Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaSlavni povijesni ljubavni parovi
Array

Slavni povijesni ljubavni parovi

1. Pablo Picasso & Dora Maar
                               
                
Kći hrvatskog arhitekta Josipa Markovića i Francuskinje Louise Isevoisin, Teodora Marković ili kraće Dora Maar, u Parizu je završila studij fotografije i proslavila se kao vrsna potretistica u krugu francuskih nadrealista. U siječnju 1936. upoznala se s uglednim umjetnikom Pabom Picassom u pariškom kafiću Les Deux Magots. Navodno ju je primijetio kako sjedi za jednim stolom i igra se nožićem zabijajući ga između prstiju ruke dok nije prokrvarila. Svojom je ljepotom, talentom i izvrsnim španjolskim očarala poznatog slikara. Postali su ljubavnici čija je veza potrajala gotovo devet godina. Međutim, Picasso Doru nije volio koliko ona njega niti se korektno odnosio prema njoj dok je ona žrtvovala svoju umjetnost i karijeru kako bi mu se posvetila. Ponašao se prema njoj kao da je njen gospodar, a ne ljubavnik. Fotografiju kojom se bavila smatrao je pukim sredstvom pored slikarskog umijeća. Dora nije bila sretna, što se vidjelo i iz brojnih njenih portreta koje je naslikao i prikazao ju ozbiljnu, nesretnu ili uplakanu. Naposljetku je odlučio prekinuti s njom 1945. Doru je to  toliko pogodio da je doživjela emocionalni slom i provela duže vrijeme pišući poeziju i slikajući krajolike kako bi se oporavila. Do kraja je života živjela u svom stanu u ulici Savoie na rubu siromaštva. Nakon nje Picasso je imao mnogo drugih ljubavnica čija je lica također ovjekovječio na platnu. On umire 1973., iste godine kao i Dorin otac, a ona mu se pridružuje 1997.

2. Bonnie Parker & Clyde Barrow
                                           
Ozloglašeni kriminalci Bonnie & Clyde najslavniji su ljubavnici u svijetu zločina čija je priča poslužila kao nadahnuće brojnim književnicima i redateljima. Najpoznatije djelo inspirirano ovim parom je film Bonnie & Clyde iz 1967. s Faye Dunaway i Warrenom Beattyjem u glavnim ulogama.
Bonnie se udala sa 16 godina i već je onda došla u bliski dodir sa svijetom kriminala. Njen je suprug uhićen i bačen u zatvor zbog ubojstva. Dok je on odsluživao kaznu iza rešetki, Bonnie je upoznala dvadesetogodišnjeg Clydea. Dvoje mladih ubrzo se zaljubilo. Clyde je ubrzo nakon prvog susreta završio u zatvoru, a njegova ga je djevojka svakodnevno posjećivala do 1932. kad je napokon pušten. Tada počinje njihov zajednički kriminalni život. Neprestano u bijegu, putovali su SAD-om pljačkajući benzinske postaje, banke i trgovine. Nisu se libili ubiti bilo koga tko bi im se našao na putu – u njihovom je pohodu ubijeno sveukupno 13 ljudi. Policija je dugo neuspješno tragala za njima. Na kraju su upali u policijsku zasjedu 23. svibnja 1934., kada su oboje izrešetani metcima i ubijeni. Njihove su ih obitelji odlučile zakopati na zasebnim grobljima.                                       

3. Juan & Evita Perón
                                         

Mlada Eva na početku svoje karijere počela je dobivati uloge kao glumica u sapunicama i radiodramama. Na jednoj svečanosti održanoj povodom sjećanja na poginule u potresu na sjeveru Argentine upoznala je tadašnjeg generala Juana Peróna koji je bio gotovo dvostruko stariji od nje. 1945. su se vjenčali, preselili na sjever Buenos Airesa i započeli svoju političku borbu za razvoj Argentine. Juan je Evu vodio sa sobom na sve sastanke, a ona je pokrenula svoju radioemisiju na kojoj je često emitirala govore svojeg supruga. Postala je prva žena koja je javno sudjelovala u političkoj kampanji. Svojim je javnim angažmanom i elegantnom pojavom osvojila narod pa je u to vrijeme i dobila svoj poznati nadimak Evita. 1946. Juan je pobijedio na predsjedničkim izborima u Argentini pa je tako postala i prva dama. Zalagala se za feminizam i prava žena, osnovala fondove za izgradnju škola i socijalnu pomoć te postala uzor brojnim Argentinkama. Par je bio utjelovljenje političke moći i karizme, iako je Evita nesumnjivo bila omiljenija od svojeg muža čija je politička popularnost drastično opala nakon njene smrti od raka u 33. godini života. 

                                    
4. Kleopatra & Marko Antonije
                                             
                                          Richard Burton i Elizabeth Taylor kao Marko Antonije i Kleopatra u filmu iz 1963.             
O aferi najljepše vladarice staroga Egipta i rimskog vojskovođe pisali su, slikali i djela stvarali brojni umjetnici. Shakespeare u elizabetinskoj Engleskoj stvara jednu od svojih najpoznatijih tragedija naslova Antonije i Kleopatra, a 1963. holivudske zvijezde Elizabeth Taylor i Richard Burton utjelovljuju tragične antičke ljubavnike u filmskoj adaptaciji slavne povijesne priče.
Veza Kleopatre i Marka Antonija počinje neposredno nakon ubojstva njenog bivšeg ljubavnika Julija Cezara. U Rimskom Carstvu ponovno je započeo građanski rat na čelu s Oktavijanom i Markom Antonijem (cezarovci) s jedne strane te Brutom (ubojicom Cezara) i Kasijem s druge strane. Kleopatra je stala na stranu cezarovaca i financijski im pomagala tijekom rata. 41. g. pr. Kr. Marko Antonije pozvao je Kleopatru u grad Tarzu na ispitivanje o njenoj odanosti cezarovcima jer su se širile glasine da je pomagala i drugoj strani. Kraljica je u Tarzu doputovala u velikom stilu i lako zavela Antonija. Nekoliko godina kasnije Antonije ju je oženio prema egipatskim ritualima i 34. g. pr. Kr. Kleopatra i Cezarion, njen sin iz veze s Cezarom, okrunjeni su za vladare Egipta i Cipra. U Rimu su jačanje Egipta shvatili kao opasnost. Odnosi između Oktavijana i Antonija počeli su se raspadati te je naposljetku Oktavijan poveo rat protiv njega. 31. g. pr. Kr. odigrala se povijesna bitka kod rta Akcija gdje je flota Antonija i Kleopatre pobijeđena. Nakon toga, svjesni da su poraženi, počinili su samoubojstvo. Najpoznatija verzija priče o njihovoj smrti tvrdi da je Kleopatra pustila da ju ugrize zmija otrovnica, a Antonije se usmrtio vlastitim mačem. Egipat je nakon toga postao rimska provincija.                                                     

6. Frida Kahlo & Diego Rivera
                                     
Jedna od najpoznatijih umjetnica svih vremena, osebujna slikarica Frida Kahlo, upoznala je slavnog meksičkog muralista, 15 godina starijeg Diega Riveru, na Nacionalnoj pripremnoj školi koju je pohađala. Ubrzo su se vjenčali i Frida je uz njega prihvatila komunističku ideologiju. Zbog nepovoljne političke situacije bili su prisiljeni preseliti se u SAD gdje su aktivno djelovali i organizirali izložbe, osobito Rivera čiji su murali s komunističkim motivima posvećenim meksičkoj revoluciji zgranuli Amerikance.
Njihov je brak bio buran primjer otvorene veze u kojem su se oboje neprestano svađali i međusobno varali. Rivera se upustio u vezu s Fridinom mlađom sestrom Kristinom, a Frida se upustila u avanture i s muškarcima i sa ženama. Bila je u vezi s utjecajnim ličnostima poput Josephine Baker i Lavom Trockim. Temperamentni i karizmatični svaki na svoj način, Frida i Diego predstavljali su unikatan ljubavni par u umjetničkom svijetu. 1939. su se čak i rastali, ali već su se iduće godine ponovno vjenčali. Međutim, drugi brak nije im bio ništa manje turbulentan od prvog iako je potrajao do Fridine smrti 1954. Slavna je slikarica, inače i žrtva teške prometne nesreće zbog koje je fizički i psihički patila ostatak svog kratkog života, jednom izjavila: Ja sam pretrpjela dvije teške nesreće u svom životu … prva je bio tramvaj koji me srušio, a druga je bio Diego.                                                                                                   

6. Sid Vicious & Nancy Spungen
                                   
​Nazivali su ih Romeom i Julijom punka, utjelovljenjem parole Live fast, die young i najproblematičnijim parom svojeg vremena, a njihova je priča obavijena misterijem i brojnim teorijama o tome što im se ustvari na kraju dogodilo. Basist megapopularne grupe Sex Pistols, 20-godišnji Sid Vicious, u Londonu je upoznao grupie djevojku Nancy Spungen koja je u Englesku stigla iz New Yorka nakon što je na turnejama pratila bendove poput  Ramonesa i New York Dollsa.  Oboje agresivni, hiperaktivni i izrazito slični karakterom, ubrzo su postali nerazdvojni. Njihova je dvogodišnja veza bila niz svađa i tučnjava, začinjena alkoholom i heroinom. Ovisnost o drogama i problematična veza Sida je toliko uništila da više nije bio u stanju nastupati na turnejama pa se i bend raspao. Naposljetku, 12. listopada 1978., u danas već legendarnoj sobi broj 100 u njujorškom hotelu Chelsea, policija je pronašla Nancyno mrtvo tijelo probodeno nožem na podu kupaonice. Sid je uhićen kao glavni osumnjičenik, iako je on tvrdio da ju nije mogao ubiti jer su zajedno zaspali nakon uzimanja droga.  Nakon što je uz jamčevinu pušten iz istražnog zatvora, u veljači 1979. 21-godišnji Sid predozirao se heroinom. Nikada nije sasvim istraženo što se zapravo dogodilo te noći u hotelu Chelsea iako su se s vremenom razvile brojne teorije. Sid i Nancy postali su ikone masovnog vala punka 70-ih u Engleskoj.                           

7. John F. Kennedy & Jackie Kennedy
                                     
Kennedyjevi su poznati po tzv. prokletstvu koje ih je godinama pratilo, tj. brojnim nedaćama koje su zadesile ovu poznatu obitelj. Tako ni njeni najpoznatiji članovi, slavni predsjednički par John Fitzgerald Kennedy i njegova supruga Jacqueline, nisu imali ništa više sreće. Upoznali su se na jednoj večeri preko zajedničkog prijatelja, novinara Charlesa Bartletta, i vjenčali su se 1953. Zajednički život započeli su u McLeanu u Virginiji. Nisu imali puno sreće u privatnom životu od samog početka – nakon dvije godine braka Jackie je imala spontani pobačaj, a već godinu kasnije rodila je mrtvorođenu djevojčicu. Tek 1957. rodila je živo i zdravo dijete, djevojčicu Caroline. Sreća im se osmjehnula 1960. kada John pobjeđuje na predsjedničkim izborima i s vremenom postaje jedan od najpopularnijih američkih predsjednika, a Jackie miljenica političkih i društvenih krugova u kojima se kretala i modna ikona brojnih žena diljem svijeta. Sve se promijenilo kobne 1963., točnije 21. studenog u Dallasu, kada je na njenog supruga izvršen atentat tijekom vožnje ulicama grada. Ubijen je hicem u glavu. Njegova je krv poprskala Jackien slavni ružičasti Chanelov kostim koji je nosila u tom trenutku, a nije ga skidala ni kasnije tijekom ceremonija vezanih uz Johnovu smrt. Jackie je bila uz njega u bolnici kada je preminuo. Na početku njegovog pogreba skinula je vjenčani prsten sa svog prsta i stavila ga na njegov uz riječi Now I have nothing left (Sada nemam više ništa).                                   

8. Kraljica Viktorija & princ Albert
                                              
Prava ljubav poput ove koja je cvala između britanske kraljice i njenog supruga rijetko se pronalazi i dandanas.  Bili su srodne duše i dijelili brojne zajedničke interese među kojima se ističe umjetnost koju su posebice obožavali i integrirali u svoju svakodnevicu. Oboje su svirali klavir kao koncertni pijanisti i posjedovali pozamašnu kolekciju koncertnih glasovira. Osim glazbe, zanimalo ih je slikarstvo i arhitektura. Redovito su odlazili na izložbe mladih slikara i kupovali njihova djela. Princ je podržavao i fotografiju koja se tada tek počela razvijati. Jedno drugome poklanjali su komade  nakita od oblutaka koje su pronalazili u zajedničkim šetnjama.
 Bili su aktivni i poduzetni vladari. Albert je pokrenuo industrijski razvoj u Velikoj Britaniji,  podržavao je sve vrste majstora i obrtnika, a bio je i sponzor Velike svjetske izložbe. Kraljica ga je obožavala. Njihova je ljubav trajala 22 godine braka dok Albert nije obolio od tifusa i 1861. umro u 42. godini života u dvorcu Windsor. Viktorija je bila toliko neutješna da je do smrti 1901. svaki dan nosila crninu, odlučna da se Albert ne zaboravi. Slugama je naređivala da svako jutro na njegovu krevetu pripreme čistu odjeću za taj dan. Iako nije puno izlazila iz dvorca i ostala trajno obilježena tim traumatičnim događajem, kraljica je ipak čvrsto i suvereno vladala zemljom do svoje smrti.                                                    

9. Jean Paul-Sartre & Simone de Beauvoir
                                       
Dvoje buntovnih mladih Parižana i budućih velikih filozofa 20. stoljeća upoznalo se na studiju filozofije na Sorbonni. Odnos koji su razvili nije bila tipična ljubavna afera. Imali su otvorenu vezu u kojoj su bili slobodni imati i druge ljubavnike i živjeti gdje god žele sve dok su jedno drugome sve govorili i priznavali. Iznenađujuće, takva je veza potrajala 51 godinu. U tih pola stoljeća obilazili su brojne ugledne pariške kafiće i pokretali razne rasprave dijeleći svoje ideje i moderna mišljenja. Kretali su se u krugovima istomišljenika koji su se jednostavnom, a učinkovitom sistemu njihove otvorene veze iskreno divili. Razmjenjivali su međusobno i radove koje su pisali. Iako se nikada nisu vjenčali, pokopani su jedno do drugoga na groblju na Montparnasseu.                                   

10. Adolf Hitler & Eva Braun
                                       
Groteskna ljubavna priča ljepotice i monstruma započinje 1929. kada je 40-godišnji Adolf Hitler, vođa Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije, ušao u fotografski studio svojeg prijatelja Heinricha Hoffmana i ugledao njegovu novu zaposlenicu, 17-godišnju plavušu Evu Braun.  Hoffman je taj doživljaj opisao kao „ljubav na prvi pogled“. Hitler je bio impresioniran Evinom ljepotom, a ona njegovom moći i slavom koju je imao već tada, iako je još uvijek bio u usponu svoje političke karijere. Započeli su ljubavnu vezu koja je trajala 16 godina. Hitler dugo nije bio spreman ulaziti u brak, na pitanja novinara odgovarao je da je oženjen za njemački narod i njegovu sudbinu. Za njegovu se ljubavnicu godinama uopće nije znalo u javnosti. U doba najveće moći nacističke partije Hitler nije imao mnogo vremena za svoju draganu koja je zbog toga često padala u depresiju. Tek ga je njen pokušaj samoubojstva probudio i potaknuo da joj se više posveti i počinje se više pojavljivati s njom u javnosti.
Naposljetku su se ipak vjenčali, i to dan prije nego što su si oduzeli život, tako da je brak potrajao svega 40 sati. 30. travnja 1945. ona i Hitler počinili su zajedničko samoubojstvo nakon što su uvidjeli da će Njemačka izgubiti Drugi svjetski rat. Hitler se upucao pištoljem, a Eva je popila bočicu otrova. Njihova su tijela spaljena.                          

11. Princ Charles & princeza Diana
                                     
Njihovo je vjenčanje u katedrali sv. Pavla 29. lipnja 1981. nazvano „vjenčanjem stoljeća“. Ceremoniju je pratilo 750 milijuna ljudi diljem svijeta putem televizijskih prijamnika. Sljedeće godine dobili su prvog sina Williama, a 1985. godine Henryja. Na izgled idiličan brak počeo se raspadati već krajem 80-ih. Oboje su bili nevjerni. Charles je Dianu varao sa svojom prvom ljubavi Camillom Parker Bowles, za koju su mediji tvrdili da nikada nije sasvim prekinula vezu s njim. S druge strane, Dianu su novinari krivili da je Charlesa varala sa svojim instruktorom jahanja, ali i ragbijašem Willom Charlingom. 1995. Charles je priznao da još uvijek voli Camillu pa su se iduće godine on i Diana rastali. 1997. svijet je potresla vijest o smrti bivše princeze od Walesa u automobilskoj nesreći u Parizu zajedno sa svojim ljubavnikom Dodijem Al Fayedom, sinom egipatskog milijardera. Charles je 2005. oženio Camillu, međutim, ona nikada nije pobrala simpatije javnosti kao Diana koja još uvijek drži titulu najpopularnije britanske princeze u povijesti.                                                  

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI