Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaUdruga Mlada pera raspisala novi natječaj “Nikad ne bi pogodio!”, predviđene novčane...
Array

Udruga Mlada pera raspisala novi natječaj “Nikad ne bi pogodio!”, predviđene novčane nagrade u iznosu od 700, 500 kn i 250 kn

Dragi mladi literati!

Pripremili smo još jedan zanimljiv natječaj za sva mlada i kreativna pera koja vole svoj zavičaj: Nikad ne bi pogodio! Ljepote nekog zavičaja najbolje se predstavljaju simbolima, a nas zanima što je za vas najvažniji simbol vašeg kraja. Kada kažemo simbol, mislimo na simbol u najširem značenju te riječi pa to može biti osoba iz prošlosti ili sadašnjosti koja može i ne mora postojati, zatim određeni događaj, legenda ili običaj pa i objekt ili životinja! Jer zavičaj nije samo prostor i ono što nas okružuje; zavičaj su ljudi, obitelj, zajednica pa i način razmišljanja te uvjerenja. Zavičaj nas je odgojio i oblikovao pa je ljubav prema zavičaju zapravo ljubav prema samome sebi i bližnjima, a razmišljajući o sebi i bližnjima otvara se i prostor da se bolje razumije i šira zajednica, a onda i svi ljudi svijeta. Što biste rekli jednom strancu da se pojavi u vašem mjestu i pita vas što je najvažnije u vašem kraju? Bez čega vaš kraj ne bi bio ono što jest?!

Cilj natječaja potaknuti je mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Ono što izaberu kao najvažniji simbol zavičaja govori puno o tome kako razmišljaju o njemu, a onda posredno i o sebi i svom položaju u zajednici. U današnje doba globalizacije iznimno je važno čuvati nacionalni identitet jer se događaju velika ispreplitanja različitih kultura, a da bismo naučili mlade da postanu građani svijeta prvo ih treba naučiti cijeniti svoju vlastitu kulturu i duhovnu baštinu, ali im pokazati i načine poštovanja različitosti drugih kultura. Pisanjem o vlastitu zavičaju te čitanju drugih uradaka o drugim zavičajima potiče se razumijevanje i prihvaćanje razlika drugih kultura, odnosno čuva se i razvija nacionalna i duhovna materijalna i nematerijalna baština Republike Hrvatske te se potiče tolerancija različitosti.

I čitatelji (svih generacija) mogu osvojiti nagrade jer će se nagraditi tri najkreativnija, najsmislenija i najargumentiranija komentara. Svojim komentarima utječu na izbor najboljih radova.

Projekt je namijenjen osnovnoškolcima, srednjoškolcima i čitateljima portala Top generacija.

PRAVILA NATJEČAJA ZA PROJEKT “NIKAD NE BI POGODIO!”

Organizator projekta je udruga Mlada pera. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji i najpoučniji literarni rad na temu o svom zavičaju.
Na natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci i svi srednjoškolci Republike Hrvatske i polaznici hrvatske nastave u inozemstvu.
Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu 01.04. – 15.07.2018. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru.
Žiri čine članovi udruge Mlada pera, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova te vanjski stručni suradnik.
Radovi se šalju obavezno emailom u doc. ili docx. formatu na email adresu top_generacija@medjimurje.info uz obavezan predmet: Za natječaj Nikad ne bi pogodio. Uz radove obavezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i potpisanu od strane roditelja poslati poštom na
Udruga Mlada pera
Travnik 14
40000 Čakovec
ili potpisanu skenirati i zajedno s radom poslati na top_generacija@medjimurje.info . Ukoliko se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost.
Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/ice, razredom i školom.
Radovi mogu biti popraćeni vlastitim autorskim fotografijama ili ilustracijama kao i fotografijama i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara za eventualnu povredu autorskih prava nad fotografijama ili ilustracijama.

Predviđene su novčane nagrade u tri kategorije u sljedećim iznosima:
– 1. mjesto kategorija osnovne škole: 750 kn,
– 2. mjesto kategorija osnovne škole: 500 kn,
– 3. mjesto kategorija osnovne škole: 250 kn,

– 1. mjesto kategorija srednje škole: 750 kn,
– 2. mjesto kategorija srednje škole: 500 kn,
– 3. mjesto kategorija srednje škole: 250 kn,

– 1. mjesto kategorija komentar čitatelja: 300 kn,
– 2. mjesto kategorija komentar čitatelja: 200 kn,
– 3. mjesto kategorija komentar čitatelja: 100 kn,

Udruga ima pravo promijeniti iznose novčanih nagrada jer ovise o ukupnim priljevima financijskih sredstava za ovaj projekt.

Objava najboljih radova bit će u roku 30 dana od završetka natječaja na službenoj stranici udruge Mlada pera.

Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:
– ako sudionik prekrši ova pravila,
– ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,
– ako je ponašanje i rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.

Udruga Mlada pera zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici udruge.

Predsjednik Udruge Mlada pera
Gorkić Taradi

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI