Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaSmanjenje učeničkih prava i udar na učenički standard
Array

Smanjenje učeničkih prava i udar na učenički standard

Iz jednostavne hipotetske situacije jasno je zašto je to tako:

Obitelj Ivić ima dvoje djece, Anu i Ivana. Oboje su srednjoškolci, žive u ruralnom dijelu Hrvatske i mjesečni pokaz za autobus na 20-ak kilometara iznosi oko 1000 kuna, a uz subvenciju nešto više od 200 kuna po učeniku. Oni nisu korisnici socijalne skrbi te bi vezivanjem prava na prijevoz cijena subvencionirane karte bila oko 400 kuna za jednog učenika, dakle oko 800-1000 kuna za oba učenika. Povećanje troška od 400 kuna mjesečno se multiplicira na 9-10 mjeseci nastave (ovisi o ljetnoj učeničkoj praksi) te je to povećanje od oko 4000 kuna godišnje.

Vlada Republike Hrvatske jučer je predstavila plan proračuna za 2016. u kojem je subvencionirani prijevoz srednjoškolaca smanjen za čak 94 milijuna kuna. U 2016. predviđeno je 231 005 003 kuna, dok bi se u sljedećim godinama taj iznos trebao dalje smanjivati na 178 316 330 kuna (2017.), odnosno na 153 827 070 kuna (2018.).

No, mnoge obitelji imaju i više srednjoškolaca, a posebice je skup učenički prijevoz u manjim sredinama gdje ne postoji konkurencija autoprijevoznika te učenici moraju pristati na bilo koju cijenu, a često su to vrlo visoke i nepravedne cijene. Očigledno je da bi se smanjenjem subvencije te njenim vezivanjem uz imovinski cenzus najviše naštetilo srednjoj klasi, a školovanje brojnih učenika došlo bi u pitanje.

Podsjetimo da je Domoljubna koalicija u svom odgovoru MOST-u podržala 75%-tnu subvenciju prijevoza srednjoškolaca. Smatramo kako vladajuća koalicija treba biti dosljedna u svojim obećanjima te omogućiti učenicima najmanje 75%-tnu subvenciju, ako ne i veću.

Nadalje, smatramo kako je 400 950 kn premalo za rad s darovitim učenicima. Naši učenici svake godine osvajaju medalje na matematičkim, informatičkim, geografskim i drugim olimpijadama te ovako skroman iznos nije dostatan za rad s najboljim učenicima.

Ovim priopćenjem pozivamo sve udruge mladih i studenata, studentske zborove, udruge roditelja, sindikate zaposlenih u prosvjeti i svu ostalu javnost da nam se pridruži te da zajednički izborimo za prava učenika, studenata te znanstvenih novaka.

Udruga srednjoškolaca Hrvatske nada se da će apel naići na razumijevanje vladajućih, a u suprotnom iskoristit ćemo sva demokratska sredstva kako bismo ostvarili svoja prava.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI