Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaŠto vam donosi e-vozačka i kako je izvaditi
Array

Što vam donosi e-vozačka i kako je izvaditi

Podnositelji zahtjeva mogu birati hoće li e-vozačku podići u policiji ili žele da im bude dostavljena na kućnu adresu, što će platiti 30 kuna.

Bez čekanja u redovima, ali uz isti trošak – tako bi se moglo sažeti što građanima donosi od ponedjeljka uvedena mogućnost podnošenja e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. No, svi oni koji žele izbjeći čekanje u redovima u policiji moraju najprije biti prijavljeni u sustav e-građanin i imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom, što znači da su stariji od 18 godina, piše Večernji list.

E-vozačka dozvola može se izdati samo u redovnom postupku (rok izrade 30 dana), i to za izdavanje prve vozačke dozvole, za zamjenu vozačke zbog oštećenosti, produljenja važenja, upisa ili brisanja kategorija, ispravljanja podataka te za zamjenu inozemne dozvole. Ako je vozačka ukradena ili izgubljena, nova se ne može dobiti sustavom e-građanin. Podnositelji zahtjeva mogu birati hoće li e-vozačku podići u policiji ili žele da im bude dostavljena na kućnu adresu, što će platiti 30 kuna. Trošak izrade e-vozačke iznosi 151 kunu.  Upravna pristojba plaća se još 15 kuna.

Skenirane potvrde o uplati, liječničko uvjerenje i uvjerenje o položenom vozačkom ispitu te dokaz o kvalifikacijama profesionalnih vozača prilažu se e-zahtjevu. Fotografija i potpis podnositelja preuzimaju se iz informacijskog sustava MUP-a. Referent iz nadležne policijske uprave u roku od tri dana obradit će zahtjeve pristigle elektronički. Ispunjava li podnositelj uvjete – a osim državljanstva, prebivališta ili boravišta tu je i podmirenje svih pravomoćnih prekršajnih kazni – i ako je priložio svu potrebnu dokumentaciju, zahtjev će biti prihvaćen i zaprimljen, a podnositelj će o tome dobiti obavijest e-mailom. Ako nešto ne štima, podnositelj će jednom na e-adresu dobiti obavijest što i u kojem roku treba dopuniti. 

Ne učini li to, zahtjev će biti odbačen. Podnositelj će o tome dobiti obavijest na e-adresu, a na kućnu adresu stići će mu rješenje. Za sve one kojima se predavanje e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole čini kompliciranim ili se uopće ne žele prijaviti u sustav e-građanin, i dalje ostaje mogućnost da s valjanom dokumentacijom odu na šalter policijske uprave ili postaje, stanu u red i čekaju.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI