Nedjelja, 16 lipnja, 2024
Naslovnica10 esencijalnih pravila kritičkog razmišljanja
Array

10 esencijalnih pravila kritičkog razmišljanja

Većina formalnih akademskih "platformi" poput javnih škola i sveučilišta običava raščlanjivati znanja u sadržajna područja – ono što se uči, umjesto kako i zašto se uči. To do određene mjere umanjuje funkciju čiste filozofije. Psihologija, neurologija, čak i antropologija sve su utjecajnije u edukaciji, što možda objašnjava zašto kritičko razmišljanje toliko često nedostaje u većini kurikuluma i nastavnih planova.

No, postoje iznimke. Johny Dewey je jedna od središnjih figura u modernoj zapadnoj edukaciji. Britanski je filozof Bertrand Russel  također bio zainteresiran za to kako ljudi razmišljaju i uče, pa je jednom za članak objavljen 1951. u New York Timesu sastavio prikladan popis koji možemo slijediti kao niz pravila za kritičko razmišljanje.

10 esencijalnih pravila za kritičko razmišljanje Bertranda RUSSELA

 Nemojte biti apsolutno sigurni ni u što.

 

■ Nemojte misliti da se isplati nastaviti prikrivanjem dokaza, jer dokazi će sigurno prije ili poslije izići na vidjelo.

 

 Nikad nemojte obeshrabrivati razmišljanje jer ćete sigurno uspjeti u tome.

 

■ Kad se susretnete s drugačijim mišljenjem, vašeg supružnika ili vaše djece, nastojte ga prevladati argumentima, a ne autoritetom, jer je pobjeda ovisna o autoritetu nestvarna i iluzorna.

 

■ Ne poštujte autoritet drugih, jer se uvijek mogu naći oprečni autoriteti.

 

■ Ne koristite moć da biste ugušili mišljenja koja smatrate opasnima, jer ako to učinite, takva mišljenja će ugušiti vas.

 

■ Ne bojte se biti ekscentrični u mišljenju, jer svako prihvaćeno mišljenje se nekad smatralo ekscentričnim.

 

■ Više uživajte u inteligentnom neslaganju nego u pasivnom slaganju, jer ako cijenite inteligenciju kao što biste trebali, to podrazumijeva dublji sporazum nego potonje.

 

■ Budite savjesno istinoljubivi, čak i ako je istina neprikladna, jer istina je još nezgodnija kad je pokušavate prikriti.

 

■ Nemojte biti ljubomorni na sreću onih koji žive u "budalinom raju", jer samo budala može misliti da je to sreća.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI