Četvrtak, 13 lipnja, 2024
Naslovnica10 najboljih sveučilišta na svijetu
Array

10 najboljih sveučilišta na svijetu

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Lokacija: Cambridge, Massachusetts, SAD

Broj studenata: oko 11 000 (55% muški; 10% strani)

Školarina: $40 000 (92% studenata prima neku vrstu financijske pomoći)

MIT je privatno istraživačko sveučilište koje prima oko 10% prijavljenih studenata. Proglašeno je najboljim sveučilištem na svijetu, i to s maksimalnih 100 bodova u svakoj kategoriji. Na ovom sveučilištu visoko je cijenjena meritokracija, stoga MIT nikad nije dodijelio sportsku stipendiju ili počasnu diplomu. Studenti MIT-a često nose masivni prsten sveučilišta na kojemu je naznačeno kojoj generaciji pripadaju. Ovo sveučilište osnovao je William Barton Rogers 1861. kao odgovor na brzu industrijalizaciju SAD-a, gdje je osnova obrazovanja kroz praksu, tj. uporabu laboratorija. MIT je bio značajan razvojni institut za vrijeme Drugog svjetskog rata gdje se razvijala tehnologija: radari, računarstvo i sistemi za navođenje. Do sada je iz MIT sveučilišta izašlo 63 nobelovca.
Povezana slika

2. Sveučilište Harvard

Lokacija: Cambridge, Massachusetts, SAD

Broj studenata: više od 20 000 (podjednak broj studenata i studentica)

Školarina: $40 000 (oko 40% studenata prima financijsku pomoć)

Najstarije i najprestižnije sveučilište u Sjedinjenim Američkim Državama, Harvard je član Ivy lige. Postupak prijave vrlo je kompliciran, a prihvaća se svega 6% prijavljenih. Harvard izdaje najstarije sveučilišne novine u SAD-u – Crimson. Uz Harvard se povezuje 150 dobitnika Nobelove nagrade, što je najviše dobitnika vezano uz jednu sveučilišnu ustanovu. Na Harvardovu prostoru i kampusu nalaze se učionice, parkovi, atletski klub, veslački klub, stadion, crkva, knjižnica i sve što je studentima potrebno da se brže razvijaju. Na Harvardovu sveučilištu predaju profesori sa svih strana svijeta, znanstvenici, političari i liječnici koji su završili Harvardovo ili Yaleovo sveučilište. Na njemu se studenti mogu pridružiti grupi koja im najviše odgovara, biti sportaši, šahisti, biolozi, a postoje i grupe za politiku, glumu, pravo te mnoge druge.

Slikovni rezultat za harvard

3. Sveučilište Cambridge 

Lokacija: Cambridge, Engleska

Broj studenata: oko 18 000

Školarina: £9 000 (£13 000 – 33 000 za studente izvan Europske unije)

Cambridge je drugo najstarije sveučilište u Engleskoj i treće na svijetu, a smatra se najboljim europskim sveučilištem već 800 godina. Do sada je 'stvorilo' mnogo nobelovaca. Najviše dobitnika Nobelovih nagrada s europskog sveučilišta potječe upravo s Cambridgea – gotovo 90. Jedan je od vodećih akademskih centara u svijetu. U okviru ovog sveučilišta moguće je studirati na preko 150 različitih fakulteta i visokoobrazovnih institucija. Veslačka utrka koja se održava od 1829. doprinijela je velikom rivalstvu s drugim najvećim engleskim sveučilištem, Oxfordom.

Slikovni rezultat za cambridge university

4. Imperial College London 

Lokacija: London, Engleska

Broj studenata: oko 13 000 (64% muški)

Školarina: £9 000 (£26 000 za studente izvan Europske unije)

Imperial College London, smješten odmah ispod Hyde Parka, specijalizirano je sveučilište za znanost, inženjerstvo, medicinu i poslovanje. Do 2007. godine bio je dio Sveučilišta u Londonu, ali se osamostalio povodom proslave 100. godišnjice otvaranja Sveučilišta. Među bivšim studentima ili profesorima na Sveučilištu nalazi se 15 dobitnika Nobelove nagrade, i to iz područja medicine, fizike i kemije. Kraljica Victoria postavila je kamen temeljac za carski institut 1888. godine. Imperial College London dobio je kraljevski karakter 1907. godine.

Slikovni rezultat za imperial college london

5. Sveučilište u Oxfordu

Lokacija: London, Engleska

Broj studenata: oko 13 000 (64% muški)

Školarina: £9 000 (£26 000 za studente izvan Europske unije)

Oxford je najstarije sveučilište u Engleskoj i drugo najstarije na svijetu nakon Sveučilišta u Bologni. Uz Sveučilište se veže 58 dobitnika Nobelove nagrade u svih šest područja u kojima se nagrada dodjeljuje. Svi studenti moraju nositi svečanu odoru kada se upisuju na Sveučilište, kada izlaze na ispite te kada posjećuju sveučilišne službenike. Danas ima status jednog od najuglednijih sveučilišta na svijetu. Redovito se uvrštava među 5 najboljih sveučilišta na svijetu. Sveučilišta u Cambridgeu i Oxfordu ponekad se zajedno nazivaju "Oxbridge". Oba imaju velik društveni i povijesni status te višestoljetno rivalstvo.

Slikovni rezultat za oxford university

6. Sveučilište Stanford 

Lokacija: Palo Alto, Kalifornija, SAD

Broj studenata: oko 16 000 (56% muški)

Školarina: oko $40 000 (oko 80% studenata prima financijsku pomoć)

Osnovao ga je 1885. kalifornijski guverner i senator Stanford Leland i njegova supruga Jane Lathrop Stanford kao spomen na svog sina, Lelani Stanford Jr., koji je umro u Europi od tifusa nekoliko tjedana prije svog šesnaestog rođendana. Sveučilište je bilo jedno od četiri sveučilišta povezana u ARPANET – preteču današnjeg interneta. Gotovo 60 dobitnika Nobelove nagrade povezano je s ovim Sveučilištem, a među njegovim bivšim studentima nalazi se 30 živućih milijardera i 17 astronauta te osnivači najjačih kompanija današnjice kao što su Sun Microsystems, Google, Yahoo!, Hewlett-Packard, Nvidia, Cisco Systems i Silicon Graphics. Stanford je u posljednjoj generaciji primio manje od 6% prijavljenih, što je uz Harvard najniža stopa u SAD-u.

Slikovni rezultat za stanford university

7. Sveučilište Yale

Lokacija: New Haven, Connecticut, SAD

Broj studenata: oko 12 000 (50% ženski; 8% strani)

Školarina: oko $40 000 (66% studenata prima financijsku pomoć)

Sveučilište Yale privatno je sveučilište. Yale je treća najstarija visokoškolska ustanova u SAD-u te član prestižne Ivy lige. Sveučilište prima oko 7% prijavljenih studenata, a dvije od 22 knjižnice koje pripadaju kampusu nalaze se među 20 najljepših sveučilišnih knjižnica na svijetu. Preko 50 dobitnika Nobelove nagrade u svih šest kategorija bili su studenti ili predavači na Yaleu, a najstariji sveučilišni sportski događaj u SAD-u je Harvard – Yale regata, koja se odvija od 1852. godine.

Slikovni rezultat za yale university

8. Sveučilište Columbia

Lokacija: New York City, New York, SAD

Broj studenata: oko 30 000 (30% strani)

Školarina: $45 000 (56% studenata prima financijsku pomoć)

Smješteno u centru svijeta, na Manhattanu, Sveučilište Columbia jedno je od najprestižnijih, ali i rasno, etnički i socioekonomski najraznovrsnijih sveučilišta Ivy lige. Sveučilište nudi širok spektar studentskih aktivnosti. Columbia Lions polje više od 25 timovi NCAA Division I u Ivy League. Organizacije kao što su Urban New York daje besplatne ulaznice studentima za gradske događaje. Columbia je bila prva škola koja je dodjeljivala titulu doktora medicine u SAD-u, a danas upravlja dodjelom Pulitzerove nagrade. Joseph Pulitzer tamo je osnovao Školu za novinarstvo. Columbia prihvaća 7% prijavljenih studenata, što je uz Stanford, Harvard i Yale, najniža stopa u SAD-u. Columbiju je pohađalo pet od sedam očeva-osnivača SAD-a, 29 šefova države, 26 dobitnika Oscara, 20 živućih milijardera, 3 američka predsjednika te čak 101 dobitnik Nobelove nagrade.

Slikovni rezultat za columbia university

9. University of Pennsylvania 

Lokacija: Philadelphia, Pennsylvania, SAD

Broj studenata: oko 21 000 (52% ženski; 12% strani)

Školarina: $44 000

Sveučilište u Pennsylvaniji bila je prava američka edukacijska ustanova koja je po uzoru na europska sveučilišta povezala više zasebnih odjela u jednu instituciju – ono što mi danas smatramo sveučilištem. Osnivač sveučilišta, američki državnik Benjamin Franklin, osnovan je sveučilište s ciljem ostvarivanja visokog obrazovanja za sve društvene slojeve kao dio javnog dobra. Sveučilište prima oko 10% prijavljenih, a pohađalo ga je osam potpisivača Deklaracije o neovisnosti i devet potpisivača Ustava SAD-a.

Slikovni rezultat za pennsylvania university

10. Sveučilište Cornell

Lokacija: Ithaca, New York, SAD

Broj studenata: oko 21 000

Školarina: $45 000-60 000

Cornell University osnovali su Ezra Cornell i Andrew Dickson White 1865. godine. Sveučilište je bilo namijenjeno podučavanju i davanju doprinosa u svim područjima znanja – od klasika do znanosti te od teoretskog do primijenjenog. Sveučilište Cornell prima oko 15% prijavljenih studenata. Većina dolazi iz savezne države New York. Uz sveučilište se veže 41 nobelovac, a osim u Ithaci, kampusi postoje i u New York Cityju te Education Cityju u Kataru.

Slikovni rezultat za cornell university

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI