Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaRevolucionarna aplikacija koja olakšava disanje
Array

Revolucionarna aplikacija koja olakšava disanje

1. eDnevnik
Za početak, riješimo se prve aplikacije koja svima pada na pamet. Sve one koji su se u sebi slatko nasmijali u stilu: He he, mi ih nemamo, sretnici smo, moram razočarati jer nisu u zavidnoj prednosti. Iako se većina učenika zgražava na sam spomen famoznih eDnevnika, kad se sve zbroji i oduzme, prednosti nadilaze mane. Također, kao manu ne brojim strah koji uzrokuje konstantna dostupnost ocjena roditeljima jer to nije mana aplikacije, već mana korisnika. (No hard feelings). A sad prednosti. Ne samo da ćete putem ove aplikacije moći vidjeti svoje ocjene u svakom trenutku, nego vam aplikacija omogućava i pregled nadolazećih ispita (što je korisno ako ste zaboravljivi), ali i neriješenih izostanaka (što je korisno ako točno znate gdje ste bili, ali morate kontrolirati broj dozvoljenih izostanaka). Više se nećete morati mučiti s izračunavanjem prosjeka na kraju godine, a i točno ćete vidjeti koja je ocjena iz čega pa će vam biti lakše ispraviti ju ukoliko ste nezadovoljni.

2. Državna matura
Ukoliko ste maturant koji se ne može nagovoriti da ode na stranicu Nacionalnog centra i prođe cijeli proces preuzimanja, odzipavanja i otvaranja svakog testa mature za koji se priprema, ovo je aplikacija za vas. U njoj se nalaze ispitna pitanja sa svake dosad provedene mature, razvrstana prema predmetu, godini i roku polaganja. Aplikacija funkcionira solidno, no zbog povremenih pogrešaka u vidu točnih rješenja potrebna su joj dodatna poboljšanja. Također, neki zadatci ne mogu se rješavati putem mobitela pa su ta pitanja preskočena. Ipak, može poslužiti kao pomoć u pripremi, a pogotovo zato što vam je sav materijal dostupan samo u nekoliko klikova. Pomoću nje možete se barem tješiti da ste svaki dan ponavljali dio gradiva za maturu.

3. eLektire
Svima već dobro poznata aplikacija koja sadrži sažetke većine lektirnih djela koja su na popisu čitanja za sve škole. O njoj ne treba previše govoriti, ali ipak upozoravam kako bi njezina primarna svrha trebala biti ponavljanje sadržaja i podsjećanje na najbitnije elemente, a ne zamjena za čitanje cijeloga djela.

4. Math-sve
Za sve one koji nisu vješti u rješavanju matematičkih problema, internet je opet ponudio savršeno rješenje. Svaka trgovina aplikacijama vrvi različitim verzijama aplikacija koje rješavaju matematičke zadatke umjesto vas. Rade na različitim principima, primjerice, neke zahtijevaju da ručno unesete cijeli zadatak, dok je kod nekih dovoljno zadatak fotografirati te ga čitač  skenira i riješi. Neke od najpopularnijih aplikacija ove vrste su: Mathway, Photomath, Xtramath, Wolfram Alpha… Aplikacije iz ove kategorije imaju i svoje sestre koje se specijaliziraju za određena područja pa tako možete pronaći i posebne aplikacije za rješavanje statističkih problema, grafova, funkcija i sl.

5. Aplikacije za učenje stranih jezika
Iako nisu prvenstveno namijenjene školskomu učenju, već su sličnije početničkim tečajevima, ove aplikacije mogu vam pomoći u shvaćanju osnova pojedinih jezika. Možda vam neće savršeno objasniti gramatiku kao što bi to učinio profesor u školi, ali će vam zato pomoći da proširite vokabular, što je obično teži dio učenja svakog jezika. Gramatičke forme  većinom su univerzalne i jedan princip primjenjuje se na sve, no riječi su definitivno raznovrsnije i brojnije. Ukoliko imate vizualno pamćenje, ovakve aplikacije će vam pomoći još i više jer većina njih uz riječi prikazuje i slike pa će vam se informacije prije upiti. Pa tako svi koji imaju problema s učenjem jezika pomoć mogu potražiti u aplikacijama poput Duolingo, Babbel

6. Mobilni planer
Neki kažu kako su rokovnici stvar prošlosti jer su nezgodni za nošenje, zauzimaju mjesto u torbi i lako se mogu izgubiti. Ako se nalazite u ovoj skupini ljudi, a još uvijek želite biti organizirani, jednostavno preuzmite jedan od brojnih organizatora u obliku aplikacije. Bio to School Assistant, School planner, My study life ili čak Googleov kalendar obaveza, svejedno je. Važno je da pomoću ovih aplikacija možete pratiti sva svoja nadolazeća događanja i biti uvijek na vrijeme obaviješteni o njima kako ne biste propustili nešto bitno.

7. eReader
Ako niste obožavatelj papirnatih knjiga i pobornik ste elektroničkih zapisa svega i svačega, zasigurno ste na svoj uređaj već preuzeli neki oblik e-čitača. Njihova je namjena prikaz i ponekad čak uređivanje dokumenata putem mobilnog uređaja pa će vas tako riješiti viška fizičkih papira i knjiga. Posebno su korisni ukoliko nemate mogućnost printanja dokumenata, ali i zato što na jednom mjestu možete imati velik broj dokumenata, knjiga i ostalih zapisa koji bi vam inače mogli zauzimati mjesto ili nedostajati baš onda kad su vam potrebni.

Ovime zaključujem listu od 7 aplikacija (ili vrsta aplikacija) koje bi školski život mogle, barem djelomično, pojednostaviti. Iako je tehnologija ovdje da nam u svakom pogledu olakša život, nemojmo zaboraviti funkcionirati kao čovjek. Znanje se ne može preuzeti niti u jednoj trgovini aplikacija niti je to ono što je ikome potrebno. Učenje i razvijanje osobe možda se čini kao težak i dugotrajan proces u kojemu se ponekad i izgubi smisao, ali u jednoj fazi života sigurno će se isplatiti. Je, da, sigurno će mi u životu trebat' ova formula za kinetičku energiju! Možda i neće. Ali za vrijeme učenja te formule, čitanja one dosadne lektire o ljudima koji se na kraju ionako ubiju i rješavanja zadataka u kojima ljudi kupuju 10 tona banana, naučili ste puno više. Razvili ste mogućnost rješavanja problema, kritičkog razmišljanja, poboljšali ste memoriju i pamćenje, istrenirali ste svoj mozak i omogućili mu da u isto vrijeme obavlja puno funkcija bez ikakvog problema. Možda ste proveli cijelu noć u rješavanju zadaća i riješili bezbroj zadataka, ali tada niste samo uvježbali taj tip zadataka, nego ste stekli brzinu i vještinu rješavanja problema, radne navike (dobro, to možda i ne ako morate učiti i noću) i prikupili informacije kojih u tom trenutku možda ni niste svjesni. Kad pogledamo iz ovoga kuta, i šalabahteri su oblik učenja. Iako većini služe za nedopuštene radnje, pomoću njega učite kako izdvojiti samo najbitnije informacije, maksimalno iskoristiti minimalni prostor, a na kraju svi znamo kako je ostati neuhvaćen posebna vještina kojom ovladavaju samo rijetki. He he. I zato nemojte podcjenjivati školstvo koje vam je ponuđeno, već ga pokušajte iskoristiti na onaj način koji će najviše pomoći u vašem osobnom razvitku. Također, još uvijek nije izmišljena aplikacija koja priprema hranu umjesto nas, tako da se ipak moramo znati snalaziti sami. Živjela hrana!

Također, stvarno postoje aplikacije koje olakšavaju disanje, odnosno vode vas kroz vježbe disanja i pomažu vam da se smirite ili, kako aplikacija kaže – dišete bolje. Možda bi i to moglo biti korisno u školovanju, na primjer kad shvatite da je u kantini inventura ili je nestalo majoneze.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI