Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaZnamo da ti se ponekad ne čitaju: ekranizirane lektire
Array

Znamo da ti se ponekad ne čitaju: ekranizirane lektire

1. U registraturi 
Televizijska serija prati život seoskog dječaka Ivice Kičmanovića koji odlazi na školovanje u grad i ocrtava sliku seoskog čovjeka koji pokušava uspjeti u nemilosrdnom i licemjernom društvu onoga doba. Snimljena je 1974. prema istoimenoj knjizi Ante Kovačića. S puno realističkih, romantičarskih i naturalističkih motiva serija je zabilježila iznimni uspjeh. Ulogu Ivice Kičmanovića tumači Rade Šerbedžija, a lik Laure utjelovila je Ljubica Jović kojoj je ta uloga predstavljala vrhunac karijere. Ekranizacija ove knjige, koja slovi za jedan od najvažnijih romana 19. stoljeća, dodatno je obogaćena glazbom koju je skladao Arsen Dedić i u svoj opus dodao još jednu antologijsku melodiju.

 

   

 

 
 
2. Dundo Maroje
Ova najpoznatija komedija Marina Držića u kojoj tematizira rasipnog sina, škrtog oca i slugu koji nam duhovito otkiva mudrosti života, svoju ekranizaciju doživjela je 1983. godine. Film je režirao Ivica Kunčević, a glavne uloge tumače najveća imena jugoslavenske kinematografije. U ulozi Dunda Maroja našao se Zlatko Crnković, Mustafa Nadarević u filmu je glumio Pometa, Miljenko Brlečić Vlahu, a Mira Furlan pojavila se kao Petrunjela.

 

   

3.  Glembajevi

Još jedan igrani film u kojem je svoj glazbeni utisak ostavio Arsen Dedić snimljen je prema romanu Miroslava Krleže  1988. godine. Redatelj ovog filma je Antun Vrdoljak, a glavne uloge tumače Mustafa Nadarević kao Leone Glembay, Ena Begović kao barunica Castelli i Tonko Lonza kao Ignjat Glembay. Zanimljivo je da je Ena Begović na dodjeli Zlatnih arena odbila primiti nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu jer je smatrala da se radi u o glavnoj ulozi. 

  

4. Kiklop
Snimljen 1982. godine
, film nas upoznaje s Melkiorom, sanjarom i intelektulacem čiji život se drastično mijenja nakon što primi poziv za vojsku. Vrijeme je to rata, strahova i jedne pomalo neshvaćene umjetničke duše. Sarkazam, ironija, alkohol i rat predznaci su ovog filma rađenog prema istoimenom djelu Ranka Marinkovića. Plejadu izvrsnih glumaca predvodi Frano Lasić u ulozi Melkiora. Tu su i Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Relja Bašić, Boris Dvornik, Mustafa Nadarević i Ivo Gregurević.

 

 

5. Posljednji Stipančići

Roman o propadanju senjske patricijske obitelji s kraja 19. stoljeća svoju je ekranizaciju doživio 1968. godine. Djelo koje se bavi problematikom odgoja, patrijarhalnog uređenja zajednice i ekonomskog propadanja ugledne obitelji slovi za jedno od najvažnijih djela hrvatskog realizma, i to iz pera Vjenceslava Novaka. Film je režirao Eduard Galić, a glumačku postavu čine Helena Buljan, Ratko Buljan, Pavle Bogdanović, Nada Subotić, Špiro Guberina, Fabijan Šovagović i mnoga druga eminentna imena hrvatskog glumišta.

 

  n

 

6. Zločin i kazna
Ruski klasik za koji ne čudi da je doživio preko 20 filmskih adaptacija prati sudbinu Rodiona Raskoljnikova, siromašnog studenta koji se bori protiv društvene nepravde ondašnje Moskve. Posljednja adaptacija ovog romana, pojavila se 2002. godine u režiji poznatog izraelskog filmaša Mehanema Golana. Zanimljivo je da je u toj adaptaciji radnja romana premještena u suvremenu Moskvu. Ulogu Raskoljnikova tumači sjajni Crispin Glover.

 

   

 

7. Hamlet
Uz bok Romeu i Juliji, ova je Shakespeareova drama planetarno popularno djelo i do sada je doživjela zaista veliki broj adaptacija. Najnovija je ona iz 2017. godine u kojoj mladog Hamleta utjelovljuje Tom Clear. Tu su još Kirsty Linton kao Ofelija, Andrew Calverley kao Polonije, Dick Duoglass kao duh Hamletova oca i mnoga druga imena.

 

  

 

8.  Antigona
Prva filmska adaptacija pojavila se dosta kasno, tek 1961. godine, i to uz malu intervenciju u radnji: na kraju filma Kreont odstupa s prijestolja i odlazi iz Tebe. Glumačku postavu čine Irene Papas, Maro Kodou i Manos Katrakis. Najnovija pak je verzija snimljena 2012. godine pod nazivom "Antigone".

 

 

 

 
 
 
 
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI