Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaTara Knežević ‘rastura’ violinu za Ogenj, a sada ide i u NASA-u:...
Array

Tara Knežević ‘rastura’ violinu za Ogenj, a sada ide i u NASA-u: Želim dizajnirati astronautska odijela i letjelice, ovo mi je najveći izazov u životu

Koprivnička maturantica Tara Knežević iz Bakovčice postigla je nevjerojatan uspjeh kakvim se ne može pohvaliti niti jedan Hrvat. Naime, svestrana Tara primljena je u NASA-in dvotjedni program zajedno s još 50-ak sretnika iz cijelog svijeta.
– Prijavila sam se iz čiste znatiželje, da vidim što je to uopće. Nisam imala nikakva očekivanja, tako da mi je sve to bilo veliko iznenađenje – kaže. 
Tara je koprivničkoj javnosti već dobro poznata kao violinistica grupe Ogenj, ali je svoj put, skupa s violinom, prolazila uspješno i na državnim natjecanjima kao učenica koprivničke glazbene škole.
Kako kaže, za program je saznala od obiteljskog prijatelja Amerikanca, koji je radio u NASA-i 20-ak godina.
– Na jednom ručku pričali smo o tome što je sve tamo radio i preporučio mi je taj program nakon što sam mu rekla da me zanima znanost i astronomija – prisjetila se Tara.
Sam proces u kojemu je izabrana nije bio nimalo lak. Čekao ju je pismeni dio, motivacijski esej i životopis na engleskom jeziku, trebala joj je i preporuka ravnatelja i profesora, a rezultat svega toga bio je to da je došla do najtežeg dijela – intervjua putem Skypea s 12 stručnjaka iz Teksasa.
– Taj intervju bio mi je dosad najveći izazov u životu, oni su svi zaposlenici NASA-e iz različitih sektora. Prije početka programa na ljeto čekaju me još zadatci i učenje gradiva koje zahtijevaju, a to nije nimalo lagano – svjesna je ona.
Tijekom ta dva tjedna čeka ju nastava na Sveučilištu, rad u timovima od deset ljudi na projektima, no sve to neće joj biti teško jer njene ambicije leže upravo u tom području.
– Najviše me zanima osmišljavanje astronautskih odijela i Rovera za Mars, to će raditi jedan od timova, ili pak osmišljavanje letjelice. Želim studirati na FER-u, jako bih željela raditi u nekom institutu, ne mora biti nužno NASA niti moram biti astronaut, više me zanima inženjerstvo – zaključuje Tara.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI