Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaPredstava ZOO! Dramskog studija Dada najbolja je u Hrvatskoj
Array

Predstava ZOO! Dramskog studija Dada najbolja je u Hrvatskoj

Dramski studio Dada osnovan je 2004. godine i  otad u njemu djeluju i aktivno rade talentirani mladi glumci i glumice, uglavnom srednjoškolci. Od osnutka do danas članovi su napravili dvadesetak kazališnih predstava i tri ulična performansa. Grupa je svoj naziv preuzela iz dadaizma, antiumjetničkog pokreta nastalog početkom 20. st. u Švicarskoj. 

Rad na najuspješnijoj predstavi ZOO! desetero je sadašnjih članova studija pod vodstvom  redatelja i umjetničkog voditelja Dade Davora Dokleje (koji je ujedno i dugogodišnji glumac Kazališne družine Pinklec iz Čakovca), započelo početkom 2015. godine. Tekst koji je napisala slovenska dramaturginja Saška Rakef prilagodili su svojem dijalektu i žargonu nastojeći ga što više približiti mladima. Predstavu je čakovečka publika odlično prihvatila na premijeri, a nakon toga uslijedio je niz gostovanja u Prelogu, Varaždinu, Koprivnici, Zagrebu (Klub Močvara), Bjelovaru, Beogradu i Trebinju. U svibnju je Dramski studio Dada gostovao u Pazinu na 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera gdje je njihova predstava proglašena najboljom predstavom u cjelini, što je za ovu mladu družinu izuzetno priznanje za njihov vrstan rad.

Predstava sadrži elemente kultnog romana Mi djeca s kolodvora Zoo, bavi se problematikom tinejdžera i mračnijom stranom društva – drogom, alkoholom, obiteljskim nasiljem, depresijom i narušenim odnosima među mladima. Dinamičnost je povećana i pozadinskom elektronskom glazbom, ali i  glazbenim i recitatorskim dijelovima koje neki od glumaca izvode. Više o glumcima i samoj predstavi možete pročitati ovdje

Kako mlade zainteresirati za kazalište?

Svi članovi studija kažu kako im je gluma i pohađanje dramske radionice veoma zanimljivo i korisno iskustvo. Njihov pozitivan dojam dodatno pojačava opušten ugođaj i prijateljski odnosi između članova i voditelja grupe te članova međusobno. Rad se nije sveo samo na uvježbavanje predstava, nego i gledanje raznih kazališnih komada koje izvode ostale mlade dramske družine, ali i profesionalni glumci. Ovim se načinom rada mladima usađuje ljubav prema scenskoj umjetnosti na slojevit način. Oni su sami uvidjeli koliko posao glumca  može biti težak i naporan te koliko je mukotrpnog rada potrebno da bi se predstava što bolje i uvjerljivije odigrala.

Mladi voli gledati predstave u kojima igraju njihovi vršnjaci i koje obrađuju njima bliske teme jer se mogu lakše povezati i uživjeti u radnju. Predstave u kojima stariji glumci igraju tinejdžere slabije su prihvaćene kod publike jer odrasli će teže uvjerljivo prikazati svijet koji su oni već prerasli. Naime, svaka generacija sa sobom donosi nešto novo i drukčije što je starijima strano.  Mladi se zato u kazališne vode, tj. dramske grupe i projekte, najčešće uključe kada vide svoje vršnjake na sceni.

Mnogo je koristi od vježbanja glume čak i ako se ne namjeravate kasnije profesionalno baviti njome. Prvi je plus definitivno poboljšanje u javnom nastupu, govoru i dikciji koje dolazi što se duže vježba rad na sceni.  Tako raste samopouzdanje i sigurnost u nastupu, ali  i u komunikaciji. Također, samo je iskustvo sudjelovanja u nastajanju predstave veoma zanimljivo, iako, kao što je već spomenuto, često naporno i zahtjevno budući da se mora dati sve od sebe kako bi se postigao maksimum. Glumci nauče kako se povezati s likom iz predstave, kako se u njega uživjeti i kako što ga uvjerljivije prikazati. Naravno, potrebno je dobro isplanirati vrijeme da bi se mogle uskladiti školske obveze i probe.

Vjerojatno svima koji su dio dramskih grupa najdraži su dio gostovanja po raznim gradovima – putovanje u nove krajeve, nezaboravno iskustvo nastupanja u tim mjestima, upoznavanja i druženja s novim ljudima. Na gostovanjima se najbolje nauči koliko se publika razlikuje od grada do grada, otkriju razni prostori u kojima se predstave izvode i upozna kulturna scena raznih mjesta koja se posjete.

Ako ste zainteresirani za ovo područje, svakako potražite ima li u vašoj blizini neka dramska grupa koja prima nove članove, okušajte se u kazališnim vodama i otkrijte fascinantni, često pogrešno i previše olako shvaćeni svijet dasaka koje život znače – nećete požaliti. 🙂 

 

                    

              Dramski studio Dada u Pazinu na 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera
 
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI