Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIIstražili smo kako izgleda ljubavni život hrvatskih srednjoškolaca u digitalnom dobu

Istražili smo kako izgleda ljubavni život hrvatskih srednjoškolaca u digitalnom dobu

Život srednjoškolaca danas je uglavnom vezano uz digitalno  doba, gdje tehnologija srednjoškolcima igra ključnu ulogu u njihovim ljubavnim iskustvima. Kroz istraživanje i anketu otkrili smo više o ovom području i trendovima među mladima.

Jedan od primjetnih elemenata ljubavnog života srednjoškolaca je promjena u načinu zaljubljivanja. Klasičan pristup direktnom izražavanju emocija često se mijenja zbog utjecaja društvenih mreža. Spotted profili na  Instagramu postali su popularan način anonimnog izražavanja simpatija. Što je uopće spotted?  Spotted je stranica na društvenoj mreži ,,Instagram“ na koju tinejdžeri stavljaju cure ili dečke koji im se sviđaju, a bilo ih je sramota prići im. No, spotted ne mora biti isključivo za simpatije, može također biti za neke izgubljene stvari, ako je netko nešto izgubio, stavi to na spotted i možda tu stvar ponovno pronađe.         Napravili smo anketu u 2.e razredu Jezične Gimnazije u Požegi vezanu za spotted stranicu i čak 90% je odgovorilo da znaju što je spotted, dok je čak 50% učenika postavilo neku osobu na spotted stranicu. Na pitanje ,, Ako jeste nekog stavili na spotted, koji je bio povod?“, neki od odgovora su glasili: ,, Da saznam tko je ta osoba i da se nekako upoznam s tom osobom“, ,, Bio mi je lijep dečko i htjela sam saznati tko je to.“, a na pitanje: ,, Koje je Vaše mišljenje o spottedu te spotted profilima na društvenim mrežama i zašto su toliko popularni ?“, neki od odgovora su glasili: ,, Trebaju biti ukinuti jer narušavaju privatnost.“, ,, Nije uredu da se tuđe slike stavljaju na neku društvenu mrežu ili bilo gdje bez dozvole.“, ,, Da ne bude dosadno ljudima.“

Iako su mladi u digitalnom dobu okruženi raznim sredstvima komunikacije, mnogi se i dalje suzdržavaju od direktnog pristupa svojim simpatijama. Ovo može biti posljedica straha od odbijanja ili jednostavno posljedica promjene društvenih standarda koje potiču online komunikacija umjesto osobnog kontakta.

Aplikacije za upoznavanje poput Tindera i Badoo-a također su postale značajan dio ljubavnog života srednjoškolaca. Iako možda nisu namijenjene isključivo mladima, mnogi srednjoškolci ih koriste kao sredstvo za pronalaženje partnera ili jednostavno za razgovor i zabavu. Ove aplikacije mijenjaju dinamiku upoznavanja i omogućuju mladima da prošire svoje društvene krugove izvan škole.

Digitalna tehnologija također utječe na same veze među srednjoškolcima. Komunikacija putem poruka, društvenih mreža i aplikacija postala je neizostavan dio njihove svakodnevice. Ovo može olakšati održavanje veze, ali istovremeno stvara i nove izazove, poput manjka osobnog kontakta i prekomjerne izloženosti privatnosti.

U zaključku, ljubavni život hrvatskih srednjoškolaca doživljava značajne promjene u digitalnom dobu. Tehnologija mijenja način zaljubljivanja, komuniciranja i pronalaženja partnera.

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI