Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaUpisi u srednju od 14:00 do 14:01 ?
Array

Upisi u srednju od 14:00 do 14:01 ?

Naime, od prošle školske godine upisi u srednje škole u RH se vrše preko interneta točnije preko web stranice upisi.hr, slično upisima na fakultet. Kada su danas upisi postali mogući i kada su silni učenici navalili na stranicu ona se odmah srušila. Tako mi se prijatelj koji je pomagao mlađem bratu pri upisu u srednju školu već oko 15:30 žalio kako stranica ne radi ili ukoliko radi da je vrlo spora. Međutim to nije ništa strašno, svaka stranica se barem jednom sruši, niti je sama činjenica za osuditi. Ali evo što ja osobno nemogu shvatiti. Sjećate se  kad se pokrenula e-matica? Sjećate li se neispavanih razrednika koji su morali upisivati ocjene po noći jer je isto bilo nemoguće preko dana? Sjećate se početaka stranice postani student koja se otvarala po par minuta? Izgleda da svaki put kada naša Vlada (tj. ministarstvo i nebitno koja vlada) pokrene nekakav servis koji bi trebao promjeniti način na koji odrađujemo određene stvari istom treba barem dvije godine da postane funkcionalan. Mene osobno čudi ta činjenica. Pa zar nitko nije prezentirao brojke tj. broj učenika tehničarima i programerima u CARNetu? Zar nitko nije imao ideju koliki promet ti serveri moraju podnjeti? Ja ipak smatram da to nije slučaj već da naše Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije bilo spremno uložiti koliko je potrebno jer će se ipak ta stranica upisi.hr intezivnije koristiti samo par dana u godini. Ali dobro, svi će se ipak uspjeti upisati. Malo sramotno, ali preživjet ćemo

Međutim evo što mene, osobno, zaista smeta kod tog cijelog projekta. Postoje predprijave, koje koliko sam ja shvatio, učeniku ništa ne znače. Zatim učenik ne može prijaviti škole sve do 26tog ovog mjeseca?! Uz sve to iz nekog razloga upisi su mogući samo od 26tog do 29tog tj. manje od tjedan dana?! A upute i cijela stranicu su poprilično zbunjujući i nepregledni. Da i negovorimo koliko raznih uvjeta, caka kod poretka itd. postoji.

Meni osobno, kao maturantu, taj koncept izgleda pomalo komplicirano i neprilagođeno djeci od 15-ak godina. Portal, barem po mom osobnom mišljenju, bi trebo biti puno eksplicitniji i dopuštati greške tj. davati više vremena za prijavu. Roditelji što vi mislite? Kakva su vaša iskustva sa upisi.hr ?Što biste mijenjali?

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI