Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Naslovnica10 razloga zašto volontirati u USRED-u
Array

10 razloga zašto volontirati u USRED-u

Udruga srednjoškolaca Hrvatske ili kraće USRED udruga je koja se zalaže za prava i interese srednjoškolaca diljem naše zemlje. Članica sam redakcije USRED-a već gotovo dvije godine. Pišem članke  za portal (zanimljivosti, kolumne, vijesti…).  U ovom članku donosim argumente zašto je volontiranje u USRED-u izuzetno korisno i zabavno iskustvo i što vas sve očekuje odlučite li nam se pridružiti.

1. Upoznavanje novih ljudi
Za volontiranje u USRED-u ključna je suradnja i komunikacija s drugim srednjoškolcima iz cijele Hrvatske. Upoznat ćete mnoge vršnjake s kojima ćete se sprijateljiti i surađivati. Ako ste novinar USRED-a, ponekad ćete dobiti zadatak intervjuirati neku osobu, što je također mogućnost za sklapanje novih poznanstava.

2. Rad na portalu
Volonteri USRED-ove redakcije imaju vlastite korisničke račune na portalu koje koriste za pisanje članaka, baš kao pravi novinari. Potrebno je detaljno proučiti upute za korištenje koje se dobiju od administratorice. Treba poznavati  i pravila pisanja i objavljivanja članaka. Tako ćete naučiti kako se služiti brojnim alatima na portalu. To je veoma dobro iskustvo, pogotovo za one koji će se u budućnosti baviti sličnim poslom.

3. Upoznavanje s temeljima novinarstva
Članovi redakcije USRED-a komuniciraju preko grupe na Facebooku gdje se dogovaraju o temama i rokovima za članke koji će biti objavljeni. Teme za članke obično navede i ponudi urednica pa novinari često biraju jednu od ponuđenih, ali uvijek su dobrodošle i njihove ideje za tekstove. Redovito pisanje članaka i usavršavanje novinarskih vještina u USRED-u od izuzetno je velike koristi za one koji namjeravaju upisati novinarstvo (naravno, donosi i velike bodove za taj studij).

4. Dobivaju se bodovi u volonterskoj knjižici
Pohađanje sastanaka, sudjelovanje na raznim događajima i aktivnostima, pisanje članaka za redakciju…sve se to zapisuje u volontersku knjižicu i donosi dodatne bodove pri upisu na brojne fakultete, pogotovo u inozemstvu gdje se volontiranje veoma cijeni kao dodatna aktivnost.

5. Zgodan hobi  
Volontiranje je odličan način za provođenje slobodnog vremena, a i zanimljiva tema za razgovor. Moći ćete prijateljima pričati o tome kakva je čast biti dio ovako velike i važne udruge i kojim se sve aktivnostima bavite kao volonter USRED-a.

6. Upoznavanje sa školskim sustavom i obrazovanjem
USRED se bavi mnogim temama vezanim uz politiku, i to ponajviše politiku obrazovanja mladih. Upoznat ćete i saznati za brojne srednjoškolce koji se zalažu za svoja prava i poboljšanje školskog sustava, a i sami dobiti priliku naučiti i sudjelovati u sličnim aktivnostima..

7. Priprema za fakultet
Volontiranje u USRED-u izvrsna je podloga za upis na studije političkih znanosti i srodne smjerove. Sve su aktivnosti ovdje navedene veoma dobra priprema za fakultet.  Moći ćete biti aktivni u USRED-u čak i kada završite srednju školu i savjetovati novije i mlađe članove.

8. Prenošenje ideja vlastitoj školi
Sve ideje i događaje koje USRED organizira i promovira dobit ćete priliku prenijeti školi koju pohađate i uključiti ju u volontiranje i slične aktivnosti. Time ćete potaknuti mnoge profesore i ravnatelje da vas podrže i pomognu vam, a i steknu pozitivno mišljenje o vama kao članu jedne aktivne srednjoškolske udruge. 

9. Sudjelovanje na brojnim sastancima i događajima
Imat ćete priliku sudjelovati na sastancima, događajima, skupštinama i sl., putovati u razne gradove i upoznati se uživo s ostalim volonterima USRED-a.

10. Zalaganje za prava i zahtjeve srednjoškolaca
Dobit ćete priliku izjasniti se o brojnim političkim problemima i dati prijedloge svojih rješenja i ideja te imati ulogu u odlučivanju o pravima mladih i reformama obrazovnog sustava. Time ćete utjecati na razvoj političkih odluka vezanih uz srednjoškolce i pojačati glas mladih u našoj zemlji te dokazati da smo itekako školovana, inteligentna i snažna generacija koja se zna izboriti za vlastita prava i zahtjeve. 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI