Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTI10 savjeta kako položiti vozački iz prve

10 savjeta kako položiti vozački iz prve

Velikom broju srednjoškolaca ono najbitnije što nosi napunjenih 18 godina je polaganje vozačkog ispita. Ako ste jedan od tih srednjoškolaca koji jedva čekaju priliku za položiti vozački ispit, u nastavku vam donosimo 10 savjeta kako položiti vozački iz prve.

Svaki vozač ima drugačije iskustvo i put kako je došao do vozačke dozvole. Nekima je duže trebalo da prođu teorijski dio u autoškoli, dok je nekima trebalo duže ili više pokušaja da polože onaj vrhunac vozačkog ispita – upravljanje vozilom.

U nastavku vam donosimo mali šalabahter za proces upisa i polaganja svih ispita te 10 savjeta kako položiti vozački iz prve.

Upisi i cijena

Kada upisujete autoškolu, morate ispuniti ova dva uvjeta: „uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom B kategorije  od nadležne zdravstvene ustanove“ te „niste mlađi od 17 godina i šest mjeseci“. (https://www.hak.hr/autoskole/osposobljavanje-po-kategorijama-vozila/b)

Iako autoškolu možete upisati do šest mjeseci prije rođendana, u razgovoru s instruktorom vožnje rekao mi je da je najbolje zapravo krenuti dva do tri mjeseca prije rođendana. Tako se ne treba dugo čekati osamnaesti rođendan, a prije njega ne možete pristupiti ispitu Upravljanja vozilom.

Dakle, prvo što morate napraviti je medicinski pregled. Medicinski pregled se sastoji od psihologijskog testiranja, pregleda vida i zaključnog pregleda specijaliste medicine rada. Kada (uspješno) završite medicinski pregled možete se upisati u odabranu autoškolu koju smatrate najboljom za vas.

Svaka autoškola ima svoj cjenik usluge, a u Hrvatskoj je okvirna cijena polaganja B kategorije između 800 i 900 eura. U tu cijenu su uračunata predavanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima i satovi vožnje. Ostali troškovi koje nose medicinski pregled te ispiti i tečaj prve pomoći iznose oko 150 do nešto manje od 200 eura. Sveukupno, na vozački ispit biste najmanje potrošili okvirno 1000 eura.

Predavanja, tečaj i upravljanje vozilom i sve do ispita

Broj sati koji je potrebno realizirati iz predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila (PPSP) je 30 nastavnih sati, iz Pružanja prve pomoći (PPP) 9 nastavnih sati te 35 nastavnih sati iz Upravljanja vozilom.

Nakon što završite osposobljavanje iz pojedinog predmeta autoškola vas prijavljuje na ispit iz tog predmeta. Na svaki ispit možete u prosjeku čekati između dva do tri tjedna. Najprije se polaže ispit iz PPSP, zatim PPP i zadnji ispit koji vas čeka na puta prema vozačkoj dozvoli je ispit Upravljanja vozilom.

Vozački bez pada

  1. Predavanja su bitna

Pozorno pratite i budite redoviti na predavanjima iz Prometnih propisa. Sve što trebate znati za ispit predavač će vam ispričati na predavanju. Pokušajte se i uključiti, odnosno aktivno sudjelovati na predavanjima. Ne ustručavajte se postaviti pitanje ako vam nešto nije jasno ili niste u potpunosti razumjeli.

Isto tako, pozorno pratite tečaj iz Pružanja prve pomoći i budite aktivni.

  1. Vježbaj, vježbaj, vježbaj i samo vježbaj

Kod pripreme za ispit PPSP potrebno je puno vježbe. Učiti možete iz HAK-ovog priručnika Postani vozač, ali najviše i najbolje ćete se pripremiti čestim vježbanjem. Ako imate mogućnost ići u autoškolu na vježbe, iskoristite to na najbolji način. Idite redovito na vježbe i uvijek ćete tamo moći potražiti pomoć.

foto: HAK, https://www.hak.hr/vozacki-ispiti/prirucnik-postani-vozac

Osim vježbi u autoškoli, možete vježbati i prolaziti po pitanjima na aplikaciji s kojom vas upozna autoškola.

  1. Osim priručnika, mogu vam pomoći društvene mreže i YouTube

Na raznim društvenim mrežama možete pronaći različite primjere pitanja iz Prometnih propisa. Tako možete provjeriti znate li uistinu ili ste samo zapamtili formu pitanja i odgovora s aplikacije.

U pripremi za ispit PPP, osim priručnika, može vam pomoći i YouTube. Na svom YouTube-u kanalu (https://youtube.com/@croatianredcrosshrvatskicr2600?si=HzUQQiNlfOeXEoHp) Hrvatski Crveni križ ima videe različitih zamatanja i postupaka pružanja prve pomoći. Na taj način gradivo možete naučiti s razumijevanjem.

  1. Učite iz vlastitih grešaka i slušajte instruktora

Tijekom satova vožnje zapamtite i popravite ono što ste krivo napravili. Uzmite u obzir sve savjete koje vam je instruktor dao. Oni su tu da vam pomognu i olakšaju svladati osnove upravljanja vozilom. Najbolje ćete naučiti od njih, a ne od vaših roditelja, starije braće i sestara ili bilo koga drugoga sa strane.

  1. Koncentracija, koncentracija, koncentracija

Prije i tijekom svakog ispita kojeg polažete važno je biti i ostati koncentriran. U slučaju kada ste i učili i vježbali i vjerojatno znate dogovore na sva pitanja, ako niste koncentrirani velika je mogućnost da nećete pokazati koliko zapravo znate. Dakle, na svaki ispit treba doći koncentriran i sa zadanim ciljem, prioritetom.

  1. Koristite znanje iz Prometnih propisa

Sve što ste naučili na Prometnim propisima u vožnji morate primjenjivati. Najviše pazite da ne oduzimate prednost, na vožnju raskrižjem i na mjesto gdje se smijete ili ne smijete prestrojiti. Propise uvijek morate znati s razumijevanjem i primijeniti ih u određenoj situaciji!

  1. Pratite okolinu
foto: Unsplash

Kada vozite pratite sve što se događa oko vas. Obraćajte pažnju na prometne znakove kraj i na cesti, na semafore i samu cestu. Pazite i na rubni kamen jer udarac u njega donosi direktan pad. Obavezno radite sve potrebne provjere tijekom vožnje, kod prestrojavanja i skretanja lijevo ili desno.

  1. Pazite na ostale sudionike u prometu

Obazirite se na ostale sudionike u prometu – druga vozila, a posebno na pješake. Pazite dobro na pješačke prijelaze jer ukoliko ne propustite pješaka padate na ispitu! Osigurajte sebe i ostalima sigurnu okolinu i situaciju.

  1. Prilagodite brzinu

Brzinu vožnje prilagodite prometnoj situaciji, ograničenju brzine, vremenskim uvjetima, stanju samog kolnika, ali i vozilu i vašim vozačkim mogućnostima koje ste stekli. Nije rijetko da je neprilagođena brzina upravo razlog pada kod kandidata.

foto: Unsplash
  1. Budite spremni na sve

Kako biste najbolje pratili prometnu situaciju i sve što se događa oko vas, dođite smireni, opušteni, koncentrirani, ali i naspavani. Ako ste u mogućnosti, nešto pojedite prije ispita kako vam ne bi bilo loše. Probajte zanemariti tremu i nervozu i osvijestite si da se ništa loše neće dogoditi ako i padnete.

Leonarda Pereković
Leonarda Pereković
Ja sam Leonarda i dolazim iz malog grada Petrinje. Trenutno sam maturantica u srednjoj školi u Glini. Volim putovanja, a ono što ih čini još boljima su knjige na putu i playlista od početka do cilja putovanja. Glazbu volim od uvijek, sviram trombon u Gradskoj limenoj glazbi, pjevam u zboru i povremeno (samo ako je neki dobar party) pjevam karaoke ; ) Volim čitati i prijedloge primam otvorenog uma i srca. Puno pričam, još više slušam, a najviše kada su u pitanju Taylor Swift i hrvatski sport.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI