Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaMegaprojekt za srednjoškolce uskoro dolazi i u Hrvatsku
Array

Megaprojekt za srednjoškolce uskoro dolazi i u Hrvatsku

Delegacija Udruge srednjoškolaca Hrvatske prisustvovala je Action Day StartUp seminaru koji je održan u Bruxellesu od 6. do 9. listopada 2016. godine. Organizator seminara je SAME (‘Solidarity Action Day Movement in Europe’), europska mreža koja povezuje nekoliko organizacija mladih s glavnim ciljem provođenja Action Day-a. SAME potiče mlade ljude na zalaganje za pravedan, demokratski svijet angažiranjem u društvu i pokazivanjem solidarnosti. 

Što je Action Day?

Ideja je ovog dana jednostavna: učenici na jedan dan umjesto škole rade na željenom radnom mjestu, a plaće koje taj dan zarade doniraju kako bi podržali projekt humanitarnog ili sličnog karaktera u Hrvatskoj, pa čak i u svijetu! No, puno je više detalja u pozadini. Action Day se temelji na principima i vrijednostima učenika, a organiziraju ga mladi – za mlade. Učenici drže sve u svojim rukama: od vođenja organizacije kao članovi odbora, biranja završnog projekta koji će se financirati, pa do razvijanja veće emancipacije u društvu i poprimanja stava koordinatora kroz razne edukativne aktivnosti i vođenje ekipa u svojim županijama. 

Zašto organizirati Action Day?

Nakon Action Day-a svi koji su sudjelovali (u bilo kojoj ulozi) u istom, bogatiji su u nekom aspektu. Ono što učenici dobiju jest iskustvo koje, osim što je iznimno zabavno i poučno, također daje i uvid u mogućnost bavljenja tim poslom, ili je jednostavno isprobavanje nečeg novog. Škole su ovime svojim učenicima pružile i nešto prakse, naučile ih solidarnosti i raznim edukativnim vrijednostima. S druge strane, tvrtke koje zapošljavaju učenike na jedan dan time dobivaju moguće buduće zaposlenike, medijsku pažnju, publicitet, iskustvo rada s mladim ljudima, priliku učenja mladih ljudi, ali i povratnu informaciju iz druge perspektive. 

 

Planovi o organizaciji još su u tijeku, ali mislimo kako bi ovakav projekt bio iznimno važan za populaciju srednjoškolaca u Hrvatskoj. Iako činimo mali postotak hrvatske populacije, još smo uvijek 100% budućnosti!

 

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI