15 navika koje moraš razviti prije početka škole

  Bliži se početak nove školske godine, a vi ste odlučili promijeniti neke svoje navike i postati organiziraniji? Jer…dobra organizacija pola je uspjeha. Ove promjene i navike pomoći će vam u novoj školskoj godini, ali i olakšati neke životne situacije.

  ORGANIZIRAJ SE

  1. Jedna bilježnica ili mapa za svaki predmet – na kraju svakog dana posložite svoje bilješke, zadatke, listiće u mapu. To traje manje od minute, a smanjit će vam sve glavobolje ili napadaje panike kada ne budete mogli nešto naći.

  2. Isplaniraj dan večer prije – za ovo ćete odvojiti pet minuta, napravit ćete svoj raspored što idućeg dana morate učiniti. Stoga, kada se ujutro probudite, odmah ćete znati što morate učiniti prije/poslije škole.

  3. Koristi kalendar – nije bitno je li to onaj na mobitelu, zidu ili mali džepni. Koristite ga i bilježite u njega.

  U UČIONICI

  1. Pojavi se na nastavi (na vrijeme) – propuštanje nastavnog sata zahtijeva dvostruku količinu vremena i truda da biste nadoknadili propušteno. Čak i ako vama ne zahtijeva, pojavite se.

  2. Piši korisne informacije – korisne stvari za zapisati su: argumenti, primjeri i odgovori na pitanja. Ne trošite puno vremena na brigu o tome koliko lijepo vaše bilješke izgledaju. Na satu, što više crtaš, bojaš, podcrtavaš – to ste manje usredotočeni na sami sadržaj nastavnog sata.

  3. Zaboravi na lažne isprike – profesori su bezbroj puta čuli sve naše isprike – mačka mi je pojela zadaću, bilježnica mi je ostala na stolu… – prestanite trošiti vrijeme na to i samo budite iskreni.

  NOVAC

  1. Sam pripremi svoje jelo – u školama i neposrednoj blizini uglavnom se nalaze pekare. Ali ako sami pripremate svoj obrok, to će vam pomoći da jedete zdravije i uštedite novac ( koji ćete radije potrošiti u subotu vani, priznajte).

  2. Nauči upravljati svojim novcem – ograniči se na određeni iznos džeparca, isto vrijedi i za izlazak. 

  3. Misli dugoročno – napravi svoj popis troškova i po njemu odredi koliko će ti novca trebati idući mjesec.

  OBVEZE I ZADAĆE

  1. Planiraj – znaš da idući tjedan pišeš 4 ispita i svaki dan imaš moguće ispitivanje. Ne uči kampanjski i raspodijeli svoje obveze na manje dijelove te zadnje dane ostavi samo za ponavljanje. 

  2. Pij mnogo vode – pijenje vode tijekom ispunjavanja obveze i pisanje zadaće, pomaže ti i ostaješ koncentriraniji nego kada piješ kavu.

  3. Zamijeni uloge – pozovi prijatelje i zamijenite uloge s profesorskima. Ispitujte se međusobno, prepričavajte lekcije, komentirajte gradivo. Također, pišite svoje bilješke te ih nakon toga prokomentirajte. To će ti pomoći i da naučiš odvajati bitno od nebitnoga.

  ZDRAVLJE

  1. Hodaj – svaki dan odvoji pola sata i odi u šetnju s prijateljima ili psom. To će ti pomoći da razbistriš misli i nakon toga lakše ćeš učiti.

  2. Nađi kutak samo za sebe – dok radiš, izoliraj se. Zatvori vrata od sobe, nađi praznu učionicu u knjižnici ili odvojeni dio u kafiću daleko od škole. Nađi mjesto gdje te nitko neće ometati.

  3. Druži se – pronađi ljude koji ti odgovoraju te organizirajte druženja i tijekom tjedna. Druženje s prijateljima pomoći će ti da se opustiš. Samo pazi i planiraj da to nije u vrijeme kada moraš učiti i kada te čekaju neodgodive obveze.

   

  Važno je da znate dobro organizirati svoje vrijeme i posložiti si prioritete. Nadam se da su vam ovi savjeti pomogli. Sretno u novoj školskoj godini! 🙂