Svrtan istaknuo je kako ove godine teatar u Frankopanskoj tom prigodom svojoj publici po popularnoj cijeni karte od deset kuna nudi svoj najveći hit posljednjih godina, predstavu “Kolovoz u okrugu Osage”.

“I ove godine Gavella je punim plućima uključena u Noć kazališta. Uvijek je prekrasno vidjeti svake godine koliko ljudi žudi za kazalištem. Ta je manifestacija toliko vrijedna i toliko obostrano potrebna i glumcima i publici, jer riječ je o jednom posebnom susretu u kojoj glumci praktički jednom u godini imaju prilike vidjeti koliko publika svoje glumce voli”, rekao je Svrtan.

Drugi puta u manifestaciji sudjeluje i Hrvatski dom Vukovar, a ravnatelj Dalibor Jurišić istaknuo je kako je kazališna družina koja djeluje unutar tamošnje Scene Marin na neki način “dijete” Noći kazališta, budući da je uključivanje Vukovara u Noć kazališta privuklo pozornost publike, što je potaknulo nastavak djelovanja te amaterske družine tijekom čitave godine.

Inicijativi se ponovo pridružuju druge europske zemlje, a tradicionalna Europska noć kazališta ove se godine pretvorila u “noći kazališta” koje su započele još 4. i 5. studenog u Bugarskoj, nastavile su se 18. studenog u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Bosni i Hercegovini, a 25. studenog svojim programima Hrvatskoj će se pridružiti Crna Gora i Srbija.

Organizator i idejni pokretač Noći kazališta je Narodno sveučilište Dubrava u Zagrebu, čiji je ravnatelj Željko Šturlić istaknuo kako je riječ o iznimno značajnoj manifestaciji koja je od skromnih početaka tijekom godina, polako ali sigurno, obuhvatila cijelu zemlju.

“Ove godine po broju prijavljenih sudionika dosegnula je maksimum”, istaknuo je, te zahvalio pokroviteljima, Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu, kao i svim ostalim dionicima koji su od početka prepoznali njezinu važnost.

Više o ovoj manifestaciji možete pročitati ovdje.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI