Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaPunoljetnost - zabava ili obveza?
Array

Punoljetnost – zabava ili obveza?

Da imam 18 mogao/la bih…

Često sami sebe uhvatimo u maštanju što bismo sve radili da smo punoljetni…najčešće mislimo da punoljetnost uključuje lude izlaske, život bez obveza, prve ljubavi itd., ali punoljetnost je zapravo mnogo više od toga. 

Tko je zapravo punoljetna osoba i što ona može raditi?

Cijeli život slušamo o odgovornosti, u školi, kod kuće, vani, što nas zapravo uputi na pitanje – kada stvarno postajemo odgovorni? Punoljetna osoba je ona koja je odgovorna za svoje postupke te za njihove posljedice. Ulazak u punoljetnost donosi sa sobom razne obaveze pri čemu se stječe poslovna sposobnost, biračko pravo, pravo na vjenčanje, slobodu konzumiranja  alkohola, pušenja, gledanja raznih televizijskih programa, kockanja i  stupanja u spolne  odnose.

Slikovni rezultat za party

Što poslije punoljetnosti?

Prelazak u svijet odraslih nije mala stvar, ona se odvija postupno prirodnim procesima. Osvještavamo se o svijetu oko nas već u dobri prelaska u pubertet kada sazrijevamo psihički, fizički i spolno. Najveću preokretnicu u našem životu čini upravo taj „veliki“ 18. rođendan. Nakon napunjenih 18 godina možeš prestati brinuti oko rečenice „Pokaži mi osobnu“, sada ju napokon s ponosom možeš izvaditi. Uz legalno kupovanje alkohola i cigareta, dolazi i obveza glasanja. Svi smo uzbuđeni kad je u pitanju vozački ispit ,napokon ne moraš brinuti hoće li te starci moći odbaciti negdje. Kako se ne bi samo vozikala, imaj na umu da te jednog dana čeka i ženidba, na koju također pravo dobivaš s navršenih 18 godina.

Povezana slika

Dob punoljetnosti u raznim državama svijeta

Dob punoljetnosti varira od države do države. Nikome ne bi loše sjela punoljetnost sa 16 godina kao što je npr. u  Kirgistanu i Turkmenistanu. Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka, Švicarska (16 u slučaju vjenčanja) imaju dob punoljetnosti 18 godina. Nešto manji broj država imaj dob punoljetnosti 20 godina, to su: Japan, Novi Zeland, Tajland (prijevremena u slučaju vjenčanja), Tajvan, Tunis. Velik broj država kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Azerbajdžan, Mississippi (SAD), Monako, Egipat i  Filipini imaju dob punoljetnosti 21 godinu.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI