Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaPreporuke povijesnih filmova
Array

Preporuke povijesnih filmova

Filmovi povijesne tematike oduvijek su bili rado prihvaćeni, kako od strane publike, tako i od glumaca i kritike. Razlog njihove popularnosti zasigurno leži u činjenici da je velik dio njih baziran na istinitim događajima ili su barem radnjom i vremenom vezani uz događaje koji su na neki način obilježili svjetsku povijest. Iz mora povijesnih filmova za koje vrijedi izdvojiti svoje vrijeme, mi smo odabrali njih nekoliko koji su nas se posebno dojmili.

12 godina ropstva
12 godina ropstva  britansko-američka je povijesna drama, adaptacija istoimene autobiografije Solomona Nortupa iz 1853. Govori o otmici slobodnog Afroamerikanca u Washingtonu 1841. i njegovoj prodaji u ropstvo gdje je proveo 12 godina radeći na plantažama. Film je osvojio tri Oscara, a bio je nominiran za njih šest te osvojio Zlatni globus za najbolji dramski film.

Schindlerova lista
Riječ je o filmu iz 1993. direktora Stevena Spielberga. Film se temelji na knjizi australskog autora Thomasa Keneallyja. Radnja filma govori o Oscaru Schindleru, Nijemcu koji je spasio život više od tisuću poljskih Židova tijekom holokausta omogućivši im da rade u njegovim tvornicama. Glavne uloge pripadaju Liamu Neesonu, Ralphu Fiennesu te Benu Kingsleyu. Film je osvojio sedam nagrada Oscar, uključujući i onu za najbolji film.

Sretan Božić
U prosincu 1914. počeo je najveći rat do tada u povijesti čovječanstva. I dok se u kasnu jesen na zapadnoj bojišnici vodi krvav rovovski rat s više od tisuću ubijenih, predstojeći Božić nakratko će zaustaviti nasilje. Kada među njemačke vojnike stigne danska sopranistica, pjesma će ujediniti međusobno suprotstavljene vojnike. Glumačku ekipu predvodi njemačka zvijezda Hollywooda Diane Kruger koja interpretira dansku pjevačicu Annu. Osim nominacije za Oscara, film je dobio i nominaciju za Zlatni globus i BAFTA-u.

Skrivene junakinje
Ovo je priča o timu ženskih afroameričkih matematičarki koje su odigrale velike uloge u NASA-i u početcima američkog svemirskog projekta. One su iz sjene doprinijele odlasku čovjeka u svemir, što im je kao Afroamerikankama 60-ih godina 19. stoljeća bilo nezamislivo. Film je veliki uspjeh što nam govori i činjenica da je bio nominiran za brojne nagrade kao što su Oscar i Zlatni globus.

Greben spašenih
Greben spašenih  australo-američki je biografski ratni film iz 2016. godine napravljen prema istinitoj priči o Desmondu Dossu. Redatelj filma je Mel Gibson. U proljeće 1945. američke vojne snage susrele su se s najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku. Međutim, jedan vojnik posebno se istaknuo. To je bio Desmond T. Doss koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude, zbog čega je služio vojsci kao nenaoružani bolničar te na taj način spasio živote mnogih. On je prvi čovjek u američkoj povijesti koji je dobio Medalju časti bez ijednog ispaljenog metka. Film je osvojio dva Oscara, a bio je nominiran za njih šest.

Dobri dileri iz Dallasa
Film je napravljen prema istinitoj priči o muškarcu koji je pružio novu šansu oboljelima od HIV-a. Električar i povremeni jahač bikova Ron Woodroof u svom životu uživa u brojnim porocima, a između ostalog i u kokainu. Kada se na poslu ozlijedi i završi u bolnici, doznaje da ima HIV te da će umrijeti u roku od 30 dana. Ubrzo otkriva da mu tretman pod nazivom AZT može produžiti život, no ta je terapija u SAD-u još u povojima. Umirući čovjek spreman je na borbu te će iskoristiti svaku priliku da pribavi „drogu“ koja spašava život. Glavni glumci su Matthew McConaughey, Jennifer Garner i Jared Leto. Matthew McConaughey i Jared Leto za ovaj su film osvojili nagradu Oscar.

Igra oponašanja
Za vrijeme Drugog svjetskog rata matematičar Alan Turing pokušava dekodirati enigmu koju su nacisti koristili za komunikaciju. U tome mu pomažu njegove kolege matematičari koji u konačnici svoj zadatak uspješno izvrše, što doprinese bržem završetku Drugog svjetskog rata. Jednako zanimljiv kao njegov poslovni život bio je i njegov privatni život. Glavne uloge utjelovili su Benedict Cumberbatch, Keira Knightley i Matthew Goode. Film je temeljen na stvarnim događajima te je nominiran za brojne nagrade kao što je osam Oscara, od kojih je jednog osvojio.

Naravno da je ovo samo jako mali dio povijesnih filmova koje filmska industrija nudi, no kada bismo samo „zagrebli površinu“ radnje svakog povijesnog filma koji zaslužuje preporuku, danima ne bismo završili. Navest ćemo još neke od filmova koji su ostavili trag, što se vidi po osvojenim nagradama, a to su: Neprijatelj pred vratima, Suđenje u Nürnbergu, Zameo ih vjetar, Elizabeta, Hitler: Konačni pad i mnogobrojni drugi.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI