Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaKako je učiteljica iz Varaždina svojim učenicima omogućila rad na tabletima
Array

Kako je učiteljica iz Varaždina svojim učenicima omogućila rad na tabletima

Budući da je situacija u školstvu loša, država na obrazovanju uvijek štedi, svjesna da joj nitko neće pomoći, učiteljica Tea Pavičić sama se odlučila pobrinuti da škola nabavi novac koji će im omogućiti kupnju tableta i edukaciju učitelja kako bi ih u nastavi mogli koristiti.

Željela je suvremenu nastavu

Prvo je osmislila projekt "Modernizacija rada i osuvremenjivanje nastavnog procesa I. osnovne škole Varaždin primjenom IKT-a" koji je prošao na jednom od natječaja, a novac je uložila u kupnju tablet računala za školu, dok je preostali dio tehnologije koji se koristi za realizaciju projekta, donirao Grad Varaždin.

Prvim projektom školi osigurala 11.000 eura

"Kako bi se još više educirali i stekli iskustvo, škola je prijavila KA1 projekt kojim želi poslati 5 učitelja na edukaciju o korištenju tableta u nastavi. Pišemo i KA2 projekte, a sve sa ciljem što brže digitalizacije nastave", rekla nam je prije par mjeseci Tea Pavičić, da bi nam sad javila novosti.

Na natječaju su tako prošli i Erasmus KA1 i KA2. Prvi je vrijedan 11.000, a drugi 60.000 eura, s tim da će od drugog dobiti nešto manje od pola iznosa.

"Naša škola 1. kolovoza sad kreće s novim Erasmus KA1 projektom "Modernizacija rada i osuvremenjivanje nastavnog procesa I. Osnovne škole Varaždin usavršavanjem zaposlenika u području primjene IKT-a".

Tim projektom na stručno usavršavanje odlazi petero zaposlenika škole", rekla nam je Tea Pavičić.

Tijekom projekta, koji će trajati dvije godine, učitelji će steći IKT kompetencije potrebne za rad uz pomoć novih tehnologija (tableta, pametnih ploča), dobiti nova iskustva, projektne ideje te pronaći partnere za daljnje projekte. Stručna usavršava održat će se u Španjolskoj, Estoniji, Engleskoj i Portugalu.

"Najveću korist imat će učenici"

"Najveću korist od ovog projekta imati će svakako učenici. Stečena znanje, vještine i iskustva učitelji će primijeniti u svome radu s učenicima i na taj način nastavu učiniti zanimljivijom i poticajnijom za učenike", kazala nam je učiteljica Pavičić.

Drugim projektom KA2, koji je također prošao na natječaju, njihova škola 1. rujna počinje trogodišnju suradnju sa slovenskom OŠ Bistrica ob Sotli.

"Suradnja naših škola realizirat će se putem Erasmus KA2 projekta "Ukrotimo kompetence 21. stoljeća" u kojem će sudjelovati učenici i učitelji slovenske i hrvatske škole. Projekt vrijedan 60.000 eura dijelit će se na dvije škole. Budući da su oni glavni koordinatori projekta, mi ćemo dobiti nešto manji iznos, oko 26.000 eura", rekla je Pavičić.

Dodala je kako je glavni cilj i ovog projekta osposobiti i educirati učitelje kako bi postali IKT kompetentni te ponuditi nove module poučavanja čime bi sam proces odgoja i obrazovanja digli na višu razinu i približili se europskim učiteljima, a učenicima omogućili nastavu 21. stoljeća.

"Tijekom projekta projektni timovi razvit će tri glavna modula obrazovanja uz pomoć korištenja novih tehnologija: prvi modul bit će namijenjen svim učiteljima u kojem će moći naučiti kako koristiti tablete kao pomoćno nastavno sredstvo u uvodnom (motivacijskom ) dijelu sata; drugi i treći modul bit će namijenjen za učitelje razredne (predmetne) nastave gdje će učitelji praktično naučiti koristiti edukacijske platforme i aplikacije koje će moći koristiti u radu s učenicima.

Stečena znanja i vještine slovenski učitelji razmjenjivat će s hrvatskim kroz 12 međusobnih sastanaka i radionica, a u zadnjoj godini projekta u razmjenu će biti uključeni i učenici obje škole.

Nakon članka na Indexu javila im se škola iz Italije

Za potrebe realizacije i provedbe projekta, također su odobrena sredstva za kupnju potrebne tehnologije. Rezultati projekta biti će dostupni široj javnosti i predstavljeni na dvije velike konferencije ( u Sloveniji i Hrvatskoj) te objavljeni u znanstveno istraživačkim radovima", dodala je Pavičić.

Indexu je otkrila i kako je došlo do suradnje sa susjedima te najavila još jednu suradnu s Talijanima.

"Ravnatelja slovenske škole upoznala sam na edukaciji o korištenju tableta u nastavi još 2014. u Španjolskoj. Ubrzo smo započeli suradnju na projektu koji nam je ove godine i prošao.

Moram reći i kako nam se nakon članka na Indexu javio i profesor iz Italije. Uspio je prevesti članak s Indexa i još je saznao za našeg profesora Ivicu Kolarića, koji je prvak u robotici te nas je kontaktirao i zajedno smo sad prijavili novi projekt.

Italija je glavni koordinator tog projekta suvremene tehnologije i robotike u nastavi, a sudjeluje još naša škola iz Hrvatske te jedna iz Švedske", kazala je Tea Pavičić.

Zbog svih ovih projekata školi je osigurala znatna sredstva za opremanje s tabletima, kao i za edukaciju nastavnika.

Ona sama već nekoliko godina radi s tabletima i napominje kako se oni koriste samo kao pomoćno nastavno sredstvo, te da nipošto nisu zamijenili knjige, kao što se tvrdi, po nekim medijima.

"Tablete koristimo od 5 do 10 minuta na satu i to ne svaki sat, a učenici naravno i dalje koriste knjige. Uz tablete koristimo i pametne ploče, a zaključak svega je da su učenici puno zainteresiraniji za nastavu i bolje uče", kazala je na kraju Tea Pavičić.
 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI