Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaZanimanja budućnosti
Array

Zanimanja budućnosti

Medicina

Zanimanja u sferi medicine teško će zamijeniti koji stroj, robot ili neki drugi tehnički proizvod. Nadalje, dok svijet koji poznajemo postaje 'globalno selo' što je nevjerojatno plodno tlo za širenje 'tradicionalnih', a i bolesti modernog doba, bit će potrebni stručnjaci za razvijanje lijekova. Da ne spominjemo činjenicu da bi se, prema zadnjim istraživanjima, samo 2-5% ljudi dalo 'pod nož' robotima.

Robotika

OK, ovdje ne govorimo o servisiranju robota koji su preuzeli svijet, poput onih u filmu Chappie (btw pogledajte film, odličan je)  već o dizajniranju, izradi pa i servisiranju robota koji su sve više prisutni u proizvodnoj, vojnoj i svakoj drugoj industriji. Isto tako, svjedoci smo sve većem prisustvu robota i u kućanstvu, kao npr. roboti koji pomažu pri čišćenju ili košnji trave, a i takve je robote potrebno dizajnirati, proizvesti pa i održavati.

Svemir i zrakoplovstvo

Istraživanja svemira postaju sve opsežnija i naprednija i jedino što je do sada kočilo znanstvenike pri istraživanju svemira bio je spor razvitak tehnologije. No kako to više nije problem kao što je nekoć bio, u budućnosti će biti potrebni stručni kadrovi osposobljeni za istraživanje svemirskih prostranstava. Tome svakako treba pridodati činjenicu da svemirski turizam više nije fantazija, već postaje stvarnost.

U sferi zrakoplovstva, do 2025. godine će biti potrebno novih 20 000 pilota, te stručnjaci tvrde „Da se sutra otvori 200 novih škola za obuku civilnih pilota, to još ne bi bilo dovoljno za zadovoljavanje potrebe za novim pilotima, koji su najviše traženi u azijskim zemljama poput Vijetnama, Singapura, Kine ili npr. Rusije.“. Iako je potpuno kompjuterizirani let, bez prisustva pilota već i danas moguć, iz sigurnosnih i psiholoških razloga prisutnih kod putnika, ta ideja kroz sljedećih 30-ak godina neće biti provedena u djelo.

Računalstvo i internet

Web-dizajneri, računalni inženjeri, dizajneri aplikacija, serviseri računala; iako i danas prisutna zanimanja, u budućnosti će biti još više tražena, iz jednostavnog razloga što se internet širi i postaje pristupačan sve većem broju kućanstava i korisnika. Isto tako, razvojem interneta se razvijaju računala, kako industrijska, tako i osobna, isto kao i mobilni uređaji, tableti pa i „Smart TV“ uređaji.

Energija i okoliš

Kako svi postajemo sve više svjesni zagađenja okoliša, sve su više potrebni hibridni i električni automobili, solarne i vjetroelektrane, nova rješenja za odlaganje otpada. Za razvitak istih je potrebno mnogo ljudi, od srednje do visoke stručne spreme, koji su spremni uhvatiti se u koštac sa zahtjevima modernog svijeta po pitanju energije i okoliša.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI